»» ««

UEF nap Szalkszentmártonban

Magyarország

A jó hangulatú rendezvényt kihasználva igyekeztem megismerkedni a remek helyi bázissal is.

Nem az első alkalommal járok már UEF napon, és most sem kellett csalódnom, hiszen a kicsit csípős, esőre álló idő ellenére összejött pár tucat ember, a bátrabbak még merültek is. Kiváló pörkölttel kínáltak, megbeszéltünk pár aktuális hírt, de volt lehetőség felszerelés próbára is. Szóval a szokásos kötetlen program várt ránk. Amikor Nagy Sándorral előzetesen egyeztettünk, és állította, a bázis adottságai miatt akár esőben is érdemes kimenni, kíváncsi lettem. Aztán szétnézve kiderült, hogy kicsit sem túlzott.

Egy szó mint száz, a szalkszentmártoni búvárbázis komolyan meglepett, és ennek apropóján elbeszélgettem Gurisatti Róberttel is. A bázist a dunaújvárosi DVCSE-UBSE üzemelteti, gyakran edzenek itt az egyesület tájékozódási búvárai, sőt, jövőre világkupa versenyt is rendeznek itt. Robi elmondása szerint nagyjából három éve épül, szépül a bázis, jelenleg egy nagy alapterületű faház áll itt, hatalmas, 40-50 embert kényelmesen befogadó terasszal, tárolóhelyiségekkel, konyhával, melegvizes zuhannyal, kulturált mellékhelyiségekkel, sőt, szobákkal. Az ápolt gyepen, ami a bázist körülveszi, akár sátorozni is lehet. Van lehetőség felszerelésbérlésre, palacktöltésre is. A napi belépő a tó mellé 300 forint, a bázishasználati díj búvároknak 1000 forint 2008-ban. Nagy-nagy pozitívum, hogy a szerelésre nagy, burkolt terület áll a rendelkezésre, és a parkolás is jól megoldott.

A nagy kiterjedésű tó más részein sokan horgásznak, gyakoriak a haltelepítések. A bázistól lépcső visz a partra, ahol a platóról akár óriáslépéssel is vízbe lehet menni. A víz alatt trepnik vannak, illetve egy bedöntött fa, amelynek ágai közt halak bújnak meg. A jövő évtől még további fejlesztéseket terveznek, a partra mosott homok kerül, a víz alá pedig talán újabb érdekességek, de szóba kerültek a téli programok is. Egyébként eseményekre, programokra most is bérbe lehet venni a teljes bázist, méltányos napi áron.

Amire viszont sajnos nem nagyon tudnak befolyással lenni, az a víz minősége.
A látótávolság időnként elég gyenge, viszont Robi szerint amennyiben néhány szél- és esőmentes nap előzi meg a merülést, 2-3 méterre lehet számítani. Ilyenkor süllőt, pontyot, törpeharcsát, naphalat lehet látni. Mindenesetre ajánlott először telefonálni, mert ha a helyieknek van friss információja, őszintén elmondják, mi az aktuális helyzet. Persze mivel a tó nagyjából 60 kilométerre van Budapesttől, egy rövid kiruccanásra úgy is megfelel, ha nem a búvárkodás van a középpontban, hanem egy kellemes napot szeretne valaki eltölteni a szép környezetben.

Összességében nagyon kedvező tapasztalatokat szereztem Szalkszentmártonban, a bázis nagyon szép, a helyiek minden segítséget megadnak, az árak is méltányosak. A víz minősége már más kérdés- de sajnos ez az a dolog, aminek terén Magyarországon szinte sehol nem vagyunk elkényeztetve. A tudatos fejlesztés viszont olyasmi, amivel szintén nem túl gyakran találkozunk idehaza, ám a dunaújvárosiak munkája egy a pozitív példák közül.

GR
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. nlq 2008 okt 02. 20:18  
a kozepson :)

jo nagy tomeg volt :(
 11. Luciferin 2008 sze 26. 13:55  
Szerintem ismerjük egymást nagyon nem kell találgatni... :-)))))
 10. DUPLA 2008 sze 26. 08:44  
Ha már sztereotípia, nekem egy a szöszke lányról nem a fitos orr jut eszembe. Fitosról nekem a foci ugrik be, de ő nem szőke, viszont gyanús, hogy fiú. Vagy jól konspirál...
 9. VasMacska 2008 sze 26. 08:05  
ezek a sztereotipák! Miért gondoljuk, hogy szoszke hogy csak egy fitos orrú szöszi lányka lehet? De miután szoszke jelen esetben fiú nevet visel, így tényleg lehet találgatni...:)

 8. elche 2008 sze 23. 22:06  
Na, néhány kép még. Majd lehet találgatni, melyiken vagy te.:)




A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés