»» ««

Áll a bál az Adrián?

Adria

Több helyről is hasonló információkat kaptunk: a horvát merülési engedélyek körül igen komoly problémák kezdenek kialakulni.

Fórumozóktól és horvátországi búvárbázisokat üzemeltető búvároktól is hasonló információkat kaptunk, amelyek ha nem is hivatalosak, mindenképpen első kézből származóak.

Ahogy minden Horvátországban már merült búvár tudja, az ottani merülésekhez szükség van egy ún. Horvát Merülési Engedélyre (Ronilacka Iskaznica), melynek ára 100 kuna. Ezt a bázisok előre megvásárolják az államtól, majd pontos dokumentálást követően kiállítják a búvároknak. Minimális haszon, sok papírmunka és megelőlegezett költség, senki nem kedvelte, sem a búvárok, sem a bázisokat üzemeltetők. Volt idő, amikor ez az engedély önmagában elég volt ahhoz, hogy a búvár a víz alá vethesse magát, ez sajnos pár éve ezt megszigorodott, de a kiváltása továbbra is kötelező maradt. Az így befolyt pénzből a Horvátországi Bázisok Szövetségét (ez nem a HRS) támogatják, oda kellene visszaforgatni - legalábbis így tudta ezt eddig mindenki.

Csakhogy az idei évben érdekes visszásságokra derült fény forrásaink szerint. Kiderült ugyanis, hogy a horvát törvények szerint jelenleg semmiféle büntetési tétel nincs érvényben azokra nézve, akik nem rendelkeznek az említett engedéllyel és úgy merülnek.
A fenti dolgot jelezték a megfelelő minisztériumban, ahonnan az a válasz jött, hogy amíg a törvényi anomália fennáll, a rendelkezés hatályát felfüggesztik, magyarul a merülési engedélyre nincs szükség a búvároknak. Mindenesetre most több helyen is úgy áll a dolog, hogy akinek volt tavalyról "beragadt" engedélye, az még kiállítja, akinek nincs, és nem is kapott üreset, a fent említett minisztériumi válaszfaxot maguknál tartva az engedély nélkül is merültetnek.
Más bázisok viszont úgy gondolják, a törvény továbbra is érvényben van, ezért az engedélyek kiadása ott továbbra is folyamatos, és a búváraiktól megkövetelik a Horvát Merülési Engedély létét.

A dolog pikantériáját növeli, miszerint kiderült az is, hogy a befolyt összeg nem került felhasználásra, millió eurós nagyságrendű sikkasztásról beszélnek a helyiek. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, a horvát bázisok most fellázadtak.

A helyzet rendezéséig tanácsoljuk a Horvátországba induló búvároknak, hogy ha van még érvényes Horvát Merülési Engedélyük, azt feltétlenül vigyék magukkal, ha pedig nincs, készüljenek fel annak kiváltására, de ne lepődjenek meg és ne feltételezzenek egyelőre akkor sem simlit, ha a bázison azt mondják, nem kell kiváltaniuk.

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket, reméljük a kint dolgozó hazánkfiai elmondják, ők mit tudnak.
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 36. hopposztkopp 2008 nov 30. 20:41  
Annyi gondom volt a horvátokkal, amennyit magamnak köszönhetek.  Azért meg nem rájuk haragszom.
 35. Káplán 2008 nov 27. 10:35  
Kár, hogy nem ismered az Adriát....
 34. békabúvár 2008 okt 08. 20:05  
Az, hogy kötélidegzetű férfiak szállítgatják, határokon át, még csak-csak, node mi történik, ha elkezdjük használni a tengerparton:)))
 33. PDIC 2008 okt 07. 22:47  
Szerencsére.... :-)))
 32. naccsabi 2008 okt 07. 22:41  
Szia!
Hát erről tudnék mesélni. Mi egy hétvége alatt  átvittünk egy kopresszort  szlovéniába,onnan vissza horvátba,majd haza magyarországra.Persze a kutya nem kérdezte tőlünk,hogy mit viszünk.
A további 31 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés