»» ««

Tippek, ötletek a havi fotósversenyre

Fotózás
1/2. oldal

Megkértük elismert fotós barátunkat, hogy adjon tanácsokat, hogyan készüljünk fel a hónap képe versenyre? Az idei témákat Előd László boncolgatja.

Ez a cikk megpróbál segíteni abban, hogy tudatosan tudjunk készülni a divecenter.hu havi versenyeire és ne csak vaktában lövöldözzünk, ha sikerül eljutnunk egy szép víz alatti túrára. Ha megfogadunk néhány egyszerű tanácsot és kicsit több időt szánunk egy-egy képre, meglátjuk mennyivel jobb képek fognak születni, mint régebben, és remélhetőleg ezt nem csak a család, hanem a DC lelkes kis csapata is éreztetni fogja velünk magasabb pontszámok odaítélésével.

Fantázia
02. Fantázia.
Itt nehéz tanácsot adni, hiszen a lehetőségek száma végtelen, tényleg csak a fantáziánk szabhat határt a végső mű elkészülésében. A tanácsom mégis az, hogy próbáljunk mértékletesek maradni, és igazán jó munkát akkor fogunk végezni, ha a Photoshop-ot (vagy más programot) nem túlzásokra használjuk, hanem inkább egy új művészi alkotás létrehozására. Tehát a jó ötlet lesz itt a nyerő! (Néhány példát a galériában találtok.)

03. Ember a vízben. Ami a legfontosabb és leggyakrabban elkövetett hiba, hogy nem kérünk meg senkit, hogy segítsen kicsit nekünk és modellkedjen a kameránknak. Mindenki a drágán befizetett útjának merüléseit félti, illetve a fotós pedig próbálja ezt tiszteletben tartani. De gondoljuk csak végig! Nem lenne jó érzés egy olyan képet kirakni a falra, vagy berakni a fotóalbumba, ami egy szépen megtervezett, előre kigondolt munka eredménye és végre művészibben ábrázolja a víz alatti világot és benne minket, a búvárt!? Győzzük meg ismerősünket, hogy egy szép, igényes felvétel nagyításával lesz gazdagabb, ha segít nekünk, tegyük motiválttá, beszéljünk sokat az elképzeléseinkről, vonjuk bele őt is, ötleteljünk együtt! Ne feledjük, egy jó kép ismérve a jó főtéma, egy szép homogén (nem zavaros) háttér elé helyezve! Itt persze nagy lehetősége van azoknak, akik nem sajnálják a pénzt profi modellek bérlésére, és akár uszoda bérlésre sem!
Példák: Az egyik kedvenc felvételem (David D.)- bár kicsi rajta az ember mégis elsősorban róla szól a kép.

Röghöz kötve
04. Röghöz kötve.
Nehéz téma, senki ne becsülje le! Ugyanis, bár a röghöz kötött dolgokat könnyű lefotózni -még kompakttal is-, hiszen nem mozdulnak el, mégis a nehézsége az egyszerűségéből fakad. Egy korallt lefotózni nem nagy dolog, épp ezért millió számra készültek már fotók róluk. A jó kép egyik ismérve pedig az egyediség! Tehát először is különleges korallokat keressünk, és ha részletet akarunk fotózni, akkor keressük a szép mintákat, keressük a szimmetriákat, vagy ha valamit ábrázolnak a képzelőerőnk segítségével (azért ne belemagyarázós legyen) azt láttassuk. Figyeljünk arra most is, hogy a háttér homogén legyen, zavaró foltok, belógó, oda nem illő részek ne zavarják a képet. Sokan mondhatják, hogy ez az én kategóriám, hiszen egy tipikus DD felvétel egy szép korall, aranymetszési pontban a nap és egy búvár sziluettje. Kicsit elcsépelt, de még mindig szép felvételi lehetőség lehet ez is számunkra.

05. Vörösök előre. Tág lehetőségű kiírás, hiszen a koralltól a különböző halakig és egész a csigákig sok minden belefér. Ezért ide csak általános szabályokat tudok írni. Próbáljuk az állatokat ne felülről, hanem minimum a saját szintjükről fotózni. A homogén (nem zavaró) háttér minden fotónál nagyon fontos, mert elvezeti a néző tekintetét a fő témáról. Lehetőleg használjuk a harmadolási pontokat, ne középre komponáljunk! Figyeljünk arra, hogy a vörös szín könnyen becsapja a fénymérőt és alulexponálhatjuk a felvételünket, amit ma már persze korrigálhatunk a különböző fotóprogramokkal, de veszíthetünk is a vörös szín élénkségéből.

06. Szemtől szemben. Portré felvételek. Itt különösen fontos lesz a két vaku használata, hogy a zavaró árnyékokat megússzuk. Míg a felszínen a jó portré ismérve a modell arcán látható szép fény-árnyék megoszlás, addig a víz alatt ez természetellenesnek fog tűnni! Ha valakinek nincs két vakuja, az a gépe fölé rakja a vakuját (érdemes ilyenkor kristálytiszta vízben fotózni) vagy már láthattuk a házilagos megoldást is a DC fórumán, egy fényvisszaverő tálca képében, ami mint egy derítő lap helyettesítette a második vakut. Nem a legszebb és legtökéletesebb megoldás, de néha szegény ember tálcával vakuzik, tartja a búvárfotós közmondás! Felülről, mint a kiírás is mondja, senki ne fotózzon, az nem szemtől szembe! Türelmesek legyünk, ne kapkodjunk. Szép lassan közelítsük meg áldozatunkat, és kicsit távolabbról óvatosan lőhetünk már, majd egyre közelebb és közelebb araszolva újra és újra tüzelhetünk. A képeket ilyenkor ne nézzük vissza, mert a mozgással elijeszthetjük felvételünk tárgyát! Ha szerencsénk van és tényleg lassú, óvatos mozdulatokkal közelítettünk, akkor talán vágás nélkül is meglesz a kitűnő eredmény, amire igazán büszkék lehetünk. Nagyon fontos, hogy a környezetét is nézzük a halnak/ráknak/stb, mert szép kép csak szép, homogén környezetben fog készülni, ezért ha nem ilyen helyen találjuk "áldozatunkat", ne is kezdjünk neki a fotózásnak. Tudatosan keressük a jó helyen, jókor, jó fényképalanyt!

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 21. istvanv 2010 jan 26. 20:10  
Halkidiki, Sithonia, Vourvouru ez nem olyan jó mint Kalamitsi.
 20. elche 2010 jan 26. 19:28  
Szebb? Hát, nagyobb halakat egyik helyen sem láttam... A görögöknél is vannak hasonlóságok, lehet csigákat, csillagokat, férgeket, kőhalakat fotózni, akad pár roncs is, és több helyen is vannak szép üregek. Ami biztosan jobb, az az, hogy a déli szigeteken jóval melegebb a víz, ami viszont problémásabb, hogy jól kell megválasztani a bázist, mert pár nagy búvárgyárat csak az intrósok érdekelnek igazán, és mindegy milyen képzettséggel megy oda valaki, mehet a kihalt sekély öblökbe túrni a homokot, maximum külön vezetőt adnak a végzett búvároknak. Na ezek a görög merülések biztosan nem sok élményt adnak.
 19. istvanv 2010 jan 26. 19:19  
Nekem az első 95-ben Kalamitsin, na azon én se láttam sokat. Ez nem intro volt, Honvéd uszodás és Nyéki tavi éppenvóter vótam. Viszont a zodiakos távolabbi helyek nagyon jók, ha megnézed a térképen nagyon hosszú partszakaszok teljesen zártak a szárazföld felől (kivéve alpintechnika). Na ott még minden van ami az Adrián.Béla bácsiék igen pöpec albumot csináltak itt, volt a Submarine-ban is.
 18. Darth-Digilog 2010 jan 26. 19:00  
Az Adria viszont úgy tudom, hogy szebb. Bár életem első palackos merülése 1994-ben Korfun volt, így kis nosztalgiával gondolok rá. Nem értettem semmit anno, abból amit magyaráztak angolul, hitetlenkedve néztem a maszküritést és gondoltam, hogy biztos valami mást magyaráz,  és akkor jelentkeztem amikor azt kérdezték, ki az aki nem merül csak hajózni jött. De végül lejutottam és jó volt, csak hát semmii érdekeset nem látni az ilyen intrós merüléseken.
 17. istvanv 2010 jan 26. 18:49  
Nekem tetszik a cikk, köszi!
A mérsékelt égövnél ajánlom a görög vizeket is, Adriánál talán olcsóbb is.
A további 16 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés