»» ««

Bemutatkozik a PSAI

A búvárkodásról

Csak Magyarországon új a több évtizedes múltra visszatekintő rendszer, amit hazai meghonosítója mutat be.

1960-as évek eleje. Amerika...

Alighogy megérkeztek az első légzőautomaták és búvárpalackok Európából az országba, rohamosan beindult a búvárok képzése, oktatása. Ne feledjük ebben az időben még csak a CMAS és a NAUI létezett, mint hivatalos búvárkiképző szervezet. A média is igyekezett népszerűsíteni a sportbúvárkodást, mint mindenki által elérhető szabadidő sportot. Híres embereket, színészeket mutattak be búvárkodás közben, sőt filmekben is feltűnt itt-ott egy búvár akció jelenet. Az azonos érdeklődésű búvárok csoportokba, szervezetekbe tömörültek, szabadidejükben együtt merültek.

Volt egy maroknyi búvár, akik valamennyien a mélymerülések szerelmesei voltak. Nem volt még akkor komoly ismeretanyag, fizikáról, fiziológiáról, élettani folyamatokról. Ezek az "úttörők" empírikus úton, saját tapasztalataikat egymással megbeszélve, egymásnak átadva igyekeztek mennél többet megtudni a mélymerülésekről. Természetesen születtek rekordok, olyan mélységekben, amik a mai tudomány ismeretében szinte felfoghatatlanok, de születtek eközben szabályok, ajánlások, tankönyvek, speciális technikák, melyet az utókor, azaz mi élvezhetünk igazán.

1962-ben megalakul a The Professional Scuba Association International ősszervezete. Még abban az évben megtartják a világ első technikai búvár tanfolyamát. Az alapító Hal Watts, aki többszörös mélymerülési rekordtartó, lánya Scarlet pedig a kilecvenes évek vége óta tartja a női sűrített levegős mélymerülő rekordot (133 méterrel). Hal hamarosan megírja oktatóknak szánt kéziratát, melyet levédet. Címe: Extended range deep diving. Ugye mára milyen ismerős? Hal fiatalkori munkásságának lényege a mélység folyamatos kutatása, a tapasztalatok összegzése volt. Kezdeményezője és alapító tagja volt pár év múlva az amerikai barlangi búvár szövetségnek (NACD). A standardok és szabályok folyamatos fejlesztése révén, többek között neki köszönhetően a hetvenes évek második felétől látványosan visszaszorultak a barlangi búvár balesetek.

Hal többször merült 200 méter alá, még 60-70 éves korában is 100 méter alatti technikai merüléseket hajtott végre. A merülések továbbfejlesztése révén kialakultak a kevertgázos merülési eljárások. A PSAI instructorok, majd trainerek voltak a trimix sportbúvár merülések bevezetői a világon. A gyökerek Floridába vezetnek. Ezek az emberek 30 évvel megelőzték korukat. Később a hetvenes és nyolcvanas években több oktatási szervezet több ezer híres oktatója végezte el a PSAI Trimix, illetve narcosis management tanfolyamait, elismerve ezzel a PSAI mélymerülési eljárásokban való vezető szerepét.

Akkor még nem a marketing volt a legfontosabb szempont. Ezek a fanatikusok egyszerűen csak jól érezték egymást, saját örömükre merülgettek, és tudásukat egy rendkívül zárt közösségen belül terjesztették. Közben eltelt pár évtized és rájöttek nincs utánpótlás, ezt a rengeteg tudást, tapasztalatot tovább kellene adni. 2005-ben indult meg a PSAI Nemzetközi terjeszkedése. Az előbb említett okok miatt rendkívül kevés Trainer és Instructor van jelenleg a világon. A Trainerek száma nem éri el az 50-et, az Instructoroké a 800-at. A standardok kemények, szigorúak.

A PSAI tananyagai folyamatosan megújulnak, a legfrissebb tudományos eredmények már szerepelnek minden tananyagban. 2008-ban kezdődött az összes tananyag átfogó frissítése, melynek eredménye egy rendkívül korszerű, esztétikus, egységes és komplex oktatási manual rendszer lett. Az oktatási rendszer rendkívül sokszínű programot kínál a tisztelt hallgatóknak. Erős nyílt rendszerű technikai vonal várja a trimix merülések iránt érdeklődő búvárt. A zárt rendszerű újralégzős tananyag szintén páratlanul jól sikerült, széles ismeretanyagot felölelő manual.

A Narcosis Management tanfolyamok világszabadalommal védett, több lépcsős egyedülálló oktatási anyagok, melyek megmutathatják valamennyi búvárnak a helyes utat a reális mélymerülések irányába, oly módon, hogy a baleseti kockázatot a legkisebbre redukálják. Hamarosan Magyarországon is elvégezhetőek lesznek ezek a képzések bármely búvár számára. Végül, de nem utolsó sorban szóljunk a PSAI talán legerősebb tananyagáról. Ez pedig a full cave manual. A biztonságos barlangi búvárkodás négylépcsős bibliája. Korszerű, mélyreható ismeretanyag specalistáknak.

Mindent összegezve, a PSAI elsősorban a tapasztalt búvárok kedvenc kikötője lehet, akik valamilyen irányt, stílust választva juthatnak majd el a legmagasabb szintre. Bővebb információhoz juthat a kedves olvasó a www.psai.com, valamint a www.psaiseurope.com honlapokon.

Krázsik József
PSAI # IT-41
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. hopposztkopp 2009 feb 06. 15:23  
Sok sikert ! Már erről lemaradtam...
 13. Vanek 2009 feb 06. 15:01  
Hááát, jó kérdés! :-)
Inkább tessék menni a felszerelésesbe és tanácsot adni. :-)
 12. Thomasbuvar 2009 feb 06. 14:58  
Gyáva!... De mit várjon az ember egy magántitkártól?!... :)
 11. Vanek 2009 feb 06. 14:54  
Gyanús, inkább későbbre halasztanám, ha lehet. :-))
 10. Thomasbuvar 2009 feb 06. 14:51  
Áááá, dehogy! Jó lesz az Neked! :)
A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés