»» ««

UEF nitrox tankönyv

A búvárkodásról

A honfitársaink által alapított oktatási rendszer új, szokás szerint színvonalas könyvét ismertetjük.

Azt, hogy manapság mennyire hétköznapivá váltak a nitroxos merülések, szinte mindannyian tudjuk. A tanfolyam egyszerű, bárki által könnyen elsajátítható az anyag, és a tipikus kedvtelési merüléseket biztonságosabban tudjuk végrehajtani ezzel a légzőgázzal. Mint a búvárkodásban sok minden másról elmondható, bármennyire is nem tűnik bonyolultnak az ismeretanyag, azért mindenképpen ajánlatos szervezett keretek között, egy oktató irányításával megtanulni. Ehhez az oktatók saját rendszerük könyveit, vagy saját segédanyagokat használhatnak fel, így nem meglepő, hogy az Underwater Explorers´ Federation (UEF) is megjelentette könyvsorozatában a sokakat érdeklő nitroxos kötetet, ami a kedvtelési, maximum 40 százalék oxigén részarányú nitrox keverékekkel való merülésről szól.

Szerintem semmi meglepetést nem okozok azzal, ha leírom, mit tartalmaz a könyv: némi történelmi áttekintés után a fizikai ismeretek, a felszerelések, az élettan, a merüléstervezés leírása következik. Ahol szükséges, ott az alaptanfolyamok anyagát is átismétlik a szerzők, akik rendszerezetten, a lényeges dolgokat kiemelve állították össze az egyes fejezeteket. Noha nem túl vastag a könyv, azt lehetne mondani, az egyszerűnek mondható ismeretek mellé bőségesen kerültek olyan tények, ábrák, amelyek plusz információkkal gazdagítják a szárazabb, a szükséges minimumhoz tartozó anyagot. (Az persze soha nem baj, hogy az ember többet kap a pénzéért.) A UEF nitrox tanfolyamok hallgatói mindenképpen értékes és jó segédanyagot vehetnek a kezükbe, tehát hasznos kiadvánnyal gazdagodott a magyar nyelvű búvárkönyvek sora. Természetesen azoknak a más rendszerben tanult búvároknak is ajánlható, akiknek nincs tankönyvük, de szeretnének.

A kötet kivitele is színvonalas, színes képekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált. A szerzők és szerkesztők gondos munkáját dicséri a lényeges információkat kihangsúlyozó, a száraz téma ellenére olvasmányos és szakmai szempontból is alaposan ellenőrzött tankönyv. Az is a javára írható, hogy nem misztifikálja túl a nitrox témakörét, hanem közérthetően tárgyalja.

Merülések nitrox keverékkel

Kerékgyártó Attila, Stitz Attila
Underwater Explorers´ Federation
Budapest, 2010
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 59. hopposztkopp 2010 ápr 19. 17:34  
Már az ókorban is tudták, hogy ember a vízszíne alatt csak addig marad életben, amíg lélegezni képes. Tessék megcáfolni. (na jó egy kicsivel tovább, de az már a vetítés  kezdete!) Amennyiben könyvet írnék, búvártémában az arról szólna, hogyan tanuljunk meg kopoltyút növeszteni öt perc alatt a vízben. Másik téma: van egy kis incifinci kis valamim, ami addig is életben tart amíg újra levegőhöz nem jutok. Sokadik: hogyan lehetek vízilény oda-vissza. Amennyiben csak egyre is tudom a választ, a könyv biztosan világsiker lesz. Sajnos addig csak olyat tudnék írni, ami a róka hetedik bőre. Bár gondolkodom, hogy mongolra érdemes-e fordítani, mert azt mondják egyre több a mongolvízilovas pólós. Mégha búvárkodnának is....
 58. Káplán 2010 ápr 19. 16:46  
Oda. NITROX palackkal együtt.
 57. Garfield33 2010 ápr 19. 16:42  
Öööö, pygmy is odakerül a szénfogója mellé????

Oppás, most látom, ez nem a gumiszoba. Bocsi....
 56. Káplán 2010 ápr 19. 16:41  
Egész készlet. Emberre, állatra egyaránt.....
 55. Garfield33 2010 ápr 19. 16:39  
Van ásód, nem?
A további 54 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés