»» ««

Különös tóban gyakorolnak az űrhajósok

Külföld

A nem hétköznapi környezetben a speciális küldetésekre készülnek fel, a tudósok munkáját segítve.

A Pavilion-tó a kanadai British Columbia egyik érdekes helye. Jelen pillanatban senki nem tud magyarázatot adni arra, hogy az aljzaton miért keletkeznek korallokhoz hasonló alakú építmények a baktériumoknak köszönhetően, amelyekhez hasonlóak egyetlen más édesvizes tóban sincsenek. Így aztán a kutatók már hosszú évek óta dolgoznak itt, a Pavilion Lake Research Project (PLRP) keretén belül. Arra keresik a választ, mitől olyan különleges a teljesen hétköznapinak látszó tó, hogy maradnak egyben azok az alakzatok, melyeket máshol például a férgek szétbontanak.

Ez viszont még nem indokolja, hogy a NASA miért vesz részt finanszírozóként a PLRP programban, hogy az tovább folytatódhasson, és miért küldi ide a NASA mellett a kanadai űrügynökség is az asztronautáit- a Holdon ugyanis nincsenek tavak. A gyakorlás mégis hasznos, mert az a víz alatti kutatás, ami a Pavilion-tóban zajlik, felkészíti az űrhajósokat egy másik égitesten végzett kutatási tevékenység lebonyolítására. Régebben elsősorban búvárok merültek a tóban, de annak érdekében, hogy nagyobb területet ismerhessenek meg, egy személyes minitengeralattjárókat vetettek be. Az asztronauták ezen a ponton kerültek a képbe- a víz alatt dolgozva, folyamatosan figyelemmel kísérve a levegő- és energiaellátást hasonlóak az őket körülvevő körülmények, mintha egy idegen égitest felszínén kellene biztonságosan megoldani egy feladatot. A kulcskérdés ugyanaz: limitált idő alatt kell valós tudományos eredményeket elérni. Miközben végre kell hajtani a kitűzött tervet, mégis képesnek kell lenni felismerni azokat a különleges, szokatlan dolgokat, aminek a kedvéért le kell térni a kijelölt útvonalról. Valós idejű térkép is készül a bejárt részekről, ahol jelölik az érdekesebb pontokat.

A technológia változása pedig az eljárások változását is magával hozta. Amióta áttértek arra, hogy nem szalagra, hanem merevlemezre rögzítik a merülések során a kamerák képét, könnyebben és gyorsabban elemezhető ki minden, amit a másnapi munka folyamán már figyelembe is lehet venni. Az igazi fejlődés persze azon lesz majd lemérhető, hogy más helyeken mennyire lesz majd gördülékeny a folyamat. A kutatók pedig addig is keresik a választ a Pavilion-tó titkára. A furcsa alakzatok ugyanis sekélyen és nagyobb mélységben is előfordulnak, de az egyes helyeken más és más formák a jellemzőek. A tóban viszont nem találtak semmi különöset, a vízben oldott anyagok mennyisége más tavakéhoz hasonló, halak élnek benne, ugyanúgy járnak a helyiek a tópartra, mint máshol. A felszín alatt ehhez képest ott vannak az akár több méteres mészkő építmények, és a jelekből úgy tűnik, hogy a folyamat napjainkban is tart, mert a pár évtizede a tóba került szeméten is lerakódott a kalcium-karbonát. Mindenesetre most több irányból is vizsgálják a jelenséget- próbálnak valami különlegességet keresni a víz összetételében, máshol nem előforduló baktériumok után kutatnak, de a vizsgálati eredmények egyelőre nem egyértelműek. Az is zavarba ejtő, hogy a körzet más tavaiban nem figyelhető meg hasonló jelenség.

[ A SPACE.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Káplán 2009 nov 18. 16:27  
A NASAnak elég nagy is uszodája van. Ott nem lehet eleget gyakorolni?

 2. hopposztkopp 2009 nov 18. 16:24  
Szemét duma. Mindig van kifogás arra, hogy okunk legyen valamit tönkrevágni. Kellően tudományos céllal.
 1. Vanek 2009 nov 18. 12:54  
Na Luci, itt a feladat, mondd meg a frankót... :)

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés