»» ««

100 millió tonna CO2-t szívnak fel a tengeri sünök

Tudomány

Tudósok új harcostársakra bukkantak a klímaváltozás elleni küzdelemben- ezúttal az óceánok mélyén.

A tengeri élővilág kutatói rájöttek, hogy más fajokhoz hasonlóan a tengeri sünök, a tengeri csillagok is magukba szívják a széndioxidot a vízben, számolt be az új felfedezésről a világ vezető természettudományos magazinja, a Nature.

Egy új kutatás arra a megállapításra jutott, hogy az említett tengeri élőlények évente 100 millió tonnányi széndioxidot szívnak ki a légkörből.
Nincsenek egyedül a jó -számunkra különösen értékes- szokásukkal: eddig is köztudott volt, hogy az erdők mellett az óceánok is nagy széndioxid-elnyelők. Bennük a korallzátonyok, a mészkiválasztó algák, a mikroszkopikus méretű phytoplanktonok is kivonják a légkörből a mérges gázokat- ily módon fenntartva önmagukat. Óceánkutatók eddig nagyobb figyelmet szenteltek ezeknek, de most új fajtákat nyilvánítottak a globális felmelegedés ellen küzdő tengeri hadsereg tagjainak.

A tengeri sünök, mint a tengeri uborka, a tengeri liliom (crinoid), a tengeri csillag és a kígyókarú csillag mind CO2-t épít magába. Éveken át senki sem gondolta, hogy jelentős CO2-felszívás menne végbe bennük, pláne hogy ez jelentős szerepet játszana a légköri viszonyok alakulásában. Mario Lebratónak, a Leibnizi Óceántudományi Intézet tagjának éppen ezért saját zsebéből kellett finanszírozni a kutatást, mert senki sem hitt abban, amit ő sejtett: ezek a fajok nagybani széndioxid-zabálók.

Lebrato az Atlanti-óceán számos pontjáról begyűjtötte a tüskebőrű állatfaj egyedeit, kiszárította és megtisztította őket, és megmérte széndioxid-tartalmukat. Az így kapott adatokat kivetítette globális méretekbe. A 100 millió tonnás végeredmény a számok szintjén csekély (tengeri) jótétemény ahhoz képest, amit az emberiség évente kibocsát: 5,5 milliárd(!) tonna széndioxidot. Mégis jelentős hozzájárulás a bolygó lakhatóvá tételéhez.

[ PIAC & PROFIT ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. hopposztkopp 2010 jan 31. 19:37  
Igazából, csak így láttam a medverákot is. Jött a sünre ezerrel. Mindent vitt. Ostoba halak meg próbálták csipkedni.   Most láttam a filmet ahol azt mondták - 650 millió éve jött egy huszonöt millás jégkorszak ami elért az egyenlítőig, de néhány vulkán annyi cokettőt kilökött, hogy szerencsétlen föld visszaolvadt utat engedve az "evolúciónak". Most aztán azok az egysejtűek akik annak idején felzabálták a föld cokettő készletét - ehetnének megint egy kicsit.  
 11. zwaan 2010 jan 31. 18:39  
Én nem, és itt seperni való hó sincs. Tanulgattam. (Aki este moziba megy, éjjel tanul(gat) :-)) )
 10. medve 2010 jan 31. 13:33  
én szülinapi partin voltam, hazafele meg kiseperetem az udvart. Te is?:)
 9. zwaan 2010 jan 31. 01:16  
Na, nem csak én nem tudok aludni? :-)
 8. medve 2010 jan 31. 01:13  
Te is, a Luci meg végképp negatívok vagytok! yofej búvár nem dumál, csak szíjjelvágja a sünt, hogy a makréláknak szerezzen egy jó napot...
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés