»» ««

Delfinnézőben a Dolphin Divers bázissal

(Hirdetés)

Biograd hangulatos városában található a remekül felszerelt búvárbázis, ahol kezdőtől a technikai búvárig ki tudnak szolgálni mindenkit.

A magyar búvárok egy része már ismeri a biogradi Dolphin Divers búvárbázist, aminek kikötőjétől a Kornati nemzeti park sincs túl messze. Biograd városa könnyen elérhető Magyarországról, mivel autópályán egészen a közeli lehajtóig el lehet jutni. A város szívében, a kikötőben levő üzletben található a búvárbázis, itt van minden nap reggelén a találkozó a merülések előtt is, és ez az adminisztráció illetve a felszereléstárolás helye is.

Albumhoz klikk a képre.
A Dolphin Divers búvárbázis célja, hogy mindenki igényeit ki tudja elégíteni. A képzettséggel még nem rendelkező érdeklődők számára próbamerüléseket illetve több rendszerben kezdő tanfolyamot indítanak, rugalmasan alkalmazkodva a jelöltek időbeosztásához. A minősített búvárok számára a napi kihajózásos, két merüléses túrák mellett éjszakai merüléseket is kínálnak, hetente egyszer hajóval, a hét többi napján partról, illetve továbbképző tanfolyamokat a hivatásos szintig. A technikai búvárok számára különleges túrákat szerveznek, de a trimix töltés is bármikor rendelkezésükre áll, mint ahogy technikai búvár tanfolyamokat is indítanak igény szerint.

A napi túrák lebonyolításakor nagyon egyszerű programot követnek: a búvárok reggel kilenckor találkoznak a bázison, onnan 1-2 perces sétával jutnak el a hajóig a kikötő másik részén, és a felszerelések- amiket autóval visz át a bázis a hajóhoz- bepakolása után indulhat a túra. A hajó fedélzetén hideg víz és meleg tea is rendelkezésre áll. A 11 méteres hajóval 12 búvár kényelmesen utazhat, de rajtuk kívül a kísérőknek is jut hely. A hajóutak átlagosan egy-másfél óra hosszúak, ezért nem tér vissza merülések között Biogradba a hajó. Az első merülés zajlik a legtávolabbi ponton, és ez a nap mélyebb merülése. A tapasztalt búvárok párokban önállóan is merülhetnek, de kérhetnek vezetőt is, ennek nincs felára. A normál napi túrákat már akár két vendéggel indítják.

A hajón afféle piknikhangulatban lehet tölteni az időt, beszélgetéssel, napozással, nassolással. A bázis vezetője, a német Andreas Kutsch mindig jó hangulatot tud teremteni, és a német mellett angolul is kiválóan beszél. Természetesen ha merülésről van szó, akkor németes profizmussal bonyolítja a dolgokat, és ebben segítségére van a hajó felkészült személyzete is. Andy, aki maga is rutinos fotós, tud tanácsokkal segíteni a búvárfotósoknak is, hogy melyik helyen mire érdemes készülni.

Albumhoz klikk a képre.
A merülőhelyek közül sokan a Kornati nemzeti park iránt érdeklődnek, ahol nemzeti parki belépő drágítja a búvárkodást, de ugyanúgy merülik Biogradból a Telascica nemzeti parkot is. A helyeket jól ismerő Andy szerint viszont nincs szó arról, hogy a közelebbi, nem feláras pontokon ne lehetne hasonló látványban része a búvárnak. A falaknál 30 métertől már vörös és sárga gorgóniás részeket találni, és nem szokatlan bizonyos helyeken a macskacápa vagy a csikóhal. A merülés végén a sekély részeken nézelődve gyakran polipra vagy kis rákokra lehet akadni, de előfordul például angolna is- még nappal is ajánlott a lámpa. Bár akad néhány helyen hajóból származó maradvány (olyan furcsaság mint a betonkeverő(!) illetve amforatöredék is), nem fő profil erre a roncsmerülés. A távolabb eső Francesca di Riminit már inkább technikai búvárok számára ajánlják annak mélysége miatt. Teljesen váratlan találkozások is előfordulhatnak, látogatásunk egyik napján például hosszú ideig kísérték a hajót delfinek, néha egészen közel is jöttek.

Az egész napos kihajózás miatt a búvárok vagy távol vannak a családtól, vagy pedig őket is viszik a kellemes hajókázásra. Előbbi esetben a hozzátartozók a szép város kínálta programok vagy a strandok között kell válasszanak. Biograd nem nagy város, de nagyon szép kikötője, elegáns sétánya, éttermei és szórakozóhelyei sok alternatívát kínálnak a sétálgatásra. Azt jó tudni, hogy a városban a parkolás 20 kunába (ez napijegy, aminek megváltásával bárhol meg lehet állni) kerül, ám mivel minden elérhető egy rövid sétával, érdemes a szálláshely parkolójában hagyni az autókat.

A Dolphin Divers nem rendelkezik önálló bázisapartmannal, de a bázis bármilyen kategóriájú szállás keresésében és foglalásában segít. A csoportok számára kínált, egyszerűbben felszerelt, de az alapvető igényeket kielégítő és jól bejáratott apartmanok inkább a búvárok favoritjai, de ezek mellett tengerparti, családbarát szálláshelyek vagy akár ellátást is biztosító hotelek is bőven akadnak Biogradban. Az előre bejelentkező csoportok esetén bármit meg tud szervezni számukra a bázis, és képesek igazodni a nagyobb létszámokhoz is, mert a mindennapokban használt hajó mellett egy hasonló méretű és egy kisebb hajót is tudnak mozgósítani igény esetén. Szintén előre jelentkezés esetén tudnak a technikai búvárok elvárásainak a leginkább megfelelni.

A biogradi Dolphin Divers búvárközpont egyike azoknak a bázisoknak az Adrián, amik igazán széles vendégkört képesek profi módon kiszolgálni. A búvárkodás bonyolítása mellett minden más megszervezését vállalják, hogy érdekes merülésekkel tarkított, kellemes horvátországi nyaralást tölthessenek el a vendégek.

A cikk a Dolphin Divers támogatásával készült.
Minden információt Horvátország-ról.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés