»» ««

Az elsüllyedt cápa legendája

Adria

Ismét első kézből kaptunk hírt Krk szigetről, egy hét méteres cápa kifogásának körülményeiről.

Klikk a cápa képeihez.
Először a horvát 24 óra című lap beszámolóját szeretném felidézni, az állítások szerint másfél tonnás cápa kifogásáról: "D.S. halász, 2009.03.31-én varsájának a kötelébe gabalyodva talált rá a 7 méternél hosszabb, már nem élő cápára. Tekintettel arra, hogy az ő hajója túl kicsi volt, egy segítségére siető nagy fenékhálós halászhajó csörlőjével próbálták meg kiemelni és a partra vontatni, ám a zsákmány leszakadt és elmerült."

Hogy mi is történhetett a valóságban? Nos, a hír igaz, de néhány apró kiigazítást igényel, mint az egykori szovjet sajtóbaki, miszerint Leningrádban Mercedeseket osztogattak. Igen, de nem Leningrádban, hanem Moszkvában, nem Mercedeseket, hanem Volgákat, s nem osztogattak, hanem fosztogattak.

A 33 éves hivatásos halász (Dejan) 8 méteres hajójával dolgozik évek óta, skampi fogására specializálódott. Varsákat helyez ki, majd egy-két nap múlva szedi fel megtekinteni az eredményt, begyűjteni a rákokat. Általában egy függőlegesen leengedett, kibójázott kötél alján lévő varsához még több varsa van sorban hozzáerősítve kötéllel. Egy ilyen egységbe gabalyodott bele a hatalmas élőlény, melyet a halász már élettelenül talált meg - feltehetően szerencséjére, mert a hajójánál alig rövidebb, ám sokkal nehezebb hal komoly kárt okozhatott volna neki.

Cápa? Leggyakrabban itt Krk környékén merülök, ahol elég ritkán látni cápát, s szerény biológiai ismeretekkel rendelkezem, de a képeken jól látható farokról én inkább valamilyen bálna fajra gondolnék, mintsem cápára. Ezúton kérem képzett kollegáimat, hozzászólásukkal segítsenek azonosítani a fajt, amennyiben elegendő ehhez a képeken látható rész.

Leszakadt? Nos, a kocsmai pletykák másképp szóltak. Sajnos rideg tény, hogy a partra vontatott állatokkal valamit kezdeni kell, s ha nem valamilyen kisméretű, kedvelt ételként fogyasztható halról van szó, akkor ez bizony nagy gond. Egy ekkora test daruzása, szállítása és hamvasztása bizony komoly költség, melyet senki sem vállal szívesen magára ingyen, esetleg hatalmas állkapocsért, vagy szárításra szánt farokért. Öröm az ürömben, hogy az állat Krk városhoz viszonylag közel "szakadt le", ahol a mélység nem haladja meg a 40 métert, így a hétvégén "buborékos" barátainkkal megpróbáljuk a pontosnak mondható leírások alapján megtalálni. Amennyiben sikerül, kép és video felvételek készítését tervezzük.

Üdvözlettel Krk városából:
Szarka Géza
Buborék Búvárközpont
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 20. bekabela 2009 ápr 14. 19:55  
Könnyű megtalálni messzíről is! Csak azt kell figyelni, hogy hol kőröznek a keselyűk.
 19. jee_c 2009 ápr 14. 16:28  
Sikerült megtalálni?
 18. jee_c 2009 ápr 10. 09:15  
Hajrá! (komolyan) :)
 17. elche 2009 ápr 09. 18:06  
Persze, nyilván nehéz.
...de ha már ott vagy, meg kell próbálni.:)
 16. jee_c 2009 ápr 09. 18:04  
Csak csöndesen megjegyezném, hogy 40 m mélyésgben még akkor sem nagyon lehet megtalálni valamit, ami leesett, ha közvetlenül ott vagy, és nem mozdulsz el a helyről, és pár perc után utánamész. Illetve meg lehet akkor, ha egy bólya és annak a kötele mentén esik le (és jó nehéz - pl. egy ólomöv), de még ekkor is necces. A cápa teste meg könnyen "elvitorlázhatott" zuhanás közben. A másik probléma a hleymeghatározás: van GPS koordináta, Mert ha nincs, akkor a "kb. itt voltunk" nem sok jóval kecsegtet. Persze a cápa jó nagydarab, és ez segíthet. Nem tudom mennyi a látótávolság mostanában ott.

Azért feladatnak mindenképpen szép, és én tiszta szívből szurkolok, hogy meglegyen az a felvétel. :)
A további 15 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sanganeb South-West Plato

Sudan

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés