»» ««

Újabb tanácskozás az óceánok védelméről

Környezetvédelem

A sokadik jelentős konferenciát rendezték a témában, és ezúttal is születtek megállapodások.

Átfogó megállapodással zárult pénteken az Indonéziában megrendezett nemzetközi óceánvédelmi konferencia, a páratlan élővilággal bíró dél-ázsiai óceánvidék megőrzéséről szóló akciótervet tízéves időtartamra fogadták el a résztvevő államok kormányai. A megállapodás keretében védetté nyilvánították a partközeli veszélyeztetett területek egyötödét, a mangrovéban, korallokban és tengeri csillagokban bővelkedő vidéken betiltották a halászatot.

"A Korall-háromszög világszerte természeti kincsként ismert"- mondta Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő. "Ez az fajok sokféleségének globális központja. Ha visszavonhatatlanul megsérülne, az az egész bolygó számára tragédiát jelentene"- tette hozzá a politikus.

A Korall-háromszög a Fülöp-szigetek, Malajzia, Indonézia, Pápua-Új-Guinea, Kelet-Timor és a Salamon-szigetek között terül el, a hat ország -állam- és kormányfőinek pénteki megállapodása szerint- legkevesebb 13 millió dollárt (2,7 MRD forint) költ majd védelmi intézkedésekre. A szegényebb országok mellett az Egyesült Államok 40 millió dollárt (8,5 milliárd forint), Ausztrália 55 millió dollárt (11,7 milliárd forint) ad a tervek megvalósítására. A programban adományokkal és hitelekkel kiegészülve összesen több mint 300 millió dollár (64 milliárd forint) áll rendelkezésre- mondta David McCauley, az ázsiai fejlesztési bank éghajlatszakértője.

A háromszög 5,4 millió négyzetkilométeres kiterjedésével nagyjából tizenötször nagyobb Németországnál. A világ tengereiben lévő korallszirtek egyharmada itt található, amely ezernyi halfaj otthona. A terület páratlan élővilágát a partvidékeken élő 120 millió ember, szennyeződés, a robbanóanyaggal és méreggel végzett halászat, egyes halak túlszaporodása és az éghajlatváltozás fenyegeti. A víz hőmérséklete folyamatosan emelkedik, ami veszélyezteti a korallokat.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Conservation International (CI) üdvözölte az akciótervet. "Az egészséges korallzátonyok és a mangroveerdők természetes ütközőzónát képeznek a partvidéken lakók számára viharok és cunamik esetén"- fogalmaztak a szervezetek- "Fontos ezeket megvédeni, hogy az emberek jobban meg tudjanak birkózni a klímaváltozás olyan következményeivel, mint az erősebb viharok".

A terület államai a konferencián résztvevő hetven másik országgal együtt fogadták el a manadói nyilatkozatot. A megállapodás szerint a terület védelmének kérdése a decemberi koppenhágai klímakonferencián is szerepet kapnak.

[ STOP ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Kékbálna 2009 máj 18. 20:51  
Drága Főszerkesztyű Urak! A fórum nevét is javítsátok. Kösizi az óReánok vándora. :)
 8. hopposztkopp 2009 máj 18. 14:27  
Ahogyan az alapítványoknak juttatott pénz sem gyógyít meg egyetlen beteget sem, úgy a tanácskozások sem fogják megváltoztatnia tenger hőmérsékletét. A természet sokszor nagyobb változásokat is jól kezel, ezek meg tanácskoznak kinek mennyi pénz. Jut, jár, kell. Eredmény? Majd kétszáz év múlva. Akkor már a kínai nyelv kötelező lesz a magyar meg választható.
 7. elche 2009 máj 18. 10:45  
Dehogynem.:)
 6. Vanek 2009 máj 18. 10:33  
Akkor a tegnapi cikkben is javítsátok amit javítani kell. Félek a tóméret nem stimmel. :)
 5. elche 2009 máj 18. 10:30  
Aki szól, nyilván jószándékúan azért szól, hogy javítsuk. Általában ez is szokott történni.:)
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dolphin Reef

Israel, Eilat

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 13m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés