»» ««

Megjelent a Submarine búvármagazin

(Hirdetés)

A frissen megjelent magazin legfrissebb számából ízelítőként a főszerkesztő lapindítóját közöljük.

Hans Hass, Jacques Cousteau, Bruno Valiati, Gianni Roghi voltak az első úttörők, de a 90-es években magyar “hódítók" is megjelentek Szudán partjainál, őrsi Ferenc - a korábbi nagy sikerű Kék Éden sorozat szerzője - személyében. Cousteau ezen a környéken építette fel víz alatti világát, a Precontinentet, és rendezkedett be hetekre a tenger mélyére. Ezúttal Völgyesi Lívia és csapata célozta meg a szudáni vizeket, és abban biztosak lehettek: újabb felejthetetlen kalandban lesz részük!

Szerzőink kiosztották a feladatokat, és feladták maguknak a leckét: Molnár Attila sáskarákkal próbált szemkontaktust felvenni, Schütz Gabriella a korallok és gorgóniák erdejében kutatott törpecsikóhalak után, Volner Miklós pedig kedvenc thaiföldi merülőhelyein eredt vízi barátai nyomába. Talán nem sokan hallottak hazánkban a Global Underwater Explorers oktatási rendszerről. Hiányos ismereteinket Szilágyi Zsolt igyekezett bővíteni, beavatva minket a rendszer nem mindennapi követelményrendszerébe.

1997 tele fekete betűkkel íródott a La Manche csatorna történetében. Sok hajó vesztét okozta a szeszélyes és viharos időjárás, többek között a Galaxie is hullámsírba került. A roncs titkait Jean-Louis Maurette és Christophe Moriceau tárja elénk. Időzzünk el még egy keveset a roncsoknál! Lapunk megjelenésével egyidőben hosszú küzdelem után talán már meg is kapta az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület az engedélyt a brazil hatóságoktól egy különleges feltárásra. De, hogy az expedíció nem "fenékig tejfel", az kiderül Valaczaky Gabriella Szalóky K. Attilával készített riportjából. Kincsekre, izgalmas felfedezésekre elődeink is áhítoztak, irodalmi "ásatásaink" a víz alatti régészek sokszor ugyancsak veszélyes munkájába engednek bepillantást.

Egy igazi "harcos", ráadásul egy hölgy, Kristóf Veronika számol be a néhol heves szócsatákban kimerülő, néhol valóságos ütközetekben kicsúcsosodó, valódi háborúról, melyet a Sea Shepherd folytat a bálnákat szenvtelenül gyilkoló, az ökológiai egyensúlyt semmibevevő japán bálnavadászokkal szemben.
Igyekszünk ismét becsempészni a humort a magazin hasábjaiba. A történetben a szerző, Liliom Emese, világlátott búvároktató és "környezetvédő", a korallok védelmében tett erőfeszítései különös hatást váltottak ki egy tanulójából...

"Kultúrszomjunknak" már a víz alatt is adózhatunk, hiszen egy dorogi merülés alatt - Kollár K. Attilának és segítőinek köszönhetően - egy búvármúzeumot is útba ejthetünk, ahol is régi felszerelések szerepelnek a tárlaton. Merülési naplónkat Gál Emese töltötte ki, aki paradicsomi körülmények között, az igen távoli Rangiroán jegyzetelte le merülési élményeit, cápakalandjait, hogy megossza olvasóinkkal. Gonda Rudolf válogatott a víz alatti világ érdekes híreiből, Szilágyi László pedig azoknak sietett a segítségére, akik a mesebeli víz alatti világot - amennyire lehet környezettudatos módon - a lakásukba szeretnék varázsolni egy akvárium formájában. A búvárfotósok bemutatkozása mindig páratlan csemegét ígér. Ezúttal egy ukrán víz alatti fotógráfus, Andrej Nekrasov mutatkozik be izgalmas felvételeivel.

Herold István
főszerkesztő
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés