»» ««

Razanji szoba kilátással

(Hirdetés)

Dalmáciában nyaralni, merülni, pihenni már előszezonban is nagyon kellemes élmény, nyáron pedig végképp hibátlan.

Albumhoz klikk a képre.
Tavalyhoz képest új irányba kellett fordulnunk Razanj falunál, ugyanis az Adriadive (a korábban Veliko Plavetnilo néven ismert) búvárbázis új helyre költözött.
A Razanjba eljutás még mindig egyszerű, az út túlnyomó részét autópályán lehet menni, így a viszonylagosan nagy távolság ellenére sem tart hosszú ideig az utazás. A Varos feliratú tábla mellett térünk le jobbra, az Adriadive feliratokat követve juthatunk el a kis utca végén levő parkolóig az apartmanház mögött. A felállás ezen az új helyen is a régi: fenn vannak a vendégeknek szánt apartmanok, lenn pedig a közösségi terek, egészen a tenger szintjén pedig egy kiválóan berendezett búvárszekciót találhatunk.

Ha lépésről lépésre akarunk haladni, a 4, 5 illetve 8 személyes apartmanokban van fürdőszoba, közös konyha nagy hűtővel és minden szükségessel felszerelve. A tengerre néző apartmanokhoz tartozó teraszon székek és asztalok vannak, így akár a reggelit is meg lehet ejteni, a fekvése miatt árnyékban van ezekben az órákban. A közösségi terek kifejezetten nagyok, sok asztallal, székkel, itt össze lehet jönni beszélgetni, vacsorázni vagy grillezni. A vendégek igényelhetnek ellátást is, és a mostani elvárásokhoz igazodva az internet is elérhető. Apartmanokat máshol is tudnak foglalni ha még nagyobb csoport érkezik, ezek némelyike a bázis közvetlen közelében van, tehát akár úgy is tekinthető, hogy egy helyen szállnak meg a búvárok és kísérőik.

A lenti bázison található a felszerelések tárolására szolgáló állványrendszer, benne nagy ládákkal, itt mindenki egy helyen tarthatja a személyes felszereléseit. Különböző állványok és fogasok is vannak itt, és mivel teljesen zárt és fedett helyiség, az eső nem áztathatja a felszereléseket és a kompresszor zaja is kevésbé zavaró. 12 és 15 literes palackok, bérlésre szánt felszerelések fogadják a vendéget, van lehetőség nitrox töltésre, de technikai búvárok is előszeretettel keresik fel a Veliko Plavetnilót. Természetesen kedvtelési búvárból azért sokkal többen jönnek, számukra pedig kifejezetten ideálisak a körülmények, hiszen cipekedni nem nagyon kell és mindenre bőven van tér.

Ez a hajókra is igaz, a nagyobbik gumitestű hajóval például 12 búvárt tudnak az erős motorok 5-10 percen belül szinte minden merülőhelyre elrepíteni, de akár még a híres Francesca di Rimini roncsig is el lehet hajózni másfél óra alatt. A második hajó valamivel rövidebb, ám szintén erős motort kapott, a lendületes haladás itt is garantált. A műszerezettség miatt a horgonyzóhely megtalálása is egyszerűbb, a hajólétrán pedig a kiszálláshoz nem kell erőművésznek lennie senkinek. Minden elvárható és fontos biztonsági felszerelést megkaptak a hajók, ezen nem múlhat semmi. Egyéni búvárok mellett csoportszervezők számára is kedvező ajánlataik vannak a Veliko Plavetnilo tulajdonosainak.

Albumhoz klikk a képre.
Amikor megérkeztünk a bázishoz, elsőre természetesen nem a száraz tényeket vettük sorba. Nyugalom fogadott a gyönyörű tengerparton, az öböl átellenes oldalán Rogoznica tűnt fel, az öböl kijáratában egy kis sziget, és nagy szerencsénkre ideális volt az idő is. Tóth István és Marcsi szívélyes üdvözlése után közösen ültünk le egy kicsit beszélgetni a nagy teraszon, ahol az ember könnyen el tudna tölteni órákat. A nagyszerű kilátás, az Adria egyik nagyon szép pontjának közelsége sokak számára pont elegendő, egy pohár itallal a kezünkben remek dolog nézelődni és élvezni a pihenést. Akár még a merülések szervezését is befolyásolja, hogy nem sietünk sehova.

Pedig a víz alatt is bőven vannak látnivalók, amikről kár lemaradni. Merültünk zátonynál, ahol polipokat láttunk, nagyobb mélységben egy barlang bejáratánál menyétke tűnt fel, egyébként pedig sok hal és gorgónia vett minket körül. Aznap délután még a Kanyont is felkerestük, aminek meredek falán 25 méter alatt rengeteg, helyenként óriási lila gorgónia fogadott, az egyikben egy kakashal rejtőzött, amit nem volt könnyű észrevenni, egy másik ponton pedig egy méretes languszta mozgatta izgatottan csápjait. Erre észnél kell lenni a mélységgel, mindenképpen figyelni kell a műszereinket, de a víz hűvösebb hőfokáért és a konrolláltabb merülésért bőven kárpótol a látvány. A sekélyebb rész pedig ezúttal is a lazítás, dekózás helyszíne volt, amit egy már-már szokásosnak mondható polip dobott fel. Mint az ilyen merülőhelyeket mindenütt a világon, lehet mélyebbre és sekélyebbre tervezve is merülni, ki-ki képzettségének és elgondolásainak függvényében hozhat erről döntést. Különféle kisebb-nagyobb roncsok, hadieszközök is akadnak a víz alatt, merültük egy szállítóhajó nehezen felismerhető roncsát, ami 15-25 méter között van, de sokkal érdekesebb volt számunkra a jugoszláv katonai repülő maradványa, amit még 1991-ben lőttek le az adatok szerint. Nem kell egészben maradt vadászgépre számítani, pár helyen elszóródott alkatrészekról van szó, mégis érdekes merülni a vezérsíknál és egyéb részegységeknél. Ami még szebb: a maximális mélység nagyjából 12 méter volt.

Megvalljuk, az éjszakai merülések ötlete nem aratott nagy sikert körünkben. Pedig sokat ígérő beszámolót hallottunk a látnivalókról, de a helyzet az, hogy ekkorra már eluralkodott rajtunk az Adria-kór, csak ültünk a sörök, borok mellett, beszélgettünk és csodáltuk a naplementét. Pont elég volt a két merülés a számunkra, de aki nálunk lelkesebb, az megnézheti, az éj leple alatt milyen élőlények bújnak elő rejtekükből, hogy időlegesen meghódítsák a tenger aljzatát, a bázison ugyanis hajós éjszakai merüléseket kínálnak biztonságos, sekélyebb pontokra. Ehelyett most azonban a tányérunkba feledkeztünk bele, élveztük a grillezést, a kedves vendéglátást, a hangulatot ami minden bizonnyal sokakat csábít arra, hogy visszatérjenek Razanjba. A recept egyszerű: színvonalas szolgáltatás, jó merülőhelyek, barátságos légkör.

Az Adriadive búvárbázis honlapja
Razanj (Rogoznica)
merules@adriadive.hu
telefon : + 385 99 7085041
Minden információt Horvátország-ról.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés