»» ««

Amiről nem lehet eleget beszélni

A búvárkodásról

Baleseti beszámolót olvasni soha nem kellemes, de mindig elgondolkodtató, mi újat tanulhatunk belőle.

Elég gyakran alakulnak ki az oldalunkon megjelent baleseti elemzések kapcsán komoly eszmecserék. Azt hiszem, mindaz, ami egy ilyen eset kapcsán a hatóságok vagy jogászok asztalára tartozik, túlmutat a honlapunk keretein. Nem is ebből tanulunk, hanem az események átgondolásából és a jövőre vonatkozó következtetések levonásából. A kedvtelési búvárok, azaz a mi szemszögünkből nézve a legfontosabb az lehet, ha minden ilyen beszámoló után végiggondoljuk merülési gyakorlatunkat. Tényleg alaposan ellenőrzünk mindent merülés előtt? Felkészülten megyünk a vízbe? Figyelünk a víz alatt a saját felszerelésünkre, helyzetünkre? Figyelünk a társra és közel maradunk hozzá?

És végül az egyik legfontosabb kérdés: tudunk-e valóban hatékonyan vészhelyzetet kezelni? A fórumos vitákon gyakran elhangzik a gyakorlás fontossága: ha rég nem merültél, hasznos dolog az uszodában gyakorolni. A kezdő búvárnak alaposan meg kell tanítani a biztonságos merülés alapjait. Kihagyás után a túra első merülésének pár percét fel lehet áldozni egy maszkürítés, egy reduktorkeresés gyakorlására, még akkor is, ha a merülésvezető ezt nem kéri. Szóval a higgadt cselekvés alapja a képzettség és a gyakorlás.

A kellemetlen igazság viszont az, hogy ezt nem itt, nem most és nem én találtam ki. Azt hisszük, számtalan dologra sok évtizedes tapasztalatok fényében jövünk rá, pedig ha jobban megnézzük, kiderül, a búvárkodás hőskorának szabályait szajkózzuk. Nem az számít, hogy manapság mlyen szép színes felszerelések vannak már és eltűntek a régi kéttömlős hátreduktorok! Erre akkor jöttem rá újból, amikor rábukkantam egy nagyjából fél évszázada készült, régi filmre az interneten, ahol a búvárok egy banális dologból kialakuló vészhelyzetet kezelnek, és aztán a narrátor elmagyarázza, hogy az ilyen események higgadt kezelése a gyakorláson múlik. Egyszerű ez, mint a faék. Természetesen ezt a videót most veletek is megosztom, mert úgy gondolom, felesleges nekem "kitalálni" azt, amit mások már réges-régen elmondtak.

Ez a négy perces, remekül összerakott kis rövidfilm vicces módon ma éppen úgy megállná a helyét. Az a szép benne, hogy miközben a búvárkodás által nyújtott kalandról, örömről beszél, komolyan és értelmesen szól annak veszélyeiről és azok kezeléséről. Az az amerikai gyakorlatiasság érződik benne, ami ötvözi a filmkészítő szakmai tudását a közérthető megfogalmazással és a hatékony figyelemfelkeltéssel. Egy szó mint száz, ma is éppen úgy megállja a helyét, mert tömören összefoglalja azt, amit én is el szerettem volna mondani.

Egyszerűen arról van szó, hogy minden külső körülményt, rossz időt, felszereléshibát, hanyag társat félretéve van nekünk magunknak is kötelességünk, ha biztonságosan akarunk búvárkodni. Ez pedig nem más, mint a saját magunkra vonatkozó minimum elvárásoknak való megfelelés: ismerjük és tartsuk karban a felszerelésünket, tudjuk azt kezelni, figyeljünk a társunkra, tartsuk fenn a képzettségünket, legyünk megfelelő kondícióban, legyünk tisztában a korlátainkkal és bármilyen vészhelyzetben a jól megtanult módon, higgadtan cselekedjünk. Mondom én, nincs ebben semmi új. Mégis milyen gyakran elfelejtjük ezeket az alapelveket! És jellemzően valamilyen tragédia juttatja az eszünkbe őket megint. Azért kell újra és újra felidézni tehát az ilyesmit, hogy ne olyan balesetekből tanuljunk, ami után valakinek már nincs esélye a javításra.

Szóval ezt az írást nem azért teszem közzé, mert új és eddig még ismeretlen tényeket akarok megosztani. Az ok az, hogy az elemzéskor magam is végiggondoltam, mikor milyen szabályokat szegtem meg, és sajnos nem egy eset jutott eszembe. Azt is felidéztem, hányszor láttam valami olyan dolgot búvártárstól, netán kezdő búvártól, amin csak elgondolkodtam, ahelyett, hogy szóltam volna. Vajon én megsértődtem volna a búvárkarrierem kezdetén, ha arra biztatnak, hogy gyakoroljak egy kicsit még? Nem tudom, de azt hiszem, akár egy kis konfliktust is fel lehet vállalni. Óriási különbség van aközött, hogy utólag elmondhatom, talán kicsit megbántottam valakit, de én megtettem amit megtehettem, vagy azzal élek együtt, hogy nem léptem közbe akkor, amikor lehetőség lett volna rá. Így értelemszerűen ez az üzenet azoknak a gyakorlatlan búvároknak is szól, akik nem mernek kérdezni, netán nem akarnak szembenézni saját korlátaikkal: a búvárkodás csak akkor szép és izgalmas kaland, ha biztonságban érezzük magunkat és élvezzük. Pont úgy, mint ahogy a filmben szereplő búvárok... Ne féljünk tanulni tőlük (se), még ha több évtizede készült is az a film, mert az igazsága kicsit sem kopott meg.

GR


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 54. hopposztkopp 2009 már 20. 14:39  
Milyen csuda fazonok vagyunk mi. űgy gondolom, a tartalékot a felszín közelében még el lehet pocsékolni. Néhány méteren. Valójában amikor figyelmeztetnek, hogy az ötven legyen ötven, akkor az első gondolatom az, hogy rajtam spórolnak egy kis palacktöltést.  A másik, majd meglátom. Az, hogy ez az én önös érdekem lenne - az eszembe se jut.
Ahogy az autóban sem centizem a löttyöt, itt sem hagyom kifutni. Maradjon a palackban. A műszer az csak az ami. Elromolhat és meg is teszi.
Röviden. Nem azért merülök, hogy szabályokat tartsak be vagy igazoljam a jogosságukat. Azért tartok be szabályokat, hogy merülhessek legközelebb is. Azokat a szabályokat amelyek szükségesek vagy elégségesek. Kétszázra fújtnál a negyed ötven. A hétszázötven is plusszmínusz valamennyi.

 53. Káplán 2009 már 20. 09:08  
Nono.   30 m alá   15l -es palackot viszünk. Akkor mennyi is tartalék ?  750 l valóban a szabályzat szerint.
Azt hogyan is méred?  Én egyszerűen nyomásmérővel. 750 L levegő 15 l-es palacknál 50 bar. Mi itt a baj?
Amúgy kár, hogy a Merülési szabályzat olvasását abbahagytad  a 9.2 fejezet előtt.... Ha végigiolvasod a 9.1 pontot, akkor kiderül, hogy az 50 bar erősebb  korlát, mint a 1/4 tartalék.....
És akkor nem tudjátok a szabályokat. Ez azért kicsit erős volt.
Amúgy  10.3.7  Ja és ezek CMAS/MBSZ  standardok
 52. Garfield33 2009 már 20. 08:24  
Ha ezt nem kihozni kell, akkor a szabályzat szerint mi az a pont, ahol meg kell lenni a tartaléknak?

Mert ha azt mondják: gyere ki ennyivel, akkor az egy fix.
Vagy azt mondják: ennyivel kezdd meg a biztonságit (és ha van dekód, akkor mi van).
Vagy mint Maldivon: ennyinél kezdd meg az emelkedést a biztonsági megállóhoz.

Ugyanis nem mindegy

 51. verhas 2009 már 20. 03:27  
Itt mindenki úgy odáig van, hogy a szabályok így, meg a szabályok úgy...

És akkor nem tudjátok a szabályokat.

Az előírás nem 50bar tartalék levegő, hanem max 30 méter mélységre tervezett merülésnél a levegő 1/4-e de legalább 50 bar, 30 méter alattira tervezett merülésnél pedig a levegő 1/4-e de legalább 750 liter normál állpotú levegőnek megfelelő mennyiségű levegőt kell tervezni tartaléknak.

Arról nem szól a Magyar Búvár Szakszövetség merülési szabályzata (2005-01-01), hogy mennyit kell kihozni a végén.

A sürített levegős merülés maximális mélysége pedig 56méter, nem 40m. A 40méter egy másik limit.

Azt ki tudja, hogy ha nitrox-szal merülsz, akkor kell, hogy legyen a kompjúteren kívül még egy mélységmérőd?


 50. áááááávadász 2009 már 15. 23:07  
értem, amit mondasz, ezentúl a hátam mögé fogok nézni.
a kocsi nálam maradt, a 190-et az ex vitte magával. én lecsendesestem 160 felett rég jártam.
ha lenne buddy-m ott lennék mellette.
A további 49 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés