»» ««

Megújuló energiák a tenger mélyén

Tudomány

A környezetbarát energiát is továbbítani kell- kérdés, hogy a tenger mélyére fektetett kábel mit okoz.

From Flickr by The Official CTBTO PhotostreamMostanában a "fosszilis gazdaság" kellemetlen mellékhatásaként gondolunk a tengerek mélyére, ahogy a Mexikói-öbölben megállíthatatlanul ömlik a vízbe az olaj. A víz alatt azonban nemcsak a hullámokból lehet energiát nyerni, de számos amerikai cég a többi, földfelszínen kinyert megújuló energiafajtát is ott próbálja eljuttatni egyik helyről a másikra.

"A halak nem szavaznak", jegyezte meg egy víz alatti áramvezetékekben utazó vállalat vezetője a New York Timesban. A földfelszíni áramellátó-hálózatok kiépítése, illetve bővítése ugyanis egyre nagyobb ellenállásba ütközik mind a lakosok, mind a természetvédők részéről. Márpedig ahhoz, hogy az Egyesült Államok áramigényének 20 százalékát szélenergiából állítsák elő, megközelítőleg 19 200-35 200 kilométer (12 000-22 000 mérföld) hosszúságú áramtovábbító-hálózat kiépítésére volna szükség, hivatkozott egy új tanulmányra az amerikai napilap.

Már tervbe vettek egy hálózatot, amely a kanadai víztárolókból, vízlépcsőkből kinyert energiát az USA áram-éhes, keleti-parti metropoliszaiba juttatná, többek közt New Yorkba. A hálózat közel 600 kilométert tenne ki, s ha sikerül megszerezni rá a hatósági engedélyeket, ez lenne a világ leghosszabb víz alatti áramhálózata.

Elöregedett földgázvezetékek kiváltása

A vezetékek víz alá építése javarészt olcsóbb, kifizetődőbb, mint a szárazföldön a föld alá helyezni őket, mert a vízben akár 1,6 kilométer hosszú darabokat is le lehet fektetni anélkül, hogy megtörnék a vezetéket. Ugyanakkor a továbbított elektromosság természetéből adódóan kiiktatja ezt a megtakarítást: a legtöbb tengermélyi hálózat egyenáramot továbbít -míg a szárazföldi hálózatok váltóáramot-, és az egyenáram-kábeleket nehéz szilárd környezetbe (talaj alá) helyezni, mert beburkolásuk túlságosan növeli az elektromos feszültséget.

Szakértők még nincsenek még tisztában vele, pontosan milyen hosszan gazdaságos -mind energetikailag, mind anyagilag- a hálózatok kiépítése a tó- és tengerfenéken. Elképzelhető, hogy a Nagy-tavakat is behálóznák, hogy olyan városok is megújuló energiákhoz jussanak, mint Chicago vagy Detroit. Környezetvédők attól tartanak, hogy a víz alatti telepítés a folyók mélyén leülepedett -gyárakból kifolyt- szennyező anyagok felkavarásához vezethet.

Az amerikai energiaárak régiónként változnak részben attól függően, mennyire nagy a helyi energia-előállítás és a felhasznált energia mekkora hányadát kell távolról beszerezni. Az új hálózatok kiépítésében további nehézséget jelent, hogy az amerikai tavak túlnyomó többsége északi vagy déli folyásirányú, míg a nagyvárosok úgy helyezkednek el, hogy az áramot elsősorban keleti és nyugati irányba kellene továbbítani.

[ PIAC & PROFIT ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. Garfield33 2010 júl 05. 11:24  
Akkor a sör is...
 11. macok 2010 júl 05. 11:19  
A burkolás igenis növeli a feszejt.
(ha sokat burkolok feszítést érzek...)
 10. PDIC 2010 júl 05. 11:18  
Mit vársz egy olyan cikktől, amelyben folynak az amerikai  tavak? Északi vagy déli irányba.  Még a villanyhoz is értsenek?
 9. Garfield33 2010 júl 04. 19:15  
Ez még szerintem akkor is marhaság: "mert beburkolásuk túlságosan növeli az elektromos feszültséget."
A burkolás növeli a feszejt?
Nem inkább "a magas feszültség vastagabb burkolatot kíván" ... vagy "a szilárd talajban nem alkalmazható magas feszültség"???
 8. hopposztkopp 2010 júl 04. 18:55  
Hát ez a baj ezekkel a nyomi amikkal. Fantáziátlanok. Az egyenáram már lefutott, a váltó is csak vezetéken megy és eszükbe sem jut valami harmadik jobbat kitalálni, amit esetleg még primitív módon dobozolni lehetne, de... Száz éve az őrült ötletek kitalálóiból él a mai napig. Még mindig primitív autókon jár és disznóbőrbe bújt fekálián vegetál.

Ma csak azt hallom: megcsináljuk, mert van rá pénzünk. Azt hallanám már: meg lesz, mert van néhány ötletünk.

Egyáltalán. Van olyan hasznos találmány ami száz évnél fiatalabb? Valami eredeti?
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés