»» ««

Veszélyeztet a Földközi tenger szintnövekedése

Tudomány

Gyorsan növekszik a Földközi tenger vízszintje: a növekedés ötven év alatt a fél métert is elérheti, mutatott rá egy spanyol kutatócsoport.

A Spanyol Óceánkutató Intézet tanulmánya állítja: a hetvenes évek óta mért növekedés sebességével emelkedik a vízszint az elmúlt években. A tudósok rámutattak: egy kis vízszint-emelkedés is beláthatatlan következményekkel járhat a part menti területeken.

A tanulmány leszögezi: a vizsgálati eredmények egybeesnek a klímaváltozást kutató más mérési eredményekkel. A "Klímaváltozás hatása a spanyol földközi-tengeri térségre" címet viselő elemzésben az áll: a tenger szintje az 1990-es években évenként 2,5-10 milliméter közötti mértékben növekedett. Ha ez a trend folytatódik - írják -, annak rendkívül komoly következményei lehetnek a part menti, alacsonyan fekvő területekre még a legcsekélyebb vízszint-emelkedés esetében is. Ha pedig a tenger fél méternyit emelkedik, annak hatása katasztrofálisnak bizonyul majd a parti térségekben.

A tudósok szerint nem csak a víz szintje, de a hőmérséklete is emelkedik: van olyan terület, ahol fél Celsius-foknyit is nőtt a vízhőmérséklet a ’70-es évek óta.

A tengerszint emelkedése a globális klímaváltozás egyik alapvető következménye. Két alapvető oka van: részben a sarki jégsapkák olvadása, részben pedig a melegedés hatására táguló tengervíz okozza a szintnövekedést. A múlt hónapban a Nobel-díjas IPCC klímaváltozás hatásait vizsgáló nemzetközi szervezet tanulmánya arra hívta fel a figyelmet: a korábbi feltételezésekkel ellentétben a tengerek szintje a következő száz évben képest kétszer olyan gyorsan emelkedhet, mint arra a tudósok korábban számítottak: a maximális növekedés elérheti a 81 centimétert.

[ Reggel.hu ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. azarabdémon 2008 feb 08. 18:36  
Nem mertem ezt írni... fehérről színesre downgrade esetén engen politikailag pörbe is foghatnak, le is csukhatnak... :-)
 11. jee_c 2008 feb 08. 15:30  
Tekintve a medvék és jegesmedvék méretét célszerűbb downgrade-elésről beszélni. :)
(bár jobban belegondolva tök szar, hogy az unokák már nem bitzos, hogy látak jegesmedvét természetes környezetben, vagy úgy egyáltalán. Mondjuk filmek legalább vannak róluk..
 10. Garfield33 2008 feb 07. 22:15  
Már régóta nem pelusozza magát, viszont kegyetlen a szemtelenkedőkkel, tekintet nélkül élemedett korukra. Hát csak csínján...!
 9. DUPLA 2008 feb 07. 19:22  
Már bevetted a gyógyszered, hogy igy pikk-pakk megértetted a kérdéseket, vagy már hazaért  Évi és a pelusozás közben lefordította?
 8. Garfield33 2008 feb 07. 19:18  
Tekintve mindkettőtök korát, 30 év múlva a sand-freeride helyett invalid-wheel-chair futamokat javasolnék nektek.
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Inland Sea

Malta

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés