»» ««

Belize korallzátonyai veszélyben

Környezetvédelem

Az UNESCO a világörökségi cím elvételét is elképzelhetőnek tartja.

(C) Darcy McCartyAz UNESCO a közelmúltban készített jelentést a Belize Barrier Reef világörökségi helyszínről, ami az elmúlt tíz év pénzhajhász, korrupt kormányzati intézkedései miatt veszélybe került. A fő gond az, hogy az övezetbe tartozók némelyikén olyan beruházásokat engedélyeztek, amelyek építése során kiirtották a mangrove-erdőket és a korallos élőhelyek aljaztát is kikotorták.

Az UNESCO által megbízott csoport márciusban vizsgálódott azon a hét helyen, amelyek együtt a Belize Barrier Reef világörökségbe tartozó övezetet alkotják, ekkor fedezték fel a problémákat Pelican Cayes és a Bacalar Chico tengeri park körzetében. Májusban jelent meg a Belize kormányzatát bíráló irat, ami szerint nem tudják megvédeni az értékes élőhelyeket. Azt is leírták, hogy a helyszín a veszélyeztetett világörökségek listájára kerül.

A helyi politikusok visszautasítják az állításokat. Az egyik exminiszter, aki 2004 és 2008 között számos szerződést írt alá, állítása szerint nem tudott arról, hogy sok esetben a védett területekhez tartozó ingatlanokat adtak el. A jelenlegi turisztikai miniszter szerint amit az UNESCO csoportja feltárt, az mind csak a múltban elkövetett hiba. Szerinte Belize nagyon is arra törekszik, hogy a fenntartható turizmus egyik fellegvára legyen, és ennek bizonyítására azt hozta fel, hogy számos környezvédő csoporttal kiváló a kapcsolatuk.

[ CDNN ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 15. elche 2009 nov 07. 18:30  
Sokat kísérleteznek a korallokkal, állítólag van, ahol jobban működik a dolog. De nem korallos, mérsékelt égövi tengerekben kicsit jobb eséllyel lehet új, érdekes élőhelyeket kialakítani. Én már láttam olyat, ahol tényleg sok volt a hal, szóval a kihalt homokos aljzatból sikerült valami egészen mást kialakítani.
 14. Káplán 2009 nov 07. 17:36  
Nem a hullámtörőt nézegetted? :)
 13. pygmy 2009 nov 07. 17:34  
Betonból már láttam én is zátonysort, de nem lett annyira szép, mint azt várták a készítői. Fából készültnél is hasonló az a kevés tapasztalatom. Búvóhelynek jók, de nem telepszik meg úgy a korall, mint a fémen, pl. roncson. Van esetleg valami spéci recept, amit nagyon szeretnek a korallok?
 12. Káplán 2009 nov 07. 13:34  
Hidd el, a szilikoné a jövő :)
 11. elche 2009 nov 07. 13:29  
Van is ilyen mesterséges zátony-projekt, persze még nem a teljesen fröccsöntött, de a különféle Reef Ball meg hasonló projektek is nagyjából azon alapulnak, hogy az élővilág a betonkockákon is megtelepszik, és adott esetben az is érdekes lehet egy búvárnak. Egyébként ez még igaz is...
A további 10 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés