»» ««

Vegyszerezett tengeri emlősök

Környezetvédelem

Újabb veszélyforrásra hívja fel a figyelmet egy tanulmány.

A vadászat vagy a tengeri zajszennyezés után újabb olyan tényezőről beszélnek a tudósok, amelyek bálnákat vagy a delfineket veszélyzetetik. A tengeri emlősök agyát megvizsgálva kiderült, hogy azok ki vannak téve például a rovarölőszerekből származó mérgező anyagoknak. Riasztó, hogy olyan összetvőt is ki tudtak mutatni, ami már a hetvenes évek óta be van tiltva.

Az eredményeket összegző cikk az Environmental Pollutions szaklapban jelent meg. A szerző, Eric Montie még egyetemistaként kezdte kutatásait az amerikai Woods Hole Oceánográfiai Intézetben (WHOI), a programot végül a dél-floridai egyetemen fejezte be. Rámutatott, hogy megdöbbentően magas PCB-koncentrációt találtak egy fóka agyfolyadékában.

A vizsgálat során több veszélyes anyagra is koncentráltak, így többek között az olyan hírhedt rovarölőkre, mint a DDT, vagy a poliklórozott bifenilekre (PCB-k), brómozott égésgátló szerekre. Azt ugyanis már tudjuk jó ideje, hogy a mérgezőségük miatt évtizedek óta betiltott szerek sajnos még ma is jelen vannak. (Például a PCB-k mérgező, rákkeltő kémiai klórvegyületek, amelyeket az 1980-as évekig elsősorban transzformátorokban, hidraulikai folyadékként, illetve tömítőanyagok, szigetelőszerek és műanyagok lágyítószereként alkalmazták.) Az eredmények szerint több mint százhetven különböző vegyi anyag koncentrációját tudták vizsgálni az emlősök agyában, mondta el az úttörő programról a társszerző.

[ A Greenfo nyomán ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. hopposztkopp 2009 jún 21. 19:45  
Az ugye csak apróság, hogy a ma élő emberek "ólomtartalma" pont ötszöröse annak, mint 920-as években élt emberek halálos adagja mérgezés esetén. A szervezet alkalmazkodik.  Igen, de meddig? (egy alkohólia negyven évig is elvegetál, másik oldalon születnek gyerekek betegen)
 1. Ibolya 2009 jún 21. 13:43  
Talán még nagyobb probléma,hogy több veszélyes vegyi anyag koncentrációja az emberi szervezetből is kimutatható!!Pár éve olvastam egy kisérletről:3 generációt vizsgáltak(nagymama,anya,lánya) különböző rákkeltő,mérgező anyagokat kerestek a szervezetükben.Az eredmény érdekes és meglepő volt:a legnagyobb mennyiséget a nagyi raktározta(pl.DDT),mégis megélt több mint 80 évet ....Bízzunk benne hogy a tengeri emlősök is túlélik...de meddig????

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés