»» ««

Szürkecápa Krk és Cres között

Adria

Nem mindennapi találkozásban volt része egy búvárcsoportnak a napokban.

(C) Günter Rath www.styria-guenis-diving-group.comVolner Miklóstól, az Octopussy DC hírleveléből értesültünk arról, hogy az osztrák Günter Rath, egy krk-i osztrák bázis vezetője és társa, Marinko Markic május 23-án nagyjából 40 méteres mélységben szürkecápát láttak egy kis ideig. Két napra rá visszatértek a Cres sziget közelében levő merülőhelyre, és újból látták a 4,5-5 méteresre becsült hosszúságú állatot, sőt, ezúttal perceken át úsztak vele. Egészen közel tudtak menni hozzá, képeket is készítettek róla, ez alapján tudták azonosítani a fajt.

A szürkecápa (Hexanchus griseus, angolul sixgill shark) mélytengeri cápafaj, amit igen ritkán látnak ilyen "sekély" 40 méteres mélységben. Ez esetben is inkább éjszaka látható, szóval minden szempontból különlegesnek mondható az észlelés. Az Észak-Adria amúgy is sekélyebbnek számít, a legmélyebb pont éppen az észlelés helye körül van, 113 méterrel, Cres és Plavnik között. A szürkecápa jellegzetessége a hat kopotyoltyúnyílás illetve a hátúszó hiánya. Az észlelt cápánál már láttak nagyobbat is ebből a fajból, ami az 1000 méteresnél nagyobb mélységek lakója.

Günter Rath érthetően lelkesen beszélt a nagy találkozásról, véleménye szerint ilyen cápát még nem is igen láthatott senki más az Adrián ebben a mélységben. Az osztrák búvár már számos cápás merülést hajtott végre, de ennyire váratlan találkozása természetesen még soha nem volt.

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. shark 2010 jún 04. 13:17  
Az észlelés értékét növeli, hogy a Földközi-tengerben különösen ritka, nagytestű fajjal tudomásom szerint, búvárok csak egyszer találkoztak a mostani esetet megelőzően, a Medas-szigetek térségében, Spanyolországban. Csak két olyan merülőhely ismeretes a világon, Vancouver és Seattle térségében, ahol a kedvtelési búvárok által is elérhető mélységben, és "halbiztos" módon lehet merülni ezzel a mezopelágikus fajjal.
 3. PDIC 2010 jún 04. 11:44  
 2. aron5 2010 jún 04. 10:58  
A hírlevélben még a hivatkozás is benne van emlékeim szerint a fényképekre, csak én már kitöröltem. Valaki fel tudja dobni?
 1. Bali 2010 jún 04. 10:35  
Mázlisták!:-)) Nem gondoltam volna, hogy az Adrián és pont "sekélyebb" térségben megtalálható. Jó lenne tudni pontosan hol van ez a merülőhely!!

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés