»» ««

A Védegylet felhívása a víz világnapján

Magyarország

A civil szervezet hazai vizeink érdekében emel szót, a felhívást változtatás nélkül közöljük.

Az elmúlt kétszáz évben vizes élőhelyeink javát tönkretettük. A globális éghajlatváltozás miatt jövőnk egyik alapkérdése, hogy talpra állítjuk-e hazánk természetes vízrendszerét.

A víz és a víz helyi körforgását biztosító növényzet kiemelkedően fontos a klíma szabályozásában, az árvízek és aszályok megelőzésében és a beérkező vizek hasznosításában is. Az erdők, ligetek, fasorok párologtatással, árnyékolással, napenergia-tárolással védenek a túlmelegedéstől; a víz a felszínen, a növényzetben és a légkörben pedig további kiegyensúlyozó hatást is kifejt. Az elmúlt két évszázadban hazánkban azonban a szántóföldi termelés érdekében a vizes élőhelyek döntő részét kiszárították, a természetes rendszereket felszámolták vagy végletesen átalakították. Emiatt alacsonyabb lett a talajvíz szintje, özönvízszerű esők jelentek meg és egyre pusztítóbbak mind az áradások, mind a száraz periódusok - a vizes körforgások rendszere velünk együtt vesztésre áll.

A vízgyűjtőkről (a tenger felé) feleslegesen elfolyó víz mennyisége ugyanakkor csökkenthető, ha lefolyóvá változtatott vízfolyásainkat regeneráljuk, vízparti, ártéri erdeinket, ligeteinket megőrizzük, vagy életre keltjük. A szélsőséges eloszlásban érkező nagyvizeket pedig akár áldásnak is tekinthetjük, csak feladatot kell nekik találni. Csak a természetes, eredeti árterek és erdők vízellátásának helyreállításával nyílik lehetőség a fenntartható, környezetbarát tájgazdálkodásra, amely az Európai Unió új agrárpolitikájának is egyik legfontosabb célkitűzése.

A Brüsszel által létrehozott Víz Keretirányelv a tagállamok számára előírja a felszíni vizek jó ökológiai állapotának helyreállítását, a vizek megőrzését és védelmét. Magyarországon ez olyan adminisztratív intézkedésekben merül ki, amelynek célja, hogy az EU követelményeinek látszólag megfeleljünk. A jogszabály-alkotás és az állami vízügyi gyakorlat továbbra sem kezelik megfelelő súllyal ezeket a szempontokat. Az elavult szemléletű vízügyi jogszabályok ma is hatályosak, és a frissen kiadottak egy része is ellentétes a természetes rendszerek életfolyamataival, és a fenntarthatóság szempontjaival. A vizek beszorítása és felgyorsítása, a vizes élőhelyek elpusztítása nemcsak természeti károkat okoz, hanem újratermeli a költséges katasztrófahelyzeteket.

Ezért kérjük az Országgyűlést és a Kormányt, hogy a vízgazdálkodás és árvízvédelem jogszabályi környezetét alakítsa át úgy, hogy az az új igényeknek megfelelően a természeti rendszerekkel való együttműködést, a fenntartható vízgazdálkodást, a természetes vízrendszerek felélesztését hatékonyan szolgálja. Ennek során vegye figyelembe azokat az elemzéseket és szakmai ajánlásokat - így a Budapesti Műszaki Egyetem kutatási eredményeit -, amelyek a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése kapcsán katasztrófa-megelőzési és gazdasági szempontból is hangsúlyozzák a természetes medrek, ártéri öblözetek és természeti rendszerek felélesztésének szükségét, vagy amelyek a Víz Keretirányelv hazai bevezetéséhez szükséges jogszabályi és technológiai változtatások terén adnak útmutatást.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési tárcát és a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságokat és Felügyeleteket arra kérjük, működjenek együtt a vízgyűjtőink fenntartható kezeléséhez elengedhetetlen földhasználat-váltás, valamint az ezekre épülő környezetbarát tájgazdálkodás újbóli elterjesztésének megvalósításában.

Az önkormányzatoktól és az ingatlantulajdonosoktól azt szeretnénk, hogy településeik klímájának védelme érdekében válasszanak olyan vízkezelési és területhasználati megoldásokat, amelyekkel lehetővé válik a csapadékvíz helyben tartása, a természetes zöldfelületek növelése, és a használt vizek újrafelhasználása, illetve párologtatása.

A közérdekű tevékenységet végző társadalmi szervezeteket pedig arra bátorítjuk, hogy jogszabályban rögzített lehetőségeikkel élve vegyenek részt a vízgyűjtőterületük jövőjét meghatározó "Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek" elkészítésében.

[ Védegylet ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 28. Kékbálna 2008 már 28. 21:46  
Lassú víz partot mos. :)
 27. Vanek 2008 már 27. 13:04  
:-)) Naná, hogy nem akarlak sértegetni. És nem a világkörüli búvárfilmes út miatt nem.
(afelől mondjuk semmi kétségem, hogy egy jó magántitkár nélkül még Balmazújváros külsőig sem jutna el az expedíció, nemhogy a Radzeer roncsáig...)
 26. VasMacska 2008 már 27. 12:55  
De. Csak gondolkoztam  és  úgy döntöttem, hogy az örökös, valóságos, titkos belső  tanácsosom csak nem akarna halálra sértegetni, hogy ostoba, inkorrekt és bugyuta vagyok..... Legalábbis reméltem.:) Merthogy akkor biztosan itthon marad a világkörüli búvárfilmes útról!

Tudod a tűrési küszöböm  ebben a tekintetben bizonyosan magasabb az átlagnál, mert az utóbbi időben a bírósági eljárások kapcsán az ellenérdekű felektől ( jogi képviselői segédlettel) megkaptam már, hogy" A volt házastársam első pillanattól kezdve megfelelő emberi érzésektől mentes társat találva ügyvédje személyében, folyamatosan zaklattak gyermektartásdíj megfizetéséért, amit az ügyvédnő tudatlansága, vagy szakmai hozzá nem értése miatt a munkahelyemen nem jól vontak le. Az ügyvédnő megoldó képessége  csak abból áll, hogy végrehajtót küld  a már így is jelentősen megfaragott számlámra. "
A saját ügyfelem ezt rövidebben fogalmazta meg: "Végre hozzájutottam a gyerekeim javára megítélt gyermektartásdíjhoz, és az elmaradásokhoz."
Így aztán megszoktam, hogy akivel szemben következetesen érvényesítem a jogszerű és jogerős ítéletek, az nem szeret. Majd ha legközelebb baja lesz, eljön hozzám, és azt mondja: Ügyvédnő, csak úgy bánjon el az ellenféllel, mint ahogy velem tette. És ekkor helyére kerülnek a dolgok megint:)
 25. Vanek 2008 már 27. 12:33  
Eh, akkor jól sejtettem, a jó öreg VKI...

Ellenben ez véletlenül sem össz-európai vízrendezési terv. És nincs benne semmiféle Tisza-újrarendezés sem...
Ez csupán egy "irányelvekből összefércelt keret" (hihi keretirányelv), ami olyan gyönyörű elveket fogalmaz meg, hogy az ember szinte elsírja magát meghatottságában. Aztán ha a tartalommal való megtöltése kerül szóba, akkor inkább elbőgi magát, de már nem a meghatottságtól...
 24. Vanek 2008 már 27. 12:26  
Örülök, hogy nem lett túlzottan félreérthető, amit írtam. Utólag elolvasva ugyanis kissé tartottam ettől. :-)

Amikor én a prémiumosztásról beszéltem, egyértelműen a szakemberekre gondoltam, a jegyzőkre nem, bár tehettem volna. Bár van egy sanda gyanúm, hogy ott az árvíz valóban csak ürügy, hogy a "némi" juttatást csorgassanak az "oldalhű" tisztségviselőknek... Ellenben véletlenül se szeretnék politika felé csusszanni, ahhoz túl jó ez a hely.

És tetszik az összefoglalásod a "jogrendünkről". :-))
A további 23 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés