»» ««

Elkészült a Neptune

Tudomány

A nagy mélységben elhelyezett utolsó berendezéssel befejeződött a kanadai kutatóállomások telepítése.

A Vancouver sziget partjaitól 300 kilométernyire, 2 kilométeres mélységben került sor a technikatörténeti eseményre: a Csendes-óceánt mostantól a teljes egészében elkészült Neptune Canadával, a világ legnagyobb és legfejlettebb hálózatba kötött víz alatti megfigyelőrendszerével vizsgálhatják. Az elhelyezésért felelős csapat négy hetet töltött a tengeren, a T.G. Thompson kutatóhajó fedélzetén. A csapat többek között kétszer hat kilométernyi kábelt fektetett a víz alá, 29 műszerrel egyetemben, és ezeket a Neptune Canada rendszeréhez csatlakoztatták. Dr Mairi Best, az expedíció egyik vezetője arról beszélt, hogy a nagy kihívást jelentő körülmények ellenére sikerült a lelkesedésnek köszönhetően befejezni a munkát.

A Neptune Canada rendszert az Ocean Networks Canada üzemelteti. A Neptune-hoz hasonló, ám a part közeli vizekről adatot szolgáltató Venus és az új rendszer együttese új generációt képvisel a tengerkutatási műszerek között. Folyamatosan és hosszú távon szolgáltatnak ugyanis adatokat az óceánban bekövetkező folyamatokról. A rendszer méretéhez egy adalék: összesen 800 kilométernyi vezetékre volt szükség hozzá, és 10 évig tartott a tervezés, fejlesztés és telepítés. A víz alatti munkák jelentős részét a ROPOS távirányítású robot végezte. A mélytengeri kábelek fektetésénél a kamera által közvetített képet a legkritikusabb pontokon seregnyi szakember figyelte, hogy megtalálják az ideális helyszíneket, mondta el Dr Lucie Paulet. A különféle javításoknál pedig improvizálni kellett a hajó levő csapatnak.

A végeredmény teljes siker lett, és mostantól 25 éven át a Neptune évi 60 terabájtnyi tudományos adatot szolgáltat majd, amit biológusok, fizikusok, vegyészek és geológusok elemezhetnek. Felsorolni is nehéz, hány területen lehet jelentősége az eredményeknek: a klímaváltozás kutatásától a földrengések előrejelzésén át a hajózási utak megfigyeléséig felhasználják majd azokat.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Vidonjica 1.

Croatia (Hrvatska)

3/6 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés