»» ««

A Humboldt-kalmárok titkát kutatják

Tudomány

Oregon államban is tudni szeretnék, mi az oka a ragadozók nagy számú felbukkanásának.

A tudósok a csápjaikkal és csőrükkel agresszíven támadó ragadozó Humboldt-kalmárok ellen szeretnék felvenni a harcot a maguk eszközeivel. Az Oregon állam partjainál egyre gyakrabban felbukkanó állatok megismerése során komoly partnert találtak: a halászokat. Bill Hanshumaker, az OSU (Oregon State University) kutatója arról beszélt, hogy az ő kutatóhajóik nem lehetnek ott minden helyen, a halászhajók viszont szinte mindenhol megfordulnak a tengeren. Így aztán számítanak az ő seítségükre a kutatásban, ami elsősorban arra irányul, hogy felderítsék, miért jelennek meg mostanában a "vörös ördögnek" becézett állatok Oregonnál- és miért van belőlük egyre több.

Hanshumaker úgy fogalmaz, valami megváltozott az óceánban és emiatt mennek oda ezek a ragadozók, ahol korábban nem voltak. Oregon partjainál ugyanis nyolc évvel ezelőtt észlelték első ízben a megjelenésüket, többek között olyan jelentések is érkeztek, hogy búvárokkal szemben voltak agresszívek. A halászok nyilván azért dolgoznak együtt lelkesebben a kutatókkal, mert nekik is komoly problémáik vannak. Egyikük arra panaszkodik, hogy az utóbbi időben gyakran marad üres a háló, becslése szerint 20 százalékára esett vissza a fogása a korábbinak. Ma még nem lehet biztosan tudni, milyen mértékben okolhatóak a Humboldt-kalmárok a halállomány csökkenéséért, de a halászatból élők közül sokan a ragadozókat is felelőssé teszik. Vannak, akik egészen új stratégiát követnek: ha kalmárok kifogják a halat, akkor ők pedig a kalmárokat, és speciális kalmárfogó túrákat indítanak. A halászok szerint a kalmárok jellemzően kora ősszel bukkannak fel.

[ kval.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Garfield33 2010 jún 28. 08:59  
Egyenek kalmárokat. Nem is olyan rossz az.
Bár... talán jobban tennék, ha beleolvasnának a Raj c könyvbe.
 1. Edka 2010 jún 28. 08:40  
Hajrá kalmárok! :-) Kísértetiesen emlékeztet a delfin mészárlásra, mert hogy a japók szerint eleszik előlük a halakat .-(

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés