»» ««

Trópusi merülőhely a sivatagban

Külföld

Az amerikai Utah államban egy nagyon különleges mesterséges merülőhelyet alakítottak ki.

Utah államnak egyetlen tengerrel sincs kapcsolata, az erősen sivatagos térség aligha jut eszébe bárkinek is, aki a Karib-tengerben őshonos halak között szeretne búvárkodni. Ám a Bonneville Seabase megálmodói mégis egy kis trópust építettek ki, Salt Lake City városától nem messze.

A 20 éve kezdődött munka során George Sanders és Linda Nelson számos halat telepított a sós vízű tóba, és most több ezer állat népesíti azt be, többek között dajkacápák is. A tengerbiológiai kísérlet helyszínéül szolgáló tó közel 1300 méteres tengerszint feletti magasságban hetente négy napon át fogadja a búvárokat és sznorkelezőket, szerény 15 dolláros belépti díj ellenében. Az alapítók interaktív akváriumnak tartják a helyet, és persze leszögezik, a cápák sem harapnak- hacsak nem húzza meg valaki a farokúszójukat.

A projekt meglehetősen egyedi, hiszen az ilyen mesterséges élőhelyek -messze minden tengertől- meglehetősen ritkák. Ám vannak olyan hotelkomplexumok, amelyek tanulmányozzák, nem tudnak-e maguk is építeni ilyen búvártavat, plusz vonzerővel ruházva fel a természetes vizektől távol eső nyaralóhelyeiket. Itt rendelkezésre állt a sós víz, melynek vegyelemzése után vették meg a területet, ahol természetes vízforrásból táplált üreg is volt. Bár az összetétel nem egyezik meg a tengerével, mégis jól vannak benne a halak: élnek itt császárhalak, pillangóhalak, csattogóhalak is. A korallok viszont nem nőnek, míg az algák sok gondot okozva nagyon gyorsan szaporodnak.

Maga a merülőhely három, aránylag elkülönülő öbölből áll, melyek mélysége különböző. Mindegyikben élnek halak, és van, ahol kiépített trepniket is találni a víz alatt. A legmélyebb öböl 20 méter mélységű, tehát teljesen valóságos merülési élményt jelent itt a búvárkodás, a télen nagyjából 19, nyáron akár 30 fok közelébe kúszó hőmérsékletű vízben. A látótávolság a gyenge pont: a sivatagi viharok, az erős szelek, az algák mind ronthatják, és egy-másfél méteresre csökkenthetik, míg a legjobb napokon 5-6 méter lehet.

A merülőhely mindenesetre igazán különleges, és mi, akik oly távol lakunk minden tengertől, valószínűleg a gyenge látótávolság ellenére is tudnánk értékelni egy hasonló helyet. Az alábbi videó aránylag jó képet ad arról, mire számíthat a Bonneville Seabase mélyén a búvár.
 



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. PDIC 2008 dec 03. 17:37  
Csak a kötözködés kedvéért: az "angyalhal" (angel fish) magyarul császárhal.
 2. Káplán 2008 dec 03. 13:22  
JA....
Minden hal oldalán van egy kis felirat: Made in China  és látszik az irányitó  joystick  árnyéka is ......

:)))))
 1. aron5 2008 dec 03. 12:47  
Ez egy átverés! Ez Thomasbúvár felvétele Dorogról... :)

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés