»» ««

A nedves rekompresszióról

A búvárkodásról

Időnként felmerül a kérdés, hogy mi az a nedves rekompresszió- és miért nem javasolt.

A beszélgetésekben néha felvetik a szinte mitikusnak tűnő módszert, a nedves rekompressziót, de aki hallott is róla, általában azt is tudja, hogy sportbúvárok gyakorlatában ez teljes mértékben ellenjavallott. Ennek nagyon is jó okai vannak, amelyeket igyekszünk összefoglalni közérthető módon.

by JennyHuangVan valami, amit le kell szögezni az elején: egy nem dekompressziós merülésnél, amikor valami okból valaki a biztonsági megállót nem tartja be, majd visszamegy 4-5 méterre pár percre, nagyon messze áll a valódi nedves rekompressziótól. Utóbbi lehetőségként akkor merülhetne fel, ha a búvár a merülés(ek) után bizonyos idővel rosszul lesz és a dekompressziós betegség tüneteit mutatja. Egyből felmerül az a probléma, hogy a tünetek diagnosztizálása is inkább szakembert kívánna, aki dönthet és dekompressziós kezelést javasolhat. Egy átlagos sportbúvár a maga maximum egy napos elsősegély tanfolyamával nincs abban a helyzetben, hogy pontos diagnózist állítson fel.

Magának a dekompressziós kezelésnek a megtervezése is komoly szaktudást igényelne értelemszerűen. Olyan ad-hoc ötletekkel, mint hogy menjen vissza a búvár pár percre tíz méterre, inkább csak bajt okozunk. A kamrában végzett dekompressziós kezelés fontos eleme az, hogy hosszú időre nagyobb mélységnek megfelelő nyomásra viszik a búvárt, tiszta oxigén(!) belégzése mellett. Ha csak levegős víz alatti kezelésről van szó, akkor akár 30 méteres vagy nagyobb mélységben kellene a víz alatt eltölteni a nedves rekompresszió során némi időt, majd még hosszabbakat a következő, sekélyebb megállók során. (Ezen az oldalon kicsit alaposabb leírást találhattok az elméleti háttérről.)

Tehát, hogy lássuk a veszélyeket: van egy dekós tüneteket produkáló búvár, aki esetleg remeg, öklendezik, legyengült. őt kellene levinni a víz alá nagy mélységre, majd lépcsőzetes megállókat tartani, összességében akár 2-3 órán vagy még hosszabb időn át! Tehát lennie kell ennyi rendelkezésre álló levegőnek, és nem csak neki, hanem a kísérőjének is, és bízni kell benne, hogy nem hűlnek ki és nem lesz a dekóbeteg még rosszabbul. Ugye nem kell ecsetelni, hogy milyen következménnyel járna az, ha a búvárt, aki már a nedves rekompresszió előtt is tüneteket produkált, rosszulléte vagy a kihűlés miatt hirtelen fel kellene hozni 25-30 méterről. Ez a forgatókönyv sokkal rosszabb, mint a fedélzeti oxigénadás és mielőbbi kórházba juttatás. Azt se felejtsük el, hogy ha egy napi merüléssorozat végén, a hajó sekélynek számító utolsó horgonyzóhelyén jelentkezne a tünet, akkor a kezeléshez szükséges nagyobb mélység még csak meg sincs. Manapság, amikor a legtöbb búvár úticélon elérhető távolságban vannak a kamrák, a part helyett a nyílt tenger felé indulni a nagyobb mélység megtalálásának érdekében nem tűnik ésszerűnek.

A nedves rekompresszióra vonatkozó ismeretek egy időben megjelentek bizonyos, a búvárkodásról szóló könyvekben. Amikor a rosszul értelmezett "kezelések" eredménye még nagyobb baj lett, a tankönyvekből kimaradt ez a rész. A BSAC például a nyolcvanas évek legelején változtatta meg a könyveit, és a fentihez hasonló érvekkel igyekeztek elmagyarázni például a Diver magazinban, miért nem javasolt a sportbúvárok gyakorlatában a nedves rekompresszió. Ma az ilyen jellegű felvilágosításból inkább csak a tiltás maradt meg az emberekben, ami akár elegendő is lehet, de nem nehéz igazolni, miért nem jó ez a módszer.

Persze érdekességként azt is meg lehet említeni, hogy az egyik Diver magazinban 1982-ből, ahol kifejtik a nedves rekompresszióval kapcsolatos problémákat, írnak az év búvárának választott férfiről is, aki egy nedves rekompresszió megtervezése és végrehajtása miatt részesült ebben az elismerésben. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de ehhez képest pont azt mutatja be, hogy mi minden kell egy ilyen eljárás sikeréhez. A sérült több száz kilométerre volt minden dekókamrától, és a búvár, aki segített neki, másfél évtizedes profi búvári háttérrel rendelkezett. Méghozzá nem sportbúvárként, hanem ipari búvárként, katonai kiképzőként és kamratechnikusként is szerzett gyakorlatot. Képes volt arra, hogy a korábbi merülések adatai és a tünetek alapján, a rendelkezésre álló táblázatokból dolgozva kialakítsa a profilt, és a búvár kísérőjeként vigyázni is képes volt rá. (Érdekességként, ez volt a nedves rekompresszió profilja: 31 méteren 10 perc, 12 méteren 5 perc, 9 méteren 20 perc, 6 méteren 30 perc, 3 méteren 45 perc.) A történet pont arra mutat rá, hogy nem csak átlagos hobbibúvárok, de sportbúvár oktatók sem túl gyakran vannak a tudásnak a birtokában, ami ehhez a kockázatos módszerhez kellene, és a világ is sokat változott azóta, mert több a kamra, a hajókon is van oxigén. Végül még egy adalék: a nedves rekompressziós kezelés ebben az esetben is csak enyhítette a tüneteket. Amikor szállítani lehetett a sérültet, kórházban fejezték be a kezelését, tehát az orvost így is, úgy is fel kell keresni. Jobb előbb, mint utóbb.

Egy szó mint száz, a nedves rekompressziót érdekességként talán érdemes ismerni, viszont gyakorlati alkalmazása minden szempontból túl kockázatos ahhoz, hogy a búvárgyakorlatban bármilyen helyzetben felmerülhessen. A jól felszerelt búvárhajón lennie kell tiszta oxigénnek vészhelyzetre, és a legtöbb helyen van elérhető közelségben orvosi segítség is. Dekóbetegség gyanúja esetén ezeket kell választani, és ha van képzett oktató vagy merülésvezető, tőle is azt lehet elvárni, hogy a vészhelyzeti tervnek megfelelő segítségnyújtást és riasztást hajtsa végre, ne pedig nedves rekompresszióval kísérletezgessen. Azt pedig talán már mondani sem kellene, hogy egyébként is konzervatívan és óvatosan igyekezzünk merülni, hogy semmi ilyesmire ne legyen szükségünk.

GR


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 52. pygmy 2009 sze 23. 10:26  
na ez jellemző... a fotózáshoz kell, nem a gyerkőcnek?? szegény:)
 51. áááááávadász 2009 sze 23. 10:22  
szívesen, kíváncsian várom az eredményét. gondolom lesznek szép bubis képeid ha megjött.
 50. Zook 2009 sze 23. 10:12  
off: koszi hatás, hat itt van amit regota keresteeem!!! elektromos buborekgyar! meg is veszem menten :))) kiraly
 49. áááááávadász 2009 sze 15. 23:05  
hát itthon csak ezt találtam neked: http://www.pustefix.hu/buborekfujok.php
külön ajánlom figyelmedbea trombitát, ha mégis gépfegyver kell, londonban a camden town marketnél láttam ilyet eladó sorban. ha már ott vagy a piacra is menj be, jó hely.
 48. Bunny 2009 sze 15. 21:43  
áááááá, ilyent akarok én is! :)
A további 47 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés