»» ««

Rodale's Top 100

Külföld

Az amerikai búvármagazin ismét szavaztatta olvasóit, ezúttal az érdekesebb eredményekből szemlézünk.

Azért érdekes böngészni a listát, mert az amerikai búvárok sokat utaznak, sok helyről szereznek tapasztalatokat, viszont kicsit másként pontoznak, mint mi. Számukra a Karib-térség az elsőszámú, ennek külön fejezetet szenteltek az értékelésekben, a másik csoport a csendes- és indiai-óceáni úticéloké, a harmadik pedig az észak-amerikaiaké.

Anemona City Marsa ShagraA legjobb úticélok listájának első helyezettje a Karib-térségben Bonaire, a Csendes- vagy Indiai-óceánban holtversenyben Galapagos, Indonézia és Palau, míg Észak-Amerikában Észak-Karolina. A legérdekesebb víz alatti élővilág listáját pontosan ugyanezek a helyek vezetik, de jó pontokat kapott Little Cayman, a Nagy korallzátony, Fiji és a Fülöp-szigetek, valamint Florida és Kalifornia is. A nagytestű állatokkal való találkozások esélyét a legjobbnak a Bahamákon, Galapagoson, Palauban, a Cocos-szigeteknél és Tahitin, illetve Észak-Karolinában ítélték. A legegészségesebb élővilágot Curacaón, Tahitin, Fijin és Indonéziában látták az értékelők.

A legizgalmasabb makró élővilág éllovasai Dominika sziget és Indonézia, de ezek mellett Puerto Rico, Bonaire, a Fülöp-szigetek, Palau és Fiji is jó pontokkal büszkélkedhet. A falmerülések legjobbjai a Kajmán-szigetek, Palau és British Columbia. A legjobb roncsmerülésekre Arubán és a Brit Virgin-szigeteken, Truknál, valamint Észak-Karolinában és az Atlanti-óceán északkeleti részén (New Jersey, New York államok) lehet számítani az olvasói értékelések szerint. A kezdők számára Bonaire, Curacao, a Nagy korallzátony és Florida a leginkább ideális. A parti merüléseknél a listavezető már hosszú évek óta Bonaire, de Curacao, Maui és a kaliforniai Channel Islands sem szerepelt rosszul.

A mi számunkra a latban sokat nyomó ár-érték arány listákat Utila (Honduras), Bonaire, a Fülöp-szigetek, Palau és Indonézia illetve British Columbia vezetik. Az egyre fontosabb szempont, a legjobb fotózási lehetőségek listájának élén Bonaire, a Kajmán-szigetek, Galapagos, Indonézia, Palau, a Nagy Korallzátony, Tahiti, Fiji állnak, míg Észak-Amerikában a floridai Key Largo és Észak-Karolina vezeti a listát.

A fenti rövid összefoglalásból könnyen le lehet szűrni, mi számít top helynek az amerikai búvárok számára a különböző térségekben, és melyik miért. A magyar búvárok által gyakrabban látogatott helyek közül a Vörös-tenger több listában még az első tízbe sem fért be, de általában is kevesebb pontot kapott más helyekhez képest a jellemzően amerikai értékelőktől, ár-érték szempontból viszont a jobbak közé került. A mostanában egyre népszerűbb Indonézia viszont igazolta, miért utazik oda egyre több búvár. A magyar búvárok szűk rétege számára elérhető Karib-térségből Bonaire és a Kajmán-szigetek nevét érdemes észben tartani, a még egzotikusabb helyek közül pedig Galapagos és Palau tűnik olyannak, ahol csak kevesen csalódnak.

A teljes listákat és a kommentárokat a Rodale´s Scuba Diving oldalán lehet elolvasni.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Garfield33 2008 feb 13. 20:12  
Azért azt nem értem, hogy ár-érték arányban hogyan lehet egy kalap alá venni Indonéziát meg mondjuk Palaut (szerény ismereteim szerint). Hacsak Indonéziában nem Wakatobit gondolják...
 4. elche 2008 feb 12. 13:39  
Persze minden viszonylagos. Az, hogy valami nincs benne az első tízben valamelyik listában, attól még megelőzhet sok más helyet. A Vörös-tengernek azért úgy átböngészve a voksokat, erős konkurrenciája volt: Palau, Indonézia, Galapagos, a Nagy korallzátony... A sok búvár számára izgalmas, nagyobb élőlények (cápa, manta, teknős) terén bizony az egyiptomi Vörös-tengernél akadnak jobb helyek.
 3. Kékbálna 2008 feb 12. 13:35  
A szomorú az, hogy a tengerek lerablása nem helyi jelenség. :(
 2. Bunny 2008 feb 12. 13:31  
Jaja, a vörös tenger a terrorista arab államok által határolt, nem nagyon hiszem magam sem, hogy túl sok amcsi idetéved, így aztán a véleményük sem túlzottan mérvadó ezügyben. Ettől még persze akár igaz is lehet, mert tényleg egyre leraboltabb, legalábbis az egyiptomi rész.
 1. Kékbálna 2008 feb 12. 13:23  
Jó-jó. Ez az ő szemüvegük. De azért lássuk be a földrajzi elhelyezkedés határozza meg az ő és a mi tudatunkat is. Nem véletlen ez a karib mánia. Meg mondjuk azt is értem, miért nem hemzsegnek a Vörösön.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés