»» ««

Amatőröket várnak a kincsvadászok

Külföld

A karib-tengeri kincsek után kutató társaságok új szolgáltatással bővítették a palettájukat.

Sokan vitatják, mennyire etikus a tengerfenék feltúrása a meggazdagodás reményében, hogy viszonyul a kincskeresők tevékenysége a régészethez, a kulturális örökség megőrzéséhez. Floridában számos, erre specializálódott vállalkozás működik, és a híres Mel Fisher-féle csapat most megadja a lehetőséget arra, hogy amatőrök is bepillantsanak a munkájukba.

Persze nem adják ingyen ezt a kalandot. Az egy hetes Atocha Dive Adventure során a résztvevő kedvtelési búvárok képzést kapnak a profi kiemelési technológiák használatáról, emellett a Mel Fisher Maritime Museum színfalak mögötti működését is megismerhetik, ahol a laborokban az Atocha maradványait konzerválják. Végül két napig a profi csapattal merülhetnek a roncs lelőhelyén. Az Atocha roncsát 1985-ben fedezték fel hosszú évek kutatása után sekély vízben, és nagyjából 400 millió dollár értékű leletre bukkantak.

A Fisher családtagjai által vezetett csapatok viszont még ma is kincseket keresnek ugyanitt, mivel a hajó rakományából még sok arany illetve ezüst rudat és tárgyat nem találtak meg. Az Atocha Dive Adventure programjához hasonlót még soha nem kínáltak a kedvtelési búvároknak, mint azt Sean Fisher, Mel Fisher unokája elmondta. Mindenki, aki a két nap során valamilyen értékes tárgyat talált, cserébe az Atocha egy konzervált darabját kapja, ami hasonló értéket képvisel. Természetesen a 2500 dolláros árban a kényelmes szállás is benne foglaltatik az összes program mellett. Az érdeklődőknek sietni kell a jelentkezéssel, mert az első turnust júniusban indítják.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. békabúvár 2009 ápr 01. 15:25  
Arra gondoltam, hogy újabb "lelőhelyek" felkeresése helyett inkább már a lejártat mutogatják :)
 2. Káplán 2009 ápr 01. 08:46  
Jó hir?  Kifosztott "terepen" már nincs mit fosztogatni max mutogatni...
 1. békabúvár 2009 már 31. 22:37  
"Sokan vitatják, mennyire etikus a tengerfenék feltúrása a meggazdagodás reményében, hogy viszonyul a kincskeresők tevékenysége a régészethez, a kulturális örökség megőrzéséhez."

Ez nem vitatéma, mert egyértelműen nem etikus és kész. A két nap során kicsit túl sűrű a program a profi kiemelési technológiák használatától a múzeum színfalak mögötti működéséig...A konzervált darab elvitele a leletért cserébe pedig a szánalmas kategóriába tartozik. Ebből annyi a jó hír, hogy a fosztogatás már nem jövedelmez annyira, hogy ezek szerint ilyen programokat kell szervezni:)

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés