»» ««

Egy harapás utóélete

Külföld

Időnként nem a cápa által okozott sérülés fáj a legjobban.

Mint oly sok más tengeri akváriumban, Camdenben is riasztó külsejű, de kevésbé veszélyes homoki tigriscápák jelentik a fő attrakciót a látogatóknak. Ahogy az USA-ban megszokott, önkéntes búvárok vesznek részt itt is a munkában, tisztítják az üveget, mókáznak a nézőknek, és cserébe rendszeres merülési lehetőséget kapnak. A camdeni Adventure Aquarium egyik legrutinosabb önkéntese, az 59 esztendős Robert Large épp a víz alá indult ugyanúgy, mint számtalanszor korábban, amikor különös szorítást érzett a jobb lábán. Semmi rosszra nem számítva lenézett, és azt látta, hogy az egyik homoki tigriscápa mélyesztette bele a fogait a lábába.

A 2009 decemberében történt baleset szerencsésen végződött, a búvár kimászott a vízből, kórházba vitték és ellátták a sebeit. Itt, az Egyesült Államok északkeleti részén, Philadelphiában meglehetősen nagy feltűnést keltett egy sérült, akit cápaharapás miatt kellett ellátni, és össze is szaladt mindenki a kórházban. A cápa jellegzetes, hegyes fogai több helyen átszúrták a bőrt, és a férfi Achilles ina is megsérült, de ma már jól van, gyakorlatilag tökéletesen meggyógyult. A cápára nem haragszik, nem fáj neki a seb sem.

Az viszont sokkal rosszabbul érintette, ami a kezelés után történt. Az akvárium vezetősége azt mondta neki, hogy a mindenre kiterjedő általános biztosításuk valamennyi költséget megtérít, ezek után igen nagy sokként érte Large-ot, hogy a 75,000 dollárra rúgó összköltségből csak 20,000-et vállalt a biztosító. Mindez hónapokkal a baleset után derült ki, így a férfi sietve próbált a saját biztosítójánál intézkedni. Az akvárium vezetőségétől nem kapott választ, miért változott meg a helyzet az ígérthez képest, így végül ügyvédhez fordult. A jogász igencsak meglepődött, hogy a sérült nem kér millió dolláros kártérítést, egyszerűen csak az orvosi kezelésének költségeit szerette volna megkapni. Az akvárium vezetősége ezek után nemes egyszerűséggel kitiltotta az önkéntes búvárok közül Large-ot, ami több más önkéntest is felháborított. Robert Large ugyanis már az 1992-es nyitás előtt elkezdett csatlakozott az akvárium csapatához önkéntesként, több ezer merülés során dolgozott, és szórakoztatta a látogatókat is, tehát az önkéntes búvárok közül a legtapasztaltabbnak számított.

Így Large mostantól csak a belépő megfizetése után, az akvárium üvegének másik oldaláról nézhetné meg az őt megsebző két méteres homoki tigrist és a tucatnyi többi cápát, de ezt már csak elvi okokból sem teszi. Úgy érzi, mintha kést döftek volna a szívébe azzal, hogy kizárták az akváriumért, a búvárkodásért, az élővilágért lelkesedő önkéntesek köréből.

[ philly.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. rfree 2010 dec 23. 04:23  
Udv.Laci REmelem te jobb helyen vav mint en mert itt befagy a se....m!  :-)
 5. PDIC 2010 dec 21. 16:15  
Jé, egy ismerős! :-)
 4. hopposztkopp 2010 dec 21. 14:38  
Mindig a bajban lévő embert lehet a legjobban, legkönnyebben lenyúlni. Mert jogállamban él  - mi is - ne is keresse az igazát. Azt nem ad neki senki.
Ezt már a jó öreg Jókai is tudta és tudatta velünk is a Kárpáti Zoltán c. regényében.
 3. verhas 2010 dec 21. 12:28  
És 45 napig volt kórházban?
 2. rfree 2010 dec 21. 00:03  
Ne hidd kedves baratom, en jelenleg Torontoban elek es egy egyszeru szulesnel a napi korhazi koltseg 2600$ CAD igy  inkabb a capa kapjon el mint az aszony.  :)
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Hin Muang

Thailand

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés