»» ««

Veszélyben a DSLR-ek?

Fotózás

Manapság aki fotózáson töri a fejét, DSLR gépekről álmodozik, de most úgy tűnik, ez a trón inogni látszik!

Beismerjük, természetesen csak szenzációhajhászás volt a bevezető, valójában szó sincs trónfosztásról, csupán egy jópofa őrületről, a lomóról van szó. Mi is ez?

Miközben világszerte hódit a digitális fotózás, a tükörreflexes DSLR gépek ára is megfizethetővé vált, így a tényleg jó minőségű képek elkészítése már csak az egyén és nem a technika tudásán múlik, nem is olyan kevés "hibbant" ember visszafordult a hagyományos analóg technológia, azon belül is a minden állítási lehetőséget nélkülöző gépek felé.
Tőlünk nyugatabbra már kultusz a lomográfia, amelyet a kilencvenes évesben két osztrák egyetemista (ki tudja milyen befolyásolt tudatállapotban) indított el, amikor az ócskapiacon találtak egy egykori Szovjetunióban készített, LOMO (Leningrádi Optikai Mechanikai Művek) gyártmányú fényképezőgépet.

Ezek a gépek olcsóak- és borzasztóan gagyik. Műanyagból készülnek, annyira, hogy még az optikájuk is az. Használójukat nem akarják lestresszelni, így nincs szinte semmi állítási lehetőség, se fókusz, se rekesz, se zársebesség, azaz tényleg semmi. Az elkészített képek igazi meglepetések, mert így az eredmény kiszámíthatatlan, és pont ez a bája a dolognak, ettől lett kultusz belőle. A gyártást újraindították (Kínában), gondosan ügyelve arra, hogy az eredeti gépek minden hibáját reprodukálják. Mára közel fél millió regisztrált rajongója van ezeknek a makrancos gépeknek.

És hogy miért került ez a búvárhírek közé? Mert van egy gép, a LOMO Fisheye 2, amely a világ egyetlen halszemoptikás (170 fokos látószögű) kompakt gépe! Technikailag a lomó vonalat hozza, 35mm filmre dolgozik, kézi filmtovábbítással. Fix f8 rekesz mellett a választható 1/100 illetve B zársebesség variációinak száma nem terheli le túlzottan a fotóst. Érdekessége amellett, hogy halszemoptikás keresője is van, lehetőséget ad a többszöri expozicízióra egy képkockára, ezzel tovább kuszálva az egyébként is bizonytalan tartalmú végeredményt.
Búvárok számára fontos még, hogy egy 20 méterig vízálló polikarbonát tokot is készítettek hozzá, így aki kellő elhivatottságot érez, akár víz alatt is hódolhat a lomó-kultusznak.

Barkácsolásra kapható olvasók esetleg elgondolkozhatnak azon, hogy csupán a halszem optika miatt vegyenek egy gépet, és annak optikáját rátákolják egy kis digikompaktra. Egy ilyen szett ára meglehetősen nyomott, nem egy nagy érvágás ha nem sikerül, és itthon is kapható.
Kiváncsian várjuk, mikor jelennek meg a víz alatti fotósversenyek szabadabban értelmezett kategóriáiban az ezzel a géppel készült képek!
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 41. Bunny 2008 feb 03. 23:28  
No mi a helyzet, mindenki a padlást bújja a régi gépeket keresve? Kezdeti lelkesedés lelohadt, vag mi a szösz? Szervezzünk retró versenyt, vagy csak jópofa dolog, de azért nem gondolta ezt senki komolyan ...
Van egy bázis, aki felajánlott valamit, mi ezt meg tudjuk támogatni, lehetne dzsemborit tartani egy hosszított hétvégével, csak akkor mondjátok, hogy kell vagy nem?
 40. Luciferin 2008 jan 31. 14:48  
Hát ezaz, hogy tok nincs hozzá (ezért csak pillanat képet tudnék készíteni) :(
 39. elche 2008 jan 31. 12:46  
Igen, MMII. Állok elébe a kihívásnak, de szívesen odaadom nálam ügyesebbnek... A felszínre meg van Szmenám, Zenitem, Prakticám, stb.
 38. Bunny 2008 jan 31. 12:41  
van hozzá tok is? Mármint víz alatti, nem bőr :P
ElChe-nek is van valami vasa ha jól emlékszem.
 37. Luciferin 2008 jan 31. 12:25  
Nekem Zenitem van... és nem félek használni :)
A további 36 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Erg Abu Hashish

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés