»» ««

Ahol összejönnek a szürkecápák

Tudomány

A megfigyelések szerint a szürkecápa-testvérek találkoznak Puget Sound körzetében.

A rejtélyes életmódú, 4-5 méteresre is megnövő szürkecápa egyike a legősibb cápafajoknak. A nagy mélységek lakójaként ismert, ezért is volt óriási hír, amikor a közelmúltban Horvátországban búvárok merülhettek vele. Ám vannak olyan helyek, ahol sokkal biztosabbra lehet menni, ilyennek számít Puget Sound és Elliot Bay az amerikai Seattle városának közelében. Mivel itt lehet a legjobban megfigyelni őket, a kutatási programok is itt indultak meg. A helyi tudósok, halászok és búvárok körében jól ismert felbukkanások okát ugyanis még nem sikerült megmagyarázni.

Most arról sikerült adatokat szerezni, hogy az egyszerre felbukkanó szürkecápák rokonságban állnak egymással. A Puget Soundban felállított jelölőállomás révén a tudósok a NOAA és a washington állambeli halászati hatóságok közreműködésével ki tudták deríteni, hogy ezek az állatok testvérek. Az anyák itt hozzák világra utódaikat, akik aztán később ezen a helyen jönnek újra össze. Jeff Christiansen, a program vezető tudósa szerint a monitorokon felbukkanó szürkecápák ugyanattól az anyától származnak, és úgy tűnik, nem anyjukkal, hanem testvéri kötelékben maradnak együtt a családok, laza csoportokban. Christiansen szerint a megfigyelés jelentősége az lehet, hogy más cápafajoknál is el lehetne talán kezdeni a csoportok hasonló jellegű vizsgálatát. Ilyen jellegű családi kötelékben való életre eddig ugyanis állítása szerint kevés adat utal.

A szürkecápa (hat kopoltyúja miatt angolul six gill shark néven emlegetett) megfigyelése nem egyszerű feladat. Évről évre változik, mennyi bukkan fel belőlük, ezért hoztak létre telepített megfigyelőállomást, ahol csali is van a cápák számára. Itt egyrészt meg tudják jelölni az állatokat, másrészt mintát vehettek, amiből megállapíthatták a köztük fennálló köteléket. A jelölések révén szeretnék kideríteni, nagyjából hány szürkecápa él a körzetben és merrefelé, milyen útvonalakat követve mozognak. Bár érdekes lenne megfigyelni, a másfelé élő szürkecápák is családként élnek-e együtt, ez nem egyszerű feladat, hiszen az aljzat közelében, 1000 méteresnél is nagyobb mélységben élő állatokat meglehetősen nehéz követni. Hogy pontosan mélységig jutnak el, nem is nagyon lehet tudni, hiszen a legnagyobb mélységeket nem lehet állandó jelleggel vizsgálni.

[ A Discovery News nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. shark 2010 aug 22. 02:34  
A szürkecápa eddig azonosított legmélyebb előfordulása 2.123 méteren történt. ( A cikkhez mellékelt, és a mélytengeri automata merülőeszközzel készített  fotó éppen ezt a példányt ábrázolja ). Annak ellenére, hogy a mezopelágikus régió 500 és 1000 méter körüli mélységeit preferálja, gyakran feljön a felszínig,  elsősorban alkonyat után. Seattle környéke az egyetlen olyan hely, ahol egész évben megfigyelhetőek. Itt akár 20-30 méteres mélységig is feljönnek. Az Elliot Bayben szerveznek merüléseket ezzel a ritka fajjal, de jó tudni, hogy itt a Csendes-óceán még a felszín közvetlen közelében sem melegebb 12 C foknál, az átlagos látótávolság pedig általában 4-12 méter.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés