»» ««

Submarine, 2008 december-január

(Hirdetés)

A búvármagazin megjelenése kapcsán a főszerkesztő lapindítóját és a tartalomjegyzéket közöljük.

Kedves Submarine olvasó!

A 2008-as év utolsó lapszámában igazi szenzációval tudunk szolgálni olvasóinknak, hiszen amit eddig csak reméltünk, kézzelfogható valósággá vált! Barlangkutatók és búvárok fantasztikus munkájának köszönhetően egy mellékjárat létrehozásával elérhetővé vált a Molnár János-barlang széndioxidos terme, így már a szárazföldről is megközelíthető ez a lenyűgöző szépségű hévizes barlang! Ezek után már reménykedni is tudunk, hogy a barlang bejáratára tervezett szálloda kiadott építési engedélyét a bíróság megsemmisíti, és a páratlan természeti kincs nem kerül egy magáncég birtokába...
Ilyen nagyszerű hír után nehéz is folytatni a beharangozót, pedig a továbbiakban is tartogatunk igazi búvárcsemegéket. Folytatjuk a Vörös-tenger gyöngyszemén, Szudánban tett búvártúránkat pörölycápák nyomába eredve, és ellátogatunk Costa Rica merülőhelyeire is, halakat, trópusi őserdőt, és "reményt"kutatva. Ha elfelejtkezünk a tűzhal mérgező tüskéjéről, leginkább szépsége igézi meg a búvárt. Meglepő azonban, hogy a Karib-tengerben - nem lévén természetes ellensége - akár "csúcsragadozóként" is tisztelhetjük.

A Ferenc József cirkálót csatában soha nem győzték lett, mégis hullámsírba került. A fedélzetén felhalmozott lőszerkészlet, a felelőtlen francia őrszemélyzet, és végül a kiszámíthatatlan bóra okozta a vesztét. Magyar búvároknak sikerült egy horvát expedícióhoz csatlakozva emlékmerüléssel tisztelegni a Monarchia emblematikus csatahajója és legénysége előtt.
Idén októberben az Adriai-tengeren - elmondások szerint - egy három méteresnél nagyobb nagy fehércápa támadt rá egy búvárra. A támadás súlyos sérülést okozott, de szerencsére nem végződött tragédiával. Ennek apropóján érdemes áttekintenünk, mire számíthatunk a nagy fehértől a Földközi-tengeren.

Egyre több búvárt vonz a technikai búvárkodás, hiszen a mélység titkai biztonsággal csak kevertgázas merülésekkel érhetők el. Mélymerülő világrekorder szerzőnk egy magyar búvárok által is kedvelt helyen kémleli a mélység bugyrait.
Extrém körülmények közé, magashegyi merülésre invitáljuk olvasóinkat a Fogarasi Havasokba. Érdemes vállalni a nehézségeket, mert felejthetetlen élmény vár az utazóra.

Reméljük olvasóink közül senki nem élte át az elhagyott vagy elsodródott búvár kiszolgáltatott érzését, de, hogy ez később se történhessen meg, nem árt, ha idejében felkészülünk a kiszámíthatatlan helyzetekre.
Tallózunk még a nemzetközi búvársajtóban, tanácsokat adunk búvárkomputer vásárlásához, és több mint fél évszázadot ugrunk a búvártörténelemben, hogy Cousteauék első izgalmasra sikeredett hurghadai partraszállásába és víz alatti felfedezéseibe pillanthassunk be.

Csapatunk ezúttal a vízfelszínről is szemlélte a tengert, vitorlásversenyen igyekeztünk magunkból a legtöbbet kihozni. Humorbonbont is csempésztünk a lap hasábjaira, valamint egy olvasói levélre reagálva a merülésvezető és az oktató felelősségét firtatjuk. Hírt adunk búvárfotósaink sikereiről, és hasznos tanácsokkal szolgálunk azoknak, akik a víz alatti világgal az otthonukban is találkozni szeretnének.

Herold István
főszerkesztő


SUBMARINE Búvármagazin IX. évfolyam 2008 december-január

Új barlangfeltárás a Frankel Leó utcában
Mares búvárkomputerek
Érdekességek Neptun isten birodalmából - Egy nem kívánatos szépség
Szudáni búvárszafari - Blue Bell, Quita el Bana, Angarosh
Emlékmerülés a "Kaiser Franz Josef" cirkálóhoz
Adria felülnézetből
Képeslap Costa Ricából
A Vörös-tenger alja - Mélytengeri séták Dahab és Sharm között
Véres vízek - Cápatámadások a Földközi-tengeren
Magashegyi merülések Fogarasi Havasok Magas-Tátra
Jack, a trombitahal
Elveszve és elhagyatva
Irodalmi ásatások búvároknak - "Viz és tűz"
Korallszirt a nappaliban
Kérdés, válasz, vélemény
Kishírek a nagyvilágból (divecenter.hu rovata)
X. Országos Búvárfotós Bajnokság
Béres Csepp - Az Év Természetfotósa 2008
Búvárfotós sikerek
Ízelítő
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés