»» ««

Submarine 2010 október

Magyarország

A búvármagazin aktuális számának lapindítóját és tartalmát közöljük.

Kedves SUBMARINE olvasó!

ősidőktől fogva izgatja az emberiséget, hogy mit hoz a jövő Földünk számára. Szinte minden évben bejárja a médiát egy jóslat, mely szerint hamarosan meteor becsapódás vagy olyan természeti katasztrófa elé nézünk, mely Bolygónk végét jelenti. A tudománytalan és még nemzedéknyi léptékekkel is meglehetősen valószínűtlen világvégét várva egyszerűen elfelejtjük, hogy a jövő leginkább saját magunktól függ. Attól, hogyan viszonyulunk környezetünkhöz, mennyire tiszteljük, hogyan tudunk harmóniát teremteni a fejlődés és a természet védelme között, hisz az ember egyszerre építője és rombolója környezetének.

Valósággal szíven ütnek a napvilágra kerülő környezetszennyezésekről, olajkatasztrófákról, erdőpusztításokról szóló hírek, melyek azt sugallják, hogy az emberiség nem tud összhangban élni a természettel. Nem szabad egy pillanatra sem elfelejtenünk, hogy az életünk akkor fenntartható, ha illeszkedik a természet rendjébe, betartva annak törvényszerűségeit. A jövőnknek arról kell szólnia, hogy megóvjunk minden természeti értéket, ezért magunk is saját lakókörnyezetünkben erdőt takarítunk, ligetet építünk, fákat, bokrokat ültetünk. Búvárként sem lehet más a hozzáállásunk az életet adó tengerek és édesvizek megóvása érdekében.

Megrázó, drámai képeket kaptunk Chris Jordan fotóművész barátunktól, aki a Csendes-óceán északi csücskére látogatott, hogy megörökítse azokat a döbbenetes tényeket, ahogy a több százezer tonnányi! szeméthalom kering szeretett vizeinkben. A látvány is kellőképp riasztó, a következmények pedig elkeserítőek. Az állatok nem tudják megkülönböztetni a szemetet a tápláléktól, a delfinek könnyen medúzának nézi a nejlonzacskót, a kisebb halak is felfalják a foszló műanyagot. A kisebbeket a hulladékkal együtt bekebelezik a nagyobb testű ragadozók, melyek aztán táplálék formájában az asztalunkon végzik. Ez lenne az újfajta tápláléklánc?

Csak remélni tudom, hogy egyre többen döbbennek rá búvártársaink közül is arra a talán már unalomig ismételt mondatra, hogy egyetlen Bolygónk van, és ezt az egyetlen egyet kell megvédenünk az esztelen emberi pusztítástól. Bízom benne, hogy felülkerekedik a józan ész, és még sokáig gyönyörködhetünk például a bájos csikóhalak táncában.

Herold István
főszerkesztő


SUBMARINE Búvármagazin XI. évfolyam 3. (49.) szám 2010. október - november

Éjszakai őrjárat
Érdekességek Neptun isten birodalmából - Neptun isten bizsu ékszerei
Lenne kedved búvárkodni tanulni? - az első hivatásos lépcsőfok
U767 - Szürke farkas 75 méter mélyen
A Hévízi forrásbarlang - a kutatások folytatása
Midway "új csatája"
Georgia - látogatás a világ legnagyobb akváriumában
Barangolás Seychelles külső szigetein
Tájolás haladóknak
Mindig légy pozitív!
Búvárfilmek mesterfokon
Irodalmi ásatások búvároknak - A mélység mámora
Kishírek a nagyvilágból - divecenter.hu rovata
SUB anno - 10 éve írtuk
Portfolió - Bettina Balnis
Ízelítő következő számunk tartalmából


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés