»» ««

Török búvárok a tengerért

Külföld

A búvárok körében legismertebb török úticél, Kas vizeinek élővilágát szeretnék megóvni.

A helyi búvárok aggódnak a tenger jövőjéért, és ezért arra kérik a helyi hatóságokat, hogy hatékony koordinációval teremtsenek egyensúlyt a turizmus és az értékek védelme között. Az Antalyához közel eső Kast a török búvárkodás fővárosának is szokták nevezni, a nemzetközi búvármagazinok is a legjobb helyek közé sorolják. Zátonyok, barlangok, kanyonok, dús élővilággal övezve, emellett régi és modern roncsok, illetve letűnt idők maradványai fémjelzik. Veszélyeztetett fajok is élőhelyre találnak itt, a nagyon szerencsés búvárok akár teknőst vagy fókát is láthatnak a víz alatt.

Az egyik veterán búvár, Ugur Eroglu szerint a nyolcvanas évek közepén indult meg itt a búvárkodás. ő maga nagyjából ötven merülőhelyet fedezett fel és nevezett el. Számára a búvárkodás nem csak sport, hanem kapcsolódik a művészetekhez is. Több víz alatti tárlatra is sor került, például 2003-ban és 2004-ben állítottak ki kerámiából készült műtárgyakat. Eroglu számára az a legemlékezetesebb kaland, amikor egy második világháborús repülő roncsát fedezte fel Kas városától pár kilométerre.

Egy másik oktató, Yusuf Sülekoglu arról beszél, hogy négy évvel ezelőttig sok merülőhely le volt zárva a búvárok előtt, és még mindig vannak új, felfedezésre váró helyek is. Ám az új helyek utáni keresés nem jelentheti azt, hogy a régiek védelmét elhanyagolják. Az egyik legnagyobb probléma az illegális halászat, amelyet a tiltások ellenére is folytatnak, némelyek pedig dinamitot használnak és ezzel pusztítják az élővilágot. A szintén itt merülő Murat Draman arra mutat rá, hogy a halászat tiltása önmagában nem elég, mert eladni a halat viszont már lehetséges. Például tiltott sügért kifogni a tengerből, ám akkor érdemes lenne végigjárni az éttermeket is, ahol sügért szolgálnak fel, ugyan honnan szerzik be azt, amikor egész évben tilos a halászata?

Az országos szinten meghozott szabályok nem elég hatékonyak, mondja el Hakan Nalcaci, a helyi búvárszervezet, a Kasad elnöke. Szeretnék helyi szinten megoldani a törvények által nem szabályozott kérdéseket, és egy komoly civil mozgalom indult a leginkább veszélyben levő fajok, mint a sügérek vagy a languszták védelmében. A búvárszervezet figyelmeztette a helyi éttermeket, hogy ne adjanak el fiatal vagy szigony által elejtett sügéreket, ha mégis megteszik, egy feketelistára kerül a nevük. Mindezt rendszeresen ellenőrzik.

Néhányan azt javasolják, hogy két-három évre tiltani kellene a halászatot az egész régióban, de van, aki ezzel nem ért egyet. Mindent be lehet tiltani, de ez nem fogja visszatartani azokat, akik már most is dinamittal halásznak, véli Draman. A cél inkább a fenntartható turizmus létrehozása lenne, az erőforrások gondos menedzselésével. Ehhez megegyezésre van szükség, hiszen mindenki -szállodatulajdonosok, búvárok, halászok, gazdasági szervezetek- érdekeit szem előtt kell tartani.

A külföldi búvárok közben folyamatosan érkeznek. Kas városában 13 búvárbázis működik, 14 hajóval és félszáz oktatóval. Az európai vendégeken túl a világ másik végéről is jönnek a búvárok, még Peruból és Argentínából is. Persze a legtöbb vendég német, belga és holland. Azok számára is érdekes merülések vannak itt, akik már jártak korallos tengerekben, ahol színesebb, dúsabb az élővilág. Itt ugyanis az érdekes víz alatti táj, az üregek és kanyonok, a történelmi roncsok mind érdekes látnivalókat jelentenek, ráadásul itt még nem jellemző a tömegturizmus sem.

[ Turkish Daily News ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Törökország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Kékbálna 2008 aug 25. 16:29  
Ennek az Ugur Eroglu-nak én láttam ám tárlatát. Rongy tenger alattjáró, mikrofon, meg bicikli a vízalatt. Hát érdekes volt. Ami sokkal érdekesebb volt az a 5-8 sügér, ami minden helyen és merülésen volt. Nagyon sajnálnám, ha kifogták volna őket.
 1. Bunny 2008 aug 25. 11:05  
Hát igen, jó olvasni, hogy valahol végig gondolják a láncot, hogy honnan is kerül a tiltott hal a tányérra? Mert olyan ez, mint az autó vagy épp a nemesfémlopás, ha nem lehetne eladni a lopott autót, alkatrészt, ha igazolni kéne a telepeknek, honnan a réz pl, nem érné meg kockáztatni a tolvajoknak.

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés