»» ««

Wanted!

Fotózás

Keressük azt a magyar búvárt, aki négy évvel ezelőtt beadta Nikonos V típusú szép kis piros kétéltű fényképezőgépét javításra egy budapesti kisiparoshoz, s azóta feléje sem nézett.

A gép javítása és nyomáspróbája szerencsésen megtörtént, az iparos azonban a tulajdonos címét elvesztette. A kitűnő optikái és egyszerű kezelhetősége miatt egykor legendás filmes gép - amelyet könnyű másodgépként, különösen a profik közül, még jó néhányan használnak világszerte - az árcsökkenés ellenére a piacon még mindig legalább háromszorosát éri annak, mint amibe a javítás került.

Vajon mi lehet az oka a hűtlen elhagyásnak? Feledékenység? Elköltözés? Baleset? Digimánia? De jó lenne tudni, mi történt valójában. Talán a gazdája is elvesztette a mester címét? Szívesen megadjuk. Vagy egyszerűen csak nem kell már neki? Mondja meg, s mi kifizetjük a számlát a becsületes mesternek, aztán aukcióra bocsátjuk a "kisöreget". Szeretne még sós vizet látni és örömet okozni egy olyan búvárfotósnak, aki megbecsüli.

A digitális korszak- nagyjából a századforduló - előtt a Nikonos V volt a legnépszerűbb, legnagyobb példányszámban eladott víz alatti fényképezőgép, 1984-től közel 20 évig (!) gyártották. Kétéltű gépnek nevezték, mert külön tok nélkül lehet vinni a víz alá, mégpedig 50 m mélységig.

Sikerét egyszerű és üzembiztos szerkezetének, kis tömegének (a váz 700 g) és kitűnő minőségű, cserélhető objektívjeinek köszönhette. A 35 mm-es alap objektívje szárazon és víz alatt is sokoldalúan használható nagyobb halakra, búvártársakra, tájra. Eredeti 15 mm-es nagylátója pedig elismerten a világ legjobb rajzú víz alatti objektívje, ami ma is használatban van a hozzáértőknél szerte a világban. A Nikonos V váza már viszonylag fejlett zárat és elektronikát kapott, fénymérővel, filmérzékenység (korrekció) állítással, időautomatikával, TTL vakuvezérléssel. Akkor is lehet vele fotózni, ha a telep kimerült, mert a zárja rendelkezik egy mechanikus működésű 1/90 s-os vaku szinkron idővel, a filmtovábbítás meg amúgy is kézzel, egy karral történik. Automata fókuszállítása még nem volt, az élességet kézzel kell állítani, ezért főleg nagy látószögű Nikon és Sea+Sea objektívekkel használták, használják, ma már inkább másodgépként.

(NB)
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés