»» ««

Búvárbalesetben hunyt el a zenész

Külföld

Búvárkodás közben érte a halálos baleset Esbjörn Svensson svéd jazz-zongoristát, a kortárs jazz egyik legnépszerűbb formációja, az EST vezetőjét.

A hétvégén történt, hogy a szenvedélyes búvár Svensson egy egyesület tagjaként merülni készült a Stockholm-közeli kis szigeten, Värmdönél. Nem tudni hogyan, de Svensson súlyos sérüléseket szenvedett, és a búváregyesület vezetője talált rá a vízfenéken. Az újjáélesztés sajnos nem sikerült, a rendőrség vizsgálja az ügyet.

Esbjörn Svensson 1964-ben született Västerasban, édesanyja klasszikus képzettségű zongorista volt. Édesapja jazz-lemezeit hallgatva találkozott először e műfajjal, azonban gyerekkorában még úgy gondolta, hogy az "furcsa és bonyolult", és eleinte a korai rockandroll érdekelte. Előbb konzervatóriumban, majd a Stockholmi Egyetemen tanult zongorázni. Gyerekkori barátjával, Magnus Öström dobossal tizenévesen kezdtek zenélni, zongora-dob duót alkotva. A két zenész a svéd és dán jazzéletbe is bekapcsolódott különféle zenekarokban.

Duójukhoz 1993-ban csatlakozott Dan Berglund bőgős, és megalakult az EST, amely tizenöt éven keresztül változatlan felállásban játszott. A név az Esbjörn Svensson Trio rövidítése volt, ám a zenekar igazi kollektívaként működött, elutasítva a szólista-ritmusszekció felosztást. A szerzeményeket közösen jegyezték, bár úgy tudni, Svensson írta a dallamok többségét, míg a többiek dolgoztak a hangszerelésen. "Az önkifejezésnek is meg kell jelennie a zenében, de amikor szólózunk, együtt improvizálunk, és sokkal inkább hármunk beszélgetéséről van szó" - mondta Svensson.

Önmeghatározásuk a következő volt: popzenekar, ami jazzt játszik. Befogadható, hangulatfestő, impresszionista jazz, az elektronikus tánczene és a rock egynémely jellegzetességeinek beépítése, korszellemhez illeszkedő hangzás - nem csoda, hogy a jazzvilágon kívül is ismertek voltak, gyakran léptek fel rockzenei helyszíneken, fiatal közönség előtt. Magyarországon is többször játszottak, legutóbb tavaly a Millenárision. Az EST tíz lemezt adott ki, számtalan díjat kapott, köztük persze rengeteg svédet, de például ők voltak az első európai együttes, akiket a Down Beat amerikai szaklap a címlapjára tett. Tizenegyedik albumukat nemrég fejezték be, a Lencocyte a tervek szerint szeptemberben jelenik meg. Halálhírét a világgal közlő menedzsere, Burkhard Hopper azt mondta róla: "Esbjörn volt a legkedvesebb emberek egyike, akit valaha ismertem. Szerény volt, alázatos, és rendkívüli tisztelettel viszonyult másokhoz."

[ Quart , MyMusic ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. jee_c 2008 jún 22. 10:06  
Mindig szomorú ilyen esetekről hallani.
Vajon mi okozhatta a sérüléseket? Hajócsavar? Valamilyen állat támadta meg? A svéd vizek nem arról voltak híresek, hogy veszélyes állatok élnének ott (cápák modnjuk).

Merülőhelyek

Blue Hole / Azure Window

Malta

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés