»» ««

Tengericsillag-telepre bukkantak

Tudomány

Több millió tengeri csillagból álló egyedülálló telepet fedeztek fel a Déli-sarkkör közelében egy tenger alatti hegy tetején - jelentették be új-zélandi tudósok.

A víz alatti hegycsúcs a Macquarie-gerinc része, amely Új-Zélandtól 1400 kilométerre délre kezdődik, és egészen a Déli-sarkkörig húzódik. A csúcs 750 méterre emelkedik ki a környező tengerfenékből, és 90 méterrel van a vízfelszín alatt. Különlegessége, hogy lapos.

Ezen a "fennsíkon" négyzetméterenként több száz sötétbarna tengeri csillagot fényképzetek le karjaikkal egymáshoz érve. A 100 négyzetkilométeres víz alatti hegytetőt így a tudósok becslése szerint néhányszor 10 millió ophiurida, a tengeri csillag egy nagyon közeli rokona borítja. A tengeri csillagok hajladozó ostorszerű karvégződéseikkel kapják el a vízben lebegő táplálékot.

A tenger alatti hegycsúcsokon általában nem tengeri csillagok, hanem korallok és szivacsok élnek. A tudósok szerint itt a kivételt a csúcs szokatlan formája és a hegy körül folyó tengeri áramlat magyarázza. Ez az áramlat a Déli-sark körüli tengeri áramlat, amely hatalmas vízhozamú, és a Macquarie-gerinc csúcsai között különlegesen gyors folyású.

Sebessége 4 kilométer óránként (a Duna áramlásának sebessége Budapestnél normális vízállásnál 3 kilométer per óra). A Déli-sark körüli áramlat vize becslések szerint 110-150-szer múlja felül a világ összes folyójának vízhozamát.

[ Hírszerző ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Luciferin 2008 máj 23. 08:47  
Ophiurida = kígyókarú tengeri csillagok rendje.
Csak azt nem értem, hogy akkó mé nem aszt írja. :-))

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés