»» ««

Vitatott kísérletbe kezdett Németország

Tudomány

Azt próbálnák ki, hogy el lehet-e nyeletni a felmelegedést okozó légköri széndioxid egy részét az óceánokkal az úgynevezett tengertrágyázási módszerrel.

E célból egy német kutatóhajóról vasszulfátot öntenek az Atlanti-óceánba, hogy fokozzák a növényi plankton fejlődését. Az elmélet szerint ha a fitoplankton robbanásszerűen elszaporodik, akkor csökkentené a levegő széndioxid-tartalmát, minthogy a fotoszintézis közben széndioxidot vesz fel.

(Foto: Jürgen Schauer / IFM-GEOMAR)Az ellenző környezetvédők viszont attól tartanak, hogy az ilyen beavatkozás katasztrofális következményekkel járhat. Például fokozhatja a tenger savasságát, vagy az algák elszaporodásához vezethet, ami viszont a tengervíz oxigéntartalmának csökkenését okozza.

A kísérlettel kapcsolatban Németországban sincs egyetértés. A német környezetvédelmi minisztérium például korábban a kísérlet azonnali leállítását kérte a német kutatási minisztériumtól. A berlini környezetvédelmi minisztérium szerint a kísérlet ellenkezik a biodiverzitásról szóló ENSZ-konvencióval.

A LOHAFEX kísérletet a Polarstern hajó fedélzetéről hajtják végre német és indiai tudósok az Atlanti-óceán egy közzé nem tett déli területén. A hajó január 7-én futott ki Fokvárosból, és két héttel később, azaz a jövő héten kell a célterületre érnie. Ott egy 300 négyzetkilométernyi vízfelületen 6 tonna vasszulfátot szórnak szét. Utána megfigyelik az eredményeket, és a kutatóhajó március 7-én érkezik a chilei Punta Arenasba.

A német expedíció vezetői azzal védekeznek, hogy a "megtrágyázandó" tengerfelület sokkal kisebb, mint egy-egy jéghegy olvadásakor keletkező vízfolt, amely szintén sok vasszulfátot tartalmaz. A hasonló, bolygóméretű klímavédelmi beavatkozás ötleteit régebben fantazmagóriának vagy őrültségnek tartottak. Az utóbbi időben azonban sokan kezdnek más szemmel nézni ezekre az elképzelésekre, miután a világ államai nem képesek politikai megállapodásra jutni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről.

Az ötletek között szerepel például az, hogy kénrészecskéket szórnának szét a légkör felső rétegében, amelyek visszavernék a Földre beeső napsugárzás egy részét, vagy óriási tükröket állítanának Föld körüli pályára ugyanebből a célból.

Sok tudós azt mondja, hogy ha az okot nem képes az emberiség megszüntetni (a széndioxidnak a levegőbe bocsátását), akkor végső eszközként próbálja meg bolygó méretű beavatkozással csökkenteni a negatív hatást. A klímavédők viszont attól tartanak, hogy az ilyen megoldások elterelik a figyelmet az okról, és azt a hamis illúziót keltik, hogy nincs is szükség megváltoztatni azt az emberi tevékenységet, amely az üvegházhatású gázok levegőbe kerülését okozza. Végül a tiltakozások hatására az a döntés született, hogy végleges jóváhagyásig a kísérletet nem hajtják végre.

[ Hírszerző ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Káplán 2009 már 26. 17:23  
 5. Káplán 2009 már 24. 19:14  
Egy másik kisérlet során a CO2-t vegyi úton lekötik  és  épitóanyagot készitenek belőle (vegyészek előnyben).
Azért ez humánusabbnak tűnik.

 4. elche 2009 már 24. 18:43  
 3. Bunny 2009 jan 25. 09:43  
Egyszerű emberi reakció. Nem mi változunk, mert az fáj, inkább keresünk valami kiutat, hogy más kárára tovább tudjunk úgy élni ahogy eddig. Mindig ezt csináltuk, miért változnánk?
 2. VasMacska 2009 jan 24. 21:39  
Akkor ezért egészségtelen a szódavíz is? mert csökkenti a csontok kalcium tartalmát? Ahá! Én meg azt hittem azért, mert a gyomorban a sok buburék csinál valami oda nem való dolgot. ( a böfin kívül) De megnéztem a googleban és elég veszélyes anyagnak minősíti ezt a vasszulfátot.  Még jó, hogy leállították ezt a víz trágyázást!
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés