»» ««

The Cove: Oscar-díj

Környezetvédelem

A japán delfinmészárlásról szóló film már jóval a díjazása előtt nagy vihart kavart.

A történetet a végéről kezdve, az amerikai filmakadémia díja roppant rangos elismerésnek számít, és gyakran nem csak a film minőségét díjazzák vele, hanem üzennek is bizonyos témák felkarolásával. A The Cove egyike azoknak a filmeknek, amelynek elkészítéséért igencsak meg kellett küzdeniük a készítőknek, és így elsőként hívhatták fel a figyelmet arra, mi számít "tradicionálisnak" egy japán kisvárosban.

Taiji mellett ugyanis évről évre több ezer delfint terelnek be egy öbölbe a halászok, és miután egy részüket elkülönítik, hogy eladhassák őket delfináriumoknak, a többségüket brutálisan lemészárolják. Korábban pár felvétel látott csak napvilágot a vérben úszó öbölről, de ilyen részletességgel még soha nem mutatták be a történteket. A korábban fotósként ismertté vált rendező, Louie Psihoyos először a delfinidomárból delfinvédővé lett Ric O´Barry révén hallott Taijiról. Japánnak ezen a partszakaszán nagyon sok delfin és egyéb cet tűnik fel, ám van egy kicsi, zárt öböl, amit szögesdróttal rekesztettek el a kíváncsi szemek elől. Helyi önkéntesek gondoskodnak arról, hogy senki ne juthasson a helyszín közelébe, így aztán a stáb egészen különleges eszközökhöz folyamodott. A Lucasfilm egyik partnere, a Kerner Optical készítette a különleges felszerelést: mivel rejtve kellett maradniuk, ezért köveknek álcázták a HD-kamerákat. Annyira élethűek lettek a mesterséges kövek, hogy amikor a folyamatosan dolgozó kamerákban éjszakáként ki kellett cserélni a tárhelyként szolgáló merevlemezeket, a csapattagok is csak nehezen bukkantak rájuk. Ezek a felvételek igen nagy szerepet kaptak magában a filmben is.

A végeredmény egy nagyon hatásos film lett, és a kritikák többsége a film egyoldalúsága ellenére dícsérte a The Cove készítőit. Míg nyugaton a delinmészárlás miatti felháborodás kísérte a bemutatókat, Japánban haraggal fogadták a szerintük pontatlan, a tényeket meghamisító dokumentumfilmet. Ennek ellenére szűk körben bemutatták ott is a filmet. A japánok azzal érvelnek, hogy a delfinek vadászata ebben a formában teljesen legális, az ország hagyományainak része. Mégsem maradt hatás nélkül a bemutató, a 2009. szeptemberében kezdődött delfinvadászati idényt bizonytalanság kísérte. Amikor pedig egyre többen hívták fel a figyelmet arra, hogy a delfinek húsa az egészségügyi határérték többszörösét tartalmazza higanyból, Taiji iskoláiban többé nem adtak ebből készült ételeket a gyerekeknek. Jelenleg a helyi illetékesek a lakosok hajmintáit vizsgálják, hogy vizsgálatokkal igazolják, nincs veszélyes mennyiségű higany az emberek szervezetében. Az eredmények még nem ismertek, de ez a lépés jelzi azt, hogy ma már Japánban sem olyan egyöntetű az álláspont, van egy új generáció, akik az ilyen jellegű hagyományokkal nem szimpatizálnak, ám az öbölben történtekről maguknak a japánok többségének sem volt fogalma.

A film készítésében nagy szerepet vállalt az Oceanic Preservation Society, és az ismertebb közreműködők közül említhető az inkább színészként nevet szerzett producer, Fisher Stevens, a Sea Shepherd alapító Paul Watson, a kiváló szabadtüdős búvár, Mandy-Rae Cruickshank, vagy fiatal tévésztár, Hayden Panettiere, ám természetesen profi búvárok, filmesek szaktudására is szükség volt. A különleges, szinte kémfilmekbe illő, ám valóságosságuk miatt még izgalmasabb felvételeket tartalmazó dokumentumfilm valószínűleg még sokáig beszédtémát szolgáltat majd.

Kapcsolódó link: The Cove hivatalos honlap
 

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 59. Bunny 2010 ápr 01. 22:12  
bevállalós vagyok, ismersz!
 58. áááááávadász 2010 ápr 01. 21:37  
vazze, te aztán tud kockáztatni...
 57. Bunny 2010 ápr 01. 21:25  
Az a vicc, hogy már gondoltam ilyesmire is. Le is viszem, és a húsvéti sonkát japán tormával esszük :D
 56. áááááávadász 2010 ápr 01. 21:12  
legyél kreatív, és tedd bele ebbe, abba. valamelyik kajába biztos jó lesz.

 55. Bunny 2010 már 31. 13:21  
Vegetáriánus? Egy vérnyúl? Ezt a sértést! :D Az nem étel, amibe nincs döglött állat, nálam ez a mondás.
Nem, valahogy a susi nem jött be igazán. Ettem kint is, itthon is, jó-jó, de nem fogott meg. A vasabi viszont ízlik, ezért gondoltam, hogy majd valami más módon építem be a konyhánkba. Virslis ötlet nem rossz amúgy.
A további 54 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés