»» ««

Búvárhajót raboltak a kalózok

Külföld

Az esetet az teszi nagyon riasztóvá, hogy a bázisuktól ezer kilométerre csaptak le a bűnözők.

Az angol búvárok körében népszerű búvár szafarihajó, az Indian Ocean Explorer a Seychelle-szigetek közelében került a kalózok kezébe, akik hét foglyot is magukkal hurcoltak. A hajót közvetlenül azután rohanták le, hogy az utolsó turnus vendégeit partra tették Assumption szigeten.

Az utazásszervező céget a haditengerészet értesítette arról, hogy a kalózok a hajót magukkal vitték Szomáliába, a Mogadishutól északra eső bázisukra. Valószínűleg három hónapig tartják majd ott a hajót. A szervező elmondta, hogy bár annak örül, hogy egyetlen vendég búvárt sem tudtak foglyul ejteni, ám a túszként magukkal vitt legénységért nagyon aggódnak. Mind a heten a Seychelle-szigetek állampolgárai.

A szomáliai kalózok az ország partjainak közelében fekvő vizeket már annyira rettegésben tartják, hogy a hajók messze elkerülik ezt a körzetet. Ám úgy fest, a kalózok nem csak Szomália közelében csapnak már le, hiszen a legutóbbi támadások bázisaiktól egészen messze, akár ezer kilométernyire történtek. Egy olajtankerre például Kenya partjainál csaptak le. Akár az is lehet, hogy a kalózoknak kidolgozott stratégiája van, és ezekkel a távolabbi támadásokkal azt akarják elérni, hogy a térségbe küldött hadihajókat távolabbi vizekbe csalogassák, így a honos vizeikben nagyobb teret kapva tevékenykedhessenek.

Az Indian Ocean Explorer eredetileg kutatóhajóként szolgált az Északi-tengeren, míg át nem alakították 12 fő szállítására alkalmas búvárhajóvá, ami a Madagaszkár és a Seychelle-szigetek körüli vizeken vitt csoportokat. Mivel ez már nem az első ilyen támadás volt, ezért a helyi kormányzat szeretné erősíteni a katonai jelenlétet. A nemzetközi erők hadihajói pedig továbbra is a körzetben járőröznek, bár a hajót üzemltető cég tulajdonosa arra mutatott rá, hogy ha már ott vannak, és jól ismert a kalózok bázisa, tevékenysége, akkor miért nem csapnak le rájuk úgy, hogy egyszer és mindenkorra véget vessenek az óriási károkat okozó kalózkodásnak.

[ CDNN ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. Káplán 2009 ápr 06. 08:18  
Menni fog ez. A bőrszinem már rendben van. ::)))
 10. pygmy 2009 ápr 06. 08:16  
ennek előfutára a baksis, szafari után:)
 9. vizszerető 2009 ápr 05. 21:51  
Ezeket a kalózokat azért nem szokták elkapni meg keresni,mert általában ugyanezek a "szegénylegények"a környező országvezetés fegyveres szabadcsapatai.Van fusimunka,meg van egyenruhás katonai akció.Erről már dokumentum film is volt jópár évvel ezelött.Nem egyszerű arra felé az élet.

 8. Garfield33 2009 ápr 05. 18:56  
Sosem felejtem el, egy éjszaka a Brothersről húztunk át a Deadalusra a Vörös közepén. Egyszercsak egy hajó ránk nyomta a reflektorát nagyon messziről. A kapitányunk vett egy 90 fokos fordulatot, majd egy sok kilóméteres körben kerültük meg azt a pontot.
Azóta sem tudom, mi lehetett. Lehet, hogy csak egy nagy tanker. De az elől ki lehetett volna térni kevésbé nagy kanyarral is....
 7. Káplán 2009 ápr 05. 17:18  
Követte őket egy hajó, amit gyanúsnak itéltek meg (utólag kiderült, igazuk volt) és beszóltak a legközelebbi kikötóbe rádión (Afrika partjainál hajóztak). Állitólag 10 perc múlva megjelent egy vadászgép és hess hess volt a másik  hajónak. Szerencséjük volt, mivel  a közelben volt egy francia légibázis.
Amúgy mit lehet csinálni egy bejegyzett hajóval, hacsak követ egy másikat? Azért még nem lehet rommá lőni.

A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés