»» ««

Irány a mélység

A búvárkodásról

Egy tudós fantasztikus filmekben látott folyadéklégzéssel hódítaná meg a több száz méteres mélységeket.

Az ember sok módot talált már arra, hogy az élőlényeket olyan helyekre kövesse, ahova speciális eszközök nélkül nem juthatnánk el. A repülőgépekkel magasba juthatunk, légzőkészülékeinkkel pedig a víz alá, ám ez utóbbi esetben sok korlátot jelent az, ahogy lélegeznünk kell. A sportbúvárok által meghódítható mélység alá jutni speciális felszerelést és felkészülést igényel, a különösen nagy, több száz méteres mélységekbe merülni pedig majdnem olyan nehéz, mint a Holdon sétát tenni.

Egy amerikai felfedező úgy véli, tudja a megoldást erre a problémára- egyszerűen csak gáz helyett folyadékot kellene lélegeznünk. Arnold Lande, a nyugdíjas szív- és tüdősebész szabadalmaztatott egy olyan búvárkészüléket, ami ezt lehetővé is teszi, úgynevezett "folyékony levegő" révén. Az ötlet nyilván legtöbbünk számára furcsán hangzik, de állítólag aki ezt lélegzi, nem fuldokolni kezd hanem nagyon is képes lesz a lélegzésre. A 79 éves feltaláló szerint természetesen az első feladat a rossz beidegződések leküzdése, ám amint a tüdőbe kerül a folyadék, már nincs probléma. A speciális folyadék olyan zárt sisakban lenne, ami a teljes fejet magában foglalja és így a tüdő mellett az orrban vagy a fülben is a folyadék töltené ki a levegő helyét. A széndioxid távozása sem kilégzéssel történne, hanem egy speciális eszköz révén, közvetlenül a vérből vonná ki a szerkezet. A folyadéklégzés sok problémát megoldana a mélytengeri merülések során, de egyelőre csak filmekből ismerjük a módszer, James Cameron 1989-es The Abyss című alkotása a legismertebb talán ezek közül. Ám koraszülött csecsemőknél már ma is jó eredménnyel használnak hasonló folyadékot. Az 1990-es évek közepe óta Thomas Shaffer és munkatársai rendszeresen alkalmazzák ezt a módszert és nagyban tudták javítani a koraszülöttek esélyeit.

Mindenesetre ma még szokatlan és ritka módszernek számít a folyadék légzés, mivel kevés forrás állt rendelkezésre a kutatáshoz. Meglehet, a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa ráirányítja a módszerre a figyelmet, hiszen a búvárok nem tudnak eljutni az extrém mélységekbe az ehhez hasonló események után. Léteznek ugyan távirányítású eszközök, illetve a szaturációs búvárok már 701 méteres mélységbe is eljutottak, de ez utóbbi technika igencsak bonyolult és drága, több hétbe telik, amíg a búvárokat a felszínre lehet hozni. Dr Lande arra mutat rá, hogy a folyadéklégzésnél nem nagy nyomású gázokat lélegzik a búvár, amelyekből a szervezetbe kerül a nitrogén és a hélium, hanem egy folyadékot, amiből csak annyi oxigént használ fel, amennyire szüksége van. Shaffer is arról beszél, hogy állatkísérletek során emlősöket kamrában nagyjából 300 méteres mélységre juttattak el, és gyakorlatilag azonnal a felszíni nyomásra lehetett őket hozni, mindenféle mellékhatás nélkül. Állítólag az 1980-as évek elején az amerikai haditengerészet is kísérletezett ezzel a módszerrel. A búvárok a beszámolók szerint arról beszéltek, hogy a folyadékot lényegesen nehezebb lélegezni, mint a levegőt, és emiatt voltak problémáik. Lande viszont erre is feltalált egy segédeszközt, ami megoldaná ezt a gondot. Most már csak pénzügyi forrást keres tervei megvalósításához, illetve egy olyan alanyt, aki hajlandó tesztelni a rendszert. Úgy véli, lesz rá jelentkező, hiszen az emberben dolgozik a kalandvágy: "Megmásztuk a legmagasabb hegyeket, embereket küldtünk az űrbe. Itt az ideje, hogy megtaláljuk a módját a mélytengerek felfedezésének."

[ Independent ]




Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 30. hopposztkopp 2010 dec 06. 17:01  
Bizony 85 óta eltelt némi idő. A technika látszólag sokat, a tüdő szinte semmit sem fejlődött. Ma sem szereti a vizet. A világűrben könnyebben és tovább működik minden emberalkotta, mint a mélyben. A Marson már mocorog, a Vénuszról egy kép után kuka. Nehezem képzelem el az ember "légtelenítését" és ha mégis  - szerintem az már nem is ember lesz. Mert nem ismerjük és nem tudjuk mire is használhatnánk -  tehát nem hasznos  - a gyakorlati jelentősége nulla.
Csak a kíváncsiság ami... de gondolom a fáról is így jött le néhány közös ősünk. Ki gondolta volna, hogy egy ilyen buta gép, ami csak annyit tud, hogy igen meg nem  - néhány év alatt mire "viszi". Már morse jeleket sem sokan ismernek az író és számoló gépekről sem tudják micsoda - a fotózásban is volt előhívás fixálás meg ilyenek. Mára multidő.

Lesz egy gyagyás aki búgatóport kever és megalkot majd v.mi olyat ami képessé tesz a vízben élésre.  
 29. Bevi 2010 dec 05. 20:41  
Igen osember valo igaz ilyen keszulek inkabb csak elmeletben vagy laboratoriumban mukodne legalabbis a mai technika szintjen, valos meruleseknel nem hiszem hogy hasznalhato lenne - mikor megneztem a keszulek tervrajzat a devicenationon, rogton arra gondoltam hogy ebben se szeretnem ha veletlenul ramjonne a hanyas. De anelkul is rengeteg szennyezodes kerulne a tudobe - bor, haj es szorszalak stb amit gazban lelegezve nem jutna a tudobe.
Az is kerdes lenne hogy lehetne latni vele hisz az emberi szem nem kepes folyadekban fokuszalni.
 28. osember 2010 dec 05. 12:34  
Luciferin alighanem azt olvashatta amit én írtam a  műkopoltyú témáról az Élet és Tudomány 1985.XII.20-án és 27-én megjelent számaiban két részben "Cousteau kapitány tévedése" és "A vér nem válik vízzé" cimmel. Abban szerintem minden olyan kérdésre választ találtok, amiről itt kissé tájékozatlanul elvitatkoztatok.

Akkoriban nagyon érdekelt ez a kérdés és nagy munkámba került összevadászni a hiteles tényeket. Azóta is figyeltem, hogy sikerült-e valami igazán használható megoldást találni, de nem bukkantam ilyen nyomára. Volt azóta egy izraeli találmány, de az sem az igazi. Ezt a marhaságot, amit az Independent cikkben leírnak, Cousteau apánk sütötte el először (valójában reklámcélból) még 1962-ben.

Bocsánat, csak most olvastam bele ebbe a hírfórumba, ezért ilyen hosszú a reakcióidőm (vagy a kor miatt?).
 27. hopposztkopp 2010 nov 29. 09:23  
Persze , házi. Az'é ilyen szelíd.  (megyek Balástyára....)
 
(Góbéra is van típusvizsgám, vannak még nagy koponyák)
 26. Garfield33 2010 nov 29. 07:55  
A szex a zagyadra ment.
És a szerkenytyű úrra gondoltam...
A további 25 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tiran, Thomas Reef

Egypt, Red Sea

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés