»» ««

Kettős halál Marsa Shagrában

Vörös-tenger
1/2. oldal

A tavalyi év végén tragikusan végződött egy mélymerülés- a hivatalos verziót a túlélő egészítette ki.

2008. december 26-án reggel indult el merülni három búvár Marsa Shagra közelében a külső zátonynál. A búvárcsapat két tagja, a dán Ulf Foss és az egyiptomi Ahmed Ghalib eltűnését 8.30 környékén jelentették, míg a szlovén Ales Laharnar volt az egyedüli, aki a felszínre tudott emelkedni. ő adta ki a riasztást a másik két búvár miatt.

A három búvár itt találkozott és merült először együtt. Mind a hárman képzett búvár volt, a szlovén technikai oktatói végzettséggel, a dán és az egyiptomi búvár pedig merülésvezetői minősétíéssel rendelkezett. Így lehetővé tették számukra, hogy helyi vezető nélkül merüljenek a házi zátonyon. Azon a reggelen a déli irányba eső külső részen terveztek merülést, a szlovén és a dán búvár 15 literes palackkal, míg egyiptomi társuk 12 literes palackkal és egy 3 literes tartalékkal indult el. Levegővel merültek, és a bázison nem volt arról tudomásuk, hogy 40 méternél mélyebbre mennének.

A túlélő búvár elmondása szerint egy 40 méteren levő részt céloztak meg, és az abszolút maximális mélységet 60 méterben limitálták. Abban is megállapodtak, hogy amint valaki eléri a 130 bart, elindulnak a felszín irányába. A továbbiakról már csak Ales Laharnar beszámolójából lehet tudni. Leereszkedtek a 40 méteres mélységbe, és a szlovén búvár el volt foglalva a kamerájával, amikor észrevette, hogy dán merülőtársa különösen viselkedik, és egyre mélyebbre merül, és attól tartott, szem elől fogja téveszteni. A szlovén és az egyiptomi búvár követte, a dán először egy elhagyott uszonyt talált, majd 95.3 méteres mélységben elérte a tengerfeneket, és ott megtalálta a háton fekvő Ulfot, akinek a szájában nem volt reduktor. A szlovén búvár ekkor látta utoljára az egyiptomi búvárt, 20-30 méter távolságban úszva, és nem is sikerült neki jelezni. Ales próbálta dán társa szájába tenni a reduktort és ólmait oldva a felszínre vinni, de így is túl súlyos volt a dán búvár, akinek a zsebeiben is ólom volt. A szlovén búvár úgy döntött, a kevés levegője miatt elindul a felszínre, és tisztában volt azzal, a dekómegállókat nem tudja majd betartani.

Ales 70 méterre a mólótól bukkant a felszínre. A partra úszott, felszerelését levette, megállított egy járművet az úton, és Marsa Shagrába vitette magát, ahova 8.30-kor érkezett meg. Oxigént kapott majd dekókamrába került öt órára, a két eltűnt búvár keresése pedig 8.45-kor már meg is indult. Két helyi búvár merült le először, levegővel 40 méteres mélységbe, miközben négy motorcsónak kutatott a felszínen. A kutatás napnyugtáig folytatódott. Másnap egy mélyebb merülést hajtottak végre, majd érkezett egy technikai búvár, aki 100 méteres mélységig ereszkedett, de a keresés nem járt eredménnyel. Három napnyi alapos kutatás után a búvárközpont feladta a további keresést. Bár részvétüket fejezték ki a családoknak, azt is leszögezték, hogy a búvárcsoport a szigorúan meghatározott 40 méteres limitet túllépte a merülés során.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 72. hopposztkopp 2009 jan 14. 15:12  
Sűrített levegővel ! (valahol agy mexikói üregben végezte, még nem az alján)
 71. hopposztkopp 2009 jan 14. 15:11  
Bocs ha félreérthető voltam: a sima levegős hetven alattiakra gondoltam.  Bár 114 m a rekord ezt csak egy ember élte túl. A második mélyebbet már ő sem.

 70. Káplán 2009 jan 12. 21:14  
Ismerem a roncsot
Szivesen merülök ott.

Elég mély benyomást tesz rám még mindig, amikor az orra előbukkan a vizből ...
15l palack, Y szelep, dupla 'redó", tartalékpalack belógatva.

Olyan "beszarisan". Vagy óvatosan? :))))

 69. pygmy 2009 jan 12. 21:04  
hááát, voltunk egy páran, ez már tömeges öngyilkossághoz hasonlított:)
de a tömeg biztonságot is adott, volt józan, aki felzavart, mert igen jól éreztem magam...
 68. bekabela 2009 jan 12. 20:50  
Tessék! Még egy öngyilkos.....   :o)
A további 67 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés