»» ««

A világ tíz legjobb bálnaleső helyszíne

Külföld

A Forbes Traveler alapján összeszedtük a világ tíz legjobb bálnamegfigyelő helyszínét.

A tehetősebb természetkedvelők kamerákkal felszerelkezve kutatják a tengerek és óceánok vizeit, hogy minél tökéletesebb fotókat készítsenek a Föld legnagyobb emlőseiről.

A kihalás széléig vadászott bálnák közül néhány faj napjainkra kezdi visszanyerni normális egyedszámát. A kaliforniai partoknál élő óriás bálnák (vagy norvégiai kék bálnák), a hosszúszárnyú bálnák, valamint a déli simabálnák száma jelentősen megnőtt - állítja Bernado Alps, az Amerikai Cetológiai Társaság koordinátora.

A bálnák fotózására és megfigyelésére külön iparág szakosodott az adott országokban. Néhány iroda, mint például a kanadai Bay of Fundy már garanciát is vállal a látványra: ha éppen egy bálna sincs a közelben, akkor egy újabb, ingyenes utat kap az ügyfél. A Discovery Channel által felajzott várakozásokkal érkező ügyfelek ugyanis már többet szeretnének látni, mint egy távolban úszó szimpla bálnahát.

A Massachusetts államban található Bay State áprilistól szeptemberig csodálatos lehetőséget nyújt a bálnanézésre. Az 1975-ben alapított Dolphin Fleet Whale Watch családi vállalkozás is ezt a lehetőséget lovagolta meg. A közelben élő 350 északi simabálnát a partról is lehet látni, de a parttól közel 10 kilométerre lévő Stellwagen National Marine Sanctuary (korallzátony) közelében lehorgonyzó hajókról közvetlen közelről is megcsodálhatók a világ legnagyobb emlősei. Egy túra ára átlagosan 40 dollár (7-8 ezer forint) körül mozog, és 3-4 óráig tart.

A hawaii hosszúszárnyú bálnák száma exponenciálisan növekedett az utóbbi években, így ez a szigetcsoport is tökéletes alkalmat kínál decembertől áprilisig az állatok megtekintésére. A Maui- és a Big-szigetek nyugati partjainál számos példányuk él, itt nevelik fel kicsinyeiket - tájékoztatott Regina Asmutis-Silvia bálnakutató biológus.

A kanadai Szent Lőrinc-öbölben júniustól novemberig érdemes bálnanéző túrákra menni. Itt a bálnalesés többe kerül, egy felnőtt 60 dollár (9-10 ezer forint) körüli összeggel számolhat egy háromórás útra. A környéken számos különös bálnafaj honos, ezek egyike a fehér bálna, vagyis beluga.

A világ leggyorsabban fejlődő bálnanéző helyszíne Izland, itt májustól szeptemberig ajánlatos cetnéző túrára menni. Elképesztően gazdag bálnapopuláció él itt a sziget körül, ha erre járunk, érdemes megkeresni Vignir Sigursveinsson hajóskapitányt, aki az Elding nevű hidrogéncellás, csendes és környezetbarát hajójával biztosan felejthetetlen élményt fog nyújtani. A túra 2,5-3,5 óráig tart típustól függően, ára pedig tízezer forint körül van. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy Izlandon még mindig vadásznak a bálnákra.

A Dominikai Köztársaság és Puerto Rico is elképesztő lehetőségeket nyújtanak a kíváncsi turisták számára, hiszen a Samana-öbölben számtalan bálnafaj él. Az ide kirándulóknak érdemes nyitott füllel járniuk, hiszen ebbe az öbölbe jönnek a bálnák párzani, a hímek ilyenkor jól hallható nászénekkel csábítják a nőstényeket. E két helyszínt december és április között érdemes felkeresni.

Közel kétórás repülőútra Buenos Airestől található Patagóniában Chubut tartomány és a Valdes-félsziget, mely a legszebb part menti kilátást nyújtja a bálnanéző kíváncsiskodóknak. Ráadásul néha gyilkos bálnák is felbukkannak fókák után kutatva. Patagóniába júliustól októberig ajánlott ellátogatni, ha ilyen élményekkel szeretnénk gazdagodni.

Ha valaki mindenképpen a gyilkos bálnákat részesítené előnyben, akkor a kaliforniai Monterey és Orca szigetek közelébe érdemes elutazni, leginkább április-szeptember időszakban. A gyilkos bálnák itt ugyanis előszeretettel tizedelik meg a párzani induló szürke bálnákat.

Az ausztráliai Nagy Korallzátonynál egyszerre akár 100 déli simabálnát is megfigyelhetünk, ha szerencsénk van. A májustól augusztusig ajánlott időszakban a kíváncsi emberek nagyon kíváncsi bálnákkal találkozhatnak, sőt akár úszni is lehet velük.

Alaszka gyönyörű fjordjai között megbújva sokféle bálnafaj él. A Kenai Fjord Nemzeti Parkba vagy a Glacier Nemzeti Parkba, illetve a Bering-tengerre szintén érdemes ellátogatni bálnanézőbe. A májustól szeptemberig tartó időszakot érdemes kihasználni, hiszen a gyönyörű tájat belugák, hosszúszárnyú bálnák, szürkebálnák és még számtalan faj gazdagítja. Igaz, itt mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlni, egy egész napos túra ugyanis legalább 130 dollárba (körülbelül 20 ezer forint) kerül, ez tartalmazza az ebédet és az idegenvezetést is.

Ha valaki Mexikóban jár, a Baja-öbölben, a lagúnákban párzó bálnákkal találkozhat. Az anyák és kicsinyeik akár órákig is a hajó aljának vagy oldalának dörgölhetik hátukat. Ide leginkább amerikai utazási irodákkal van lehetőség eljutni, az árak pedig a több száz dollárt is elérhetik egy egész napos útra.
Abban az esetben, ha tovább terveznénk a kirándulást, már 3-4 ezer dolláros költséggel kell számolni. A bálnanéző ajánlott időszak itt decembertől áprilisig tart.

[ deluxe.hu ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. nlq 2008 aug 14. 22:40  
azert izland elszomorito...  egy balnarol tobb bort is lehuznak...  sajnos szo szerint
 8. Bunny 2008 aug 11. 20:02  
Persze, fakultatív program, a kurszk lentmaradt maradványainak megtekintése orosz katonai kísérettel :)
 7. Jules 2008 aug 11. 19:26  
Feltéve persze, hogy esetleg lehet csatlakozni :-D
 6. Jules 2008 aug 11. 19:06  
Jól hangzik... Kérnék majd én is - jó előre - tájékoztatást... Szárazruhaállóság már megvan, a vodkára még edzeni kell... Jó edzés lenne a másik oldali merülésekhez...
 5. shark 2008 aug 11. 18:39  
Bunny, jövőre szervezünk a Barents-tengerre belugás merülést ( szárazruha és vodka -állóság követelmény ), a   last minute túraajánlatról majd tájékoztatlak !
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés