»» ««

ősi korallzátonyt vizsgálnak

Tudomány

Egy csendes-óceáni sziget közelében bukkantak rá a tudósok az érdekesnek ígérkező helyre.

A meglepően délre eső ősi zátony 9000 éves, és ausztrál illetve új-zélandi kutatók találták meg a Lord Howe sziget közelében. Az 56 négyzetkilométer területű sziget élővilága meglehetősen egyedi, ugyanis mindentől távol esik: noha Ausztráliához tartozik, attól 600 kilométerre keletre található. Lakossága nem éri el a 400 főt, és a turisták számát is erősen korlátozzák, ugyanis a sziget az UNESCO Világörökség része 1982 óta, és a szigetet körülvevő tengerrész is védett.

A víz alatt most is büszkélkedhet korallokkal a sziget, ám a most feltárt régebbi zátony az elemzések szerint jóval nagyobb lehetett, kiterjedése a mostani zátony harmincszorosa volt. A kutatók először egy 30 méteres mélységben levő, nagy kiterjedésű fennsíkra figyeltek fel, annak mérete és formája alapján gondoltak arra, hogy egykor az egész korallzátony lehetett. Ennek eldöntéséhez mintát kellett venniük, és a laboratóriumi elemzések igazolták a várakozásokat.

Találtak már máshol is ősi zátonyokat, de soha nem ennyire délen. A kutatók szerint nagyjából 7000 évvel ezelőtt az emelkedő tengerszint okozhatta a korallok végzetét. A jelenlegi és a régi zátony közötti méretkülönbség oka az eltérő tengervíz-hőmérséklet lehet. Ha a következtetések helytállóak, akkor lehetséges, hogy a manapság annak a zónának a szélén levő területeken, ahol korallzátonyok egyáltalán keletkezhettek, a jövőben a zátonyok növekedésnét figyelhetik meg. Ilyen az északi féltekén például Florida és Bermuda környékén várható, mert ez a meleg vízi korallok elterjedésének legészakibb határa. A kutatók gyanúja szerint lehetséges, hogy alaposabb vizsgálatok során ott is megtalálnák a mostaninál sokkal nagyobb ősi zátonyok maradványait, amelyek a több ezer évvel ezelőtti kedvező körülmények miatt voltak kiterjedtebbek.

[ The Epoch Times ]
Minden információt Ausztrália-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Little Brother / Small Brother

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés