»» ««

Mobilabbak lettünk

Egyéb

Apró, mégis nagy lépést tettünk weblapunk fejlesztése terén. Mobilizálódtunk.

Ahogy fejlődik a világ, egyre több búvártársunknak lett mobil "kütyüje". Legyen az egy okos, már-már számítógéppel versengő mobiltelefon, vagy PDA esetleg a legújabb őrület, az iPhone, a weboldalak böngészése már jó ideje nem csak a számítógépek privilégiuma.

Természetesen ezekkel a készülékekkel böngészhetőek a normál weblapok, de általában kényelmetlenül. Görgetni kell, és nem látni egyszerre a teljes sort, vagy túl aprók a betűk, képek, sokszor nem is tudnak mindent megjeleníteni.
A macerás használat mellett előfordulhat, hogy a búvár olyan helyen van, ahol lassú az internet, legyen az telefonos, vagy különféle mobiltelefonos kapcsolat, esetleg még forgalom után fizetnie is kell, tehát nem túl lelkes, amikor a sok kép, flash animáció cammog lefele a szűk és drága sávszélességen.

Lényeg a lényeg: komoly igény merült fel, hogy kellene egy egyszerű, gyors, kis megjelenítőkön is használható verzió a divecenter.hu-ból. Ez az, amit szeretnénk most átnyújtani a nyájas olvasónak.

A félreértések elkerülése végett nem az volt célunk, hogy ezzel helyettesítsük a teljes divecenter.hu-t. Ez egy funkcióiban és megjelenésében korlátozott változat, ami kiegészíti de nem helyettesíti weboldalunkat.

Mit is tud a mobil, vagy ahogy szerkesztőtársam mondja, az "airport verzió"?
Búvárportálunk fejlesztése során mindig is szempont volt a sebesség optimalizálása- talán feltűnt, hogy elég gyorsan töltődik az oldalunk. Ám ez a mobil verzió ennél többről és másról szól.

Szinte teljesen elhagytuk a képeket, a flash bannereket és hasonlókat, csupán egy apró divecenter.hu logó árválkodik a felső sarokban, de nem funkció nélkül, ide kattintva a kezdőlapra juthatunk bárhol is barangolunk. Kezdő oldalunk is a lehető legegyszerűbb.
Az oldal szélessége nem fix, emiatt a kis kijelzős készülékek a saját méretükre szabhatják, a szövegeket pedig úgy helyeztük el, hogy kis méretben is mutatósak maradjanak, természetesen a lehetőségekhez mérten. Emiatt egyébként számítógépen teljes képernyőn ronda is az oldal, de nem is oda lett készítve!
Korlátoztuk az elérhető szolgáltatásokat, és azok tudását is. Azokat a funkciókat hagytuk meg, amelyekre az embernek szüksége lehet egy mobilos látogatáskor. Unatkozol a reptéren? Fusd át a friss híreinket, vagy fórumozz. Kint vagy a terepen, és kellene információ a merülőhelyről? Elérheted az adatbázisunkat, és természetesen a keresőnket is.
Értelemszerűen minden egy picit butább, csak azt tudja, amire tényleg feltétlen szükséged lehet- ám azt gyorsan.
A hírekből kiszedtük a képeket, videókat, és a fórum hozzászólásokat sem látod, csak egy link mutat rájuk.
A fórumokban tudsz olvasgatni, sőt az ún. egyszerű módban hozzá is tudsz szólni, de nem tudsz javítani, és sajnos -bár a weboldal tartalmazza a megfelelő kódot- a legtöbb mobil böngészőn nem működik az oldalon belüli ugrás sem. Tehát nem ugrik fel a beíró ablakhoz ha válaszolsz egy hozzászólásra, és nem ugrik az utolsó hozzászólásra sem, neked kell odagörgetni. Ez iPhone-ra talán nem igaz, ott a tesztek szerint működik.
Merülőhely adatbázis is limitált, kimaradtak a kis ikonok, a listában sincsenek a tulajdonságok jelölve, a GPS koordináta és a merülőhely térkép is csak 1-1 betűvel jelölődik. A merülőhely lapjáról is száműztük a képeket -kivéve a merülőhely térképének kisméretű ikonját-, de ha szükséged van mégis rá, azért a [kép] linkre kattintva meg tudod nézni nagyban.

Természetesen ha szükséged lenne mégis az eredeti, részletes és teljes oldalra, adunk rá egyszerű lehetőséget. Minden oldal alján található egy "Teljes weboldal itt!" nevű link, ami átugrik a divecenter.hu azonos oldalára. Nem kell tehát egy merülőhelyet újra megkeresni, csak klikk, és már látod ugyanazt az oldalt, de már teljes pompájában.

Reméljük ez az újításunk sok örömet fog okozni nektek, és immár könnyen tudtok akár a reptérről is egy telefonról még utoljára beírni a fórumba, vagy rápillantani, mi is a napi friss hír.

A mobil verzió a mobil.divecenter.hu címen érhető el. Tesztelve lett Microsoft Windows Mobile PDA-n Internet Explorer és Mobil Operával, iPhone 1.0 és iPhone 3G-n, illetve Opera minin, amit az ún. okostelefonokon lehet használni. Aki pedig laptopon használná, mert lassú kapcsolattal rendelkezik, javasoljuk, hogy egyszerűen méretezze le a böngésző ablakát mondjuk negyed oldalnyira.
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 111. PiggyGirl 2008 sze 09. 09:33  
Próba mobilról
 110. Bunny 2008 sze 09. 09:18  
oké, vettem. Csak nem tudok segíteni :(
 109. Vanek 2008 sze 09. 09:15  
Lehet. Csak gondoltam jelzem.
 108. Bunny 2008 sze 09. 09:14  
Akkor karakterméret, de ezer százalék nálad van valami beállítási gond, pl. a függőleges scroll barnak úgy illik megjelennie, hogy ne takarja el a szöveget. De ezt én a weboldalon nem tudom szabályozni, ezt a böngésző vagy megoldja, vagy sz*r :) Azt mondod szélesebb is elfér, szóval ha keskenyebbre veszem azzal sem oldódik meg semmi, a scrollbar ugyanúgy bele fog takarni. Ez böngésző bug.
 107. Vanek 2008 sze 09. 09:02  
Nem, a zomm az nem gond, még dupla ilyen széles ablak is bőven elférne. Az ablakon belül van a gond.
A további 106 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Little Brother / Small Brother

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés