»» ««

Megjelent a Submarine

Magyarország

A magazin 2009/1-es számának lapindítóját és tartalomjegyzékét közöljük.

Egy gazdasági világválság kellős közepén (vagy az elején?) eltöprenghetünk azon, vajon idén mennyi pénzt tudunk áldozni kedvenc szórakozásunkra: eljutunk-e az Adriára, merülhetünk-e trópusi tengerekben? Bár kétségkívűl nemcsak egzotikus tájakon várnak ránk szép merülési élmények, hazai vizeinket is érdemes felfedeznünk.

Nem a válság ihlette Czakó Ádámot és Halasi-Kovács Bélát, hogy édesvizeinkre kalauzoljon bennünket. Tizedik évébe lépett magazinunk egy sorozattal igyekszük bővíteni a merülési palettát. Minden lapszámban felkeresünk majd egy-egy magyarországi tavat, tüzetesebben átvizsgáljuk abban a reményben, hogy másoknak is meghozzuk a kedvét a honi merülésekhez.

De - a nehézségek dacára is - utazási kedvünk töretlen. Völgyesi Lívia szudáni kalandozásainak lezárásaként az Umbria roncsára invitál, majd egy kisebb ugrással Jordánia izgalmas életét térképezi fel. Merülési naplónkat Börcsök Anita jegyzi, aki Francia-Polinéziára, Moorea szigetére eljutva abba a szerencsés helyzetbe került, hogy különösen barátságos teknősökkel és békésnek tűnő citromcápákkal merülhetett. De vannak búvárok, akik kifejezetten a veszélyes ragadozókkal való találkozásra vágynak. Elter Tamás rendszeresen ellátogat Dél-Afrikába, hogy a tenger csúcsragadozóival kerüljön minnél közelebbi kapcsolatba. Gonda Rudolf egyik kedvenc úti célját, a Kanári-szigeteket ajánlja figyelmünkbe, így hasznos tapasztalataiból kiindulva a szigetekre tervezett utunkat még alaposabban előkészíthetjük.

Molnár Attila a virágállatok életének elemzésén keresztül egyúttal a Mi jővőnkért is aggódik, remélve, hogy a klímaváltozás miatt kongatott vészharangok zúgását végre az illetékesek is meghallják. Egy belga barlang feltárása kapcsán Michel Pauwels a barlangászok megszállott világába enged betekintést Schütz Gabriella segítségével, aki egyúttal egy kedves új "barátját", a békahalat is bemutatja az érdeklődő olvasóknak. A rejtőzködés nagymestere a tengerek egyik legérdekesebb élőlénye, különös formájával mindig ámulatba ejti a kíváncsi búvárt.

Nincsen rózsa tövis nélkül, mint ahogy szabadmerülő sem bója nélkül -fordíthatjuk át a mondást. Ágh Csaba gyűjtötte össze a bójával kapcsolatos összes fontos ismeretet. Kedves olasz ismerősünk - Gianluca Genoni - számtalan világrekordja révén a mélység megszállottjaként volt eddig ismert. Egy ideje azonban a statikus kategóriában is jegyzik a nevét. Most éppen egy új világcsúccsal rukkolt elő, több mint tizennyolc percet töltve a víz alatt, még leírni is hátborzongató. Gianni Risso ott volt a sikeres kísérletnél, így mikrofonvégre kaphatta a bajnokot.

Liliom Emese bemutatja milyen a katonás fegyelem a merülés során, Szilágyi László pedig az akvarista búvárok számára gyűjtötte össze tanácsait. Komoly érdeklődést vonzott a X. Búvárfotós Országos Bajnokság, talán a kompakt kategória bevezetésének köszönhetően is. Az eredmények ismertetése mellett ezúttal az első két kategória legmagasabbra értékelt felvételeit mutatjuk be olvasóinknak.

Herold István
főszerkesztő

SUBMARINE Búvármagazin X. évfolyam 1. (43.) szám 2009 március-április


6 Jordánia más szemmel
14 Érdekességek Neptun isten birodalmából - Azok a csodálatos virágállatok
16 Édesvizeink
20 Szudáni búvárszafari - Sanganeb és az Umbria roncsa
24 Chantoir des Fagnoules, Awagne, Belgium
26 Moorea - a teknôsök és tüskésráják hazája
30 Békahal a barátom
34 Állandó változatosság - Kelet-Kanári felfedezése
38 Villanás a zöld homályban
46 Bója - minden esetre
48 Genoni a szabadmerülés boszorkánya
50 J.I. Joe
52 Irodalmi ásatások búvároknak - "Hálóval a tengeren"
56 Korallszirt a nappaliban
58 Kishírek a nagyvilágból - divecenter rovata
60 X. Búvárfotós Országos Bajnokság
66 Ízelítô következô számunk tartalmából

Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés