»» ««

Profi vs. kompakt

Fotózás

Selmeczi Dani osztotta meg velünk kalandjait, amiket egy kompakt víz alatti gép tesztelése során élt meg.

Albumhoz klikk a képre.

Már régóta érlelődött bennem a kérdés, hogy lehet-e kompakt géppel jó vízalatti képet készíteni. A mai búvárok nagyjából 65 százaléka visz a víz alá valamilyen rögzítésre alkalmas eszközt. És ez a tendencia nő évről-évre. A képek illetve a felvételek minősége, viszont sokszor elmarad az élvezhető kiviteltől. Amióta fotózok mind víz alatt és felett szinte majdnem minden esetben DSLR gépet használok különböző objektívek garmadával. Szerintem nem kell magyarázzam a túlsúly problémákat egy távoli merülőhely felé tartva a repülőúton, vagy csak gyalogszerrel megközelíthető vad leshez sétálva a felszerelésünket cipelve. Pár éve nyertem egy pályázaton egy egész kis ügyes kompaktot, de víz alatti tok hiányában a tesztelés elmaradt. Azonban pár hónapja a japán Panasonic cég megkeresett, hogy készítsek vízalatti képeket egy vadonatúj gépükkel ami még nincs kint a piacon. Elvállaltam a feladatot amit inkább kihívásként éltem meg, mint inkább valami munkafotózást. Pár hét múlva meg is érkezett a csomag Oszakából. Izgatottan bontottam ki a csomagot hisz a megállapodás arról nem szólt milyen gépet küldenek. Esetleg egy középkategóriást, vagy az új négyharmados szabványnak megfelelő gép lesz?... A csomag egy kis metál piros fémházas gépet rejtett, egy Lumix DMC-FT2 típusút- először meglepődtem mit fogok csinálni egy ennyire egyszerű kis géppel... Tovább nézegettem: 14 megapixel, HD videó, 28 mm-től induló zoom tartomány, és ami meglepett 10 méterig vízálló és 2.5 méterig ütésálló. Gondoltam szép-szép de mit fogok vele csinálni hisz azért a legtöbbször 10 méter alá merülök... A csomag tartalma mást is rejtett: egy 40 méter nyomásálló polikarbonát tokot, no így már kezdhetünk dolgozni.

Következő utam a Bahamákra vezetett, ami egyben jó is és rossz is mivel ismertem a helyet és tudtam, hogy kiváló lehetőségeket kínál a cápák fotózására. Elképzeltem a szituációt amint a várva várt akció történik a szemem előtt és én ott "kattogtatok" a cigarettásdoboz méretű gépemmel... Na, mondom még a busás beígért honorárium ellenére sem fogom ezt megcsinálni, és utána sokáig azon bosszankodni, hogy mi lett volna HA a "rendes" gépem van velem és stb... Ezért azt a megoldást találtam ki, hogy a kompaktot a DSLR toknak a fókuszfény rögzítő csavarjához erősítem. Az ötlet bevált, állíthatom. A gép mindig velem van, nem zavaró, bármikor csak átnyúlok és már tudok is fényképezni. Uszodai próba következett, ami meglepő eredménnyel zárult, főleg a HD videók minősége lepett meg, mert a kis Leica optikán keresztül a gép igen jól teljesített. A történethez hozzá tartozik, hogy azért a két Ikelite DS161 vakukba tartozó LED fókuszfények igen jó szolgálatot tettek a megvilágításhoz. Fényképezéskor már az előzetes ismerkedés során is feltűnt, hogy nincs M azaz manuális mód, helyette auto ISO és egyéb eddig általam mesze elkerült automata funkciók seregével találkoztam. Víz alatt nagyon fontos a manuális mód, hisz ezeket a gépeket felszíni használatra tervezték így az automata beállításnál meglehetősen furcsa képeket produkálnak a víz alatt. Találtam manuális fehéregyensúly (WB) mérésére szolgáló menüpontot ami jó szolgálatot tehet a videózásnál illetve a vaku nélküli fotózásnál.

Albumhoz klikk a képre.

Elérkezett az éles tesztelés ideje, mint már említettem a videó funkció kitűnően működött a sekély vízben és a színek is jónak tűntek a WB beállítása után, de a fotók nem igazán sikerültek... Általában mintha az egész képen fátyol lett volna, a háttér szinte mindig túlexponálódott, tehát a kevert fényes (természetes+vakufény) felvételek nagyon nem sikerültek jól. Ha lett volna manuális mód ezt nagyon könnyen lehetett volna orvosolni. Így a rendszer némi fejlesztést igényelt, mert így nem igazán vezetett volna megfelelő eredményre. Fogtam egy Ikelite DS161-et és egy manuál kontrollert ami arra volt szükséges, hogy a gép kis vakuja elsüsse a külső vakut és még tudtam szabályozni is a külső vaku villanási erősségét. És mindezt egy kompaktot használó barátomtól kölcsönkért alaplap+vakukar kombinációra erősítettem. A rendszer már kezdett egész komolyan kinézni bár kissé olyan volt mint egy Ferrariban egy Trabant motor, de gondoltam így már használható lesz. Merülés- az eredmény már javul de még mindig nem tudtam mit tenni a háttérrel, illetve a természetes fényt képtelen voltam kiexponálni a géppel. Már-már azon voltam hogy nem tudok ilyen felvételt készíteni és csak olyanra fogok koncentrálni amiben ki tudom zárni a természetes fényt (hal barlangban, téma közel a korallfalhoz és hasonlók).

Valamelyik nap a menüben mászkálva ráakadtam egy vakuval kapcsolatos beállításra, mely megmutatja ha vakut használunk, akkor mi legyen a minimum zársebesség... Hoppá gondoltam, ha beállítom jelen esetben a leggyorsabb értékre, akkor hiába alulexponált a téma a víz alatt kifejezetten jó lesz. Következő merülés a kívánt eredményt hozta: szinte tökéletes kék hátteres képeket! Ha csökkent a külső fény akkor csak lejjebb vettem a minimális zársebességet és már megint jól exponált képet kaptam. Itt jegyezném meg, hogy a gépen található expozíció korrekció, de ez a víz alatt szinte ugyanolyan eredményt adott minden beállításban. Csináltam pár cápás képet több-kevesebb sikerrel, de sajnos a gépnek a nem túl ideális látótávolság és a viszonylag sok külső fény miatt, nem hozott elfogadható eredményt a számomra.

Pár hét múlva a Vörös-tengerre utaztam és a feladatot itt szeretem volna befejezni. Az első pár merülés már az előbbiekben leírt módon fotózva eredményt hozott. Igaz a gyorsan mozgó élőlényeket például a bohóchalakat meglehetősen nehéz volt lefényképezni, de próbálkoztam. Eddig csak nagylátószögű felvételekben gondolkodtam szinte soha sem nyúltam a zoom-hoz, végig a 28 mm megfelelő állásban használtam a gépet. Viszont az egyik éjszakai merülés során, valami makró témát találtam és szerettem volna megörökíteni. A zoomolással próbálkoztam, de sajnos a megfelelő nagyítási szinten életlen képet kaptam. Elkezdtem a menüben szétnézni... Találtam is egy makró mód és egy makró mód zoom beállítást... Kiválasztottam a makró zoomot vissza a témára és lám éles képet kapok kb. 2:1 leképezéssel, pár perc után úgy éreztem magam mintha a Nikon 105VR makró objektívemen keresztül fotóztam volna! A kis gép az elmúlt napokban órásit nőtt a szememben! Ráadásul ott van a videózás lehetősége is, amiben szintén nagyon jó.

Ezek után mi a konklúzióm? A múltban azt gondoltam, hogy lehetetlen jó vízalatti képet készíteni kompaktgéppel. Az elmúlt merülések tapasztalata megváltoztatta ezt a véleményemet: igenis lehet korrekt képeket készíteni még ha nem is könnyű, de némi gondolkodással és a saját gépünk megismerésével ez lehetséges. A mai gépek már nagyon kevés expozíció késleltetéssel dolgoznak így alkalmassá téve a közepesen gyorsan mozgó témák megörökítésére. A megfelelő eredmény elérése érdekében használjunk külső vakut! A manuális beállítás nagyban segíthet! Figyeljünk hogy az optika minimum 28 mm-nek megfelelő nagylátószögtől induljon. Az új típusok szinte mindegyike rendelkezik videó rögzítés funkcióval, esetenként használjuk néhány rövid felvétel készítésére és a képek mellé egy egyszerű kis filmet is összeszerkeszthetünk! Foglalkozzunk egy kicsit az alap fototechnikai ismeretekkel és a kompozícióval. Ne használjuk automata beállítást a víz alatt! És nem utolsó sorban próbálkozzunk, kísérletezzünk mind a beállításokkal mind a megvilágítással! Sok szép képet és örömteli merüléseket kívánok!

Selmeczi Dániel
selmeczidaniel.com
 

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. Archi 2010 már 31. 15:22  
Háát eléggé.... szerintem 1 m belül, utánna már... minuszban.. :))De nem olyan könnyen véti el tapasztalataim alapján a cápák a harapást...
 11. grrrob 2010 már 30. 21:18  
Dani, milyen közelre kellett tartanod a kamerát a cápi szájához, amikor bekapta azt a haldarabot? Nekem ott szerintem elég melegem lett volna, nehogy "túlszaladjon" az a harapás. Persze, ügyes jószágok ezek, de akkor is...
 10. istvanv 2010 már 30. 17:39  
Hát ez az, ha lett volna "türelmem" kompakttal megtanulni a fotózást, milyen egyszerű életem lenne....Nem lenne súlyproblémám a kézipoggyásszal.
 9. grrrob 2010 már 30. 14:46  
Lehet tényleg, nem ártana egyet-kettőt feltenni... Akár ide a fórum részébe a cikknek.
 8. Archi 2010 már 30. 14:21  
Azért a képet még mindig a fotós csinálja nem a gép.... :)) kereshetek automata beállítással képeket.. el tudod képzelni milyen jól néz ki.... :)))

A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés