»» ««

Hírek Egyiptomból

Vörös-tenger

A HEPCA aktuális hírleveléből szemlézünk: harc a nejlonzacskók ellen, új kikötési pontok, halászati tilalom.

Egyiptom búvárhajóA HEPCA támogatja a nemzeti halászati hivatal tervezetét, hogy a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán védett övezeteket jelöljenek ki. A javasolt három hónapos halászati tilalmat nem léptetik életbe, de a probléma mindenképpen jelen van. A statisztikák szerint a turisztikailag fontos régiókból (Aqabai-öböl és a Hurghadától mélydélig tartó partszakasz) az országban kifogott halak alig két százaléka származik, tehát ezért a két százalékért kockáztatja a fontos bevételi forrást jelentő turizmus jövőjét Egyiptom. A Vörös-tenger különleges élőhely, a halállomány fennmaradása szinte teljesen a korallzátonyokhoz kötődik. Ha a halakat kifogják, akkor azzal a korallzátonyokat is halálra ítélik, ennek következményei beláthatatlanok. Így a HEPCA partnereivel együtt olyan zónák kijölélésén dolgozik, ahol tilos a halászat. Ám tekintettel kell lenni a körzetben dolgozó halászokra, akiknek így a megélhetése kerül veszélybe. Remélhetően sikerül majd minden érdeket szem előtt tartó megoldást találni.

A Vörös-tenger kormányzóság lesz az első Egyiptomban, ami nemet mond a nejlonzacskókra. Magdi Kubeissi kormányzó határozata alapján 2009. január 1-től lép életbe az új szabályozás. Ezek a zacskók komoly veszélyforrást jelentenek a környezetre. Vannak élőlények, amelyek belegabalyodnak a zacskókba, és így pusztulnak el, míg a teknősök kedvelt táplálékukkal, a medúzákkal tévesztik össze őket, és az emészthetetlen zacskók lassú halálra ítélik a teknősöket. Ebben az évben a HEPCA egyre több élettelen teknőst talált a partra sodródva, és talán ezért a zacskók is okolhatók. Miközben a zacskókat a vásárlók gyakran alig negyedóráig használják mielőtt eldobnák, több, mint ezer évig tart a lebomlásuk. Egyiptomban külföldi példákat vesznek alapul a nejlonzacskók használatának visszaszorítására és kiváltására.

Újabb és újabb kikötési pontokat jelölnek ki a turisztikailag népszerű területeken
, új bójákat helyeztek ki Hurghada, Safaga és El Gouna körzetében. Az új, "manta-rendszer" gyakorlatilag megduplázza pontok számát, a munka befejezése 2008-ra várható. A Sínai-félsziget körzetében is új kikötési pontokat alakítottak ki a közelmúltban, a Tiran-szorosban végzett munka után Sharm El Sheik közelében levő merülőhelyeken dolgoztak a kikötési lehetőségek javításán. Persze minden szabály és újdonság bevezetése után egy ideig még problémát jelent, hogy nem mindenki fogadja el azokat. A Giftun nemzeti parkban beszedett környezetvédelmi adót például nem mindenki hajlandó megfizetni, a HEPCA több hajóról is tud, akik nem fizetik meg az utasok után a fontos bevételi forrásnak számító, de látogatónként alig 20 fontos díjat.

[ HEPCA ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 22. Tigger 2009 már 12. 09:52  
Béka poraikra....
 21. Tigger 2009 már 12. 09:52  
Fontos is az meghonosodás ("főleg állatoknak vagy növényeknek az új környezethez, életkörülményekhez való alkalmazkodása, idomulása")
Jót tesz a 'zegészségnek!
Minden viszonylagos, mint látszik tán!:-P
 20. Vanek 2009 már 12. 09:49  
És a többi?!
 19. Garfield33 2009 már 12. 09:47  
És már majdnem kihevertük...
 18. Tigger 2009 már 12. 09:45  
Egy jórészük itt rontja a levegőt...
A további 17 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés