»» ««

Ahol a cápa se jár

Vörös-tenger
1/2. oldal

Az Izrael közvetlen szomszédságában fekvő Taba egy meglehetősen sajátos egyiptomi nyaralásra ad lehetőséget.

Taba búvárkodásA Sínai-félsziget északi részét elég kevés magyar búvár látogatja, hiszen Sharmtól messze van, Eilatba pedig nem könnyű eljutni. Ebben az évben viszont új lehetőségként megjelent a charterjárat tabai leszállással, és mi élve ezzel, egy hetet töltöttünk el egy négy csillagos hotelben.

Tabáról azt érdemes tudni, hogy az izraeli határhoz legközelebb eső város, bár a város fogalma szerintem nem teljesen fedi. A valóságban a kis központi településtől akár 10-15 kilométerre fekvő magányos szállodákat is tabainak hívják. A tabai reptér régen izraeli légibázis volt, és a neve ellenére jó 40-50 kilométerre van az üdülőhelyektől. Forgalmasnak semmiképpen sem nevezhető, a mi gépünk egyfajta "osztott" járatként az utasok felét hozta Tabára, a másik felét Sharmba. Ennek köszönhetően volt alkalmunk kevéske időt mind a két reptéren eltölteni, és a gyönyörűen felújított, szép sharmi reptér erős kontrasztban állt a kicsi és elhanyagolt tabaival. Ám az is tény, hogy utóbbin roppant gyorsan ment a check-in, és úgy általában minden, a transzfer az üdülőtelepekig pedig sokkal rövidebb, mint Sharmból lenne.

A Morgana Resort is egy a partmenti komplexumok közül, ahol minden szolgáltatás megtalálható: túraszervező, boltok, internet. No meg egy minőségi búvárbázis, a Werner Lau egyik központja. A nem víz alatti programok választéka sem lebecsülendő, könnyen elérhető Izrael, Jordánia, a Sínai látványosságai, de még Kairó sincs messzebb, mint Hurghadából. Apropó, Hurghada: ez egy egészen más hangulatú hely, hiszen város híján bazár sincs, és olyan emberek sincsenek, akik lépten-nyomon be akarnának rángatni valahova. Van viszont korallos tengerpart, ahol nem lehetséges a homokban kocogni, viszont már térdmagasságú vízben is halak cikáznak.

A hotelről jó tudni, hogy vendégköre jellemzően orosz turistákból áll, akik kihasználva az all inclusive ellátást, lelkesen töltik magukba az ingyenes, de nem mellékesen borzalmas helyi röviditalokat. (Azért ittunk egyszer jó pálinkát is, két itt megismert cseh búvárbarát kínált meg egy kis hazai sligovicával...) A sör viszont itt is jó, ráadásul hideg és szintén korlátlanul adják. Rég nem ittunk ennyi sört nyaraláskor... Az egész napon át tartó ellátás miatt pedig nem volt tragikus a sorban állás sehol. Szóval volt mit ennünk (egyszerű, de jó ételeket adtak), volt sör, és volt tető a fejünk felett. A Morgana nem luxushotel, semmilyen szempontból, de erre számítottunk. Választásunk egyenlete az lehetne, hogy az alapszolgáltatásokat elfogadhatóan nyújtó hotel plusz jó búvárbázis egyenlő pihentető nyaralás. Már csak merülnünk kellett.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. elche 2008 máj 16. 11:12  
Ez utóbbi Tabában is korlátlan mennyiségben állt rendelkezésre.:) És hát ide azért sokkal könnyebb eljutni, mint a határ túloldalára.
 5. Jules 2008 máj 16. 10:27  
jaja, ezért szeretek Eilatban merülni. Semmi stressz, a búvárkodásnak és a filmezésnek is a legkellemesebb keveréke... Valóban érezhető a merülés adta szabadság. Főleg, ha utána vár a hideg sör :-)
 4. elche 2008 máj 16. 10:22  
Itt megtalálod, a Goodbyes c. dal az.
http://www.jamendo.com/en/album/889
 3. bm777 2008 máj 16. 10:17  
Nagyon jó lett a videó szerintem!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy mi a szám címe?Az előadó az megvan csak a cím nincs:S
Előre is köszi!
 2. elche 2008 máj 16. 09:39  
El lehetett lenni, persze.:) A YouTube sajátosságai miatt a nagyobb felbontású verziót nem tudtam betenni, de ide azért belinkelem, hátha valaki kíváncsi rá.
http://www.youtube.com/watch?v=n_br_YbxnG8&fmt=18
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés