»» ««

Megjelent a legfrissebb Submarine

(Hirdetés)

A Búvármagazin decemberi számának bevezetőjét közöljük.

Kedves SUBMARINE Olvasó!

Merülni jó! - olvasom egy kisteherautó oldalán a feliratot a belvárosi forgatagban. Nem szállok vitába a megállapítással, bár csak részben értek egyet vele. Szerintem merülni csodálatos! Már egy röpke Vörös-tengeren eltöltött hét is olyan feltöltödést nyújt, olyan impulzusokat ad a mókuskerékből kiszabadult búvárnak, hogy ezt csak az értheti, aki merül, hiszen Mi félszavakból is megértjük egymást...
Selmeczi Dániel valódi kuriózum után kutatva akadt rá a Cocos-szigetekre, hogy talán első magyar búvárként lencsevégre kapja a félénk pörölyöket, az elegáns sasrájákat, vagy a kíváncsi murénákat. Barátjának egy merülés végén igazi regénybe illő meglepetés is jutott.
Számos szabadtüdős világrekord birtokosa Stefano Makula, aki most extrém nehéz körülmények között tette próbára tudását. A projekt, melynek része volt egyedülálló merülése, a világ egyik legmélyebben elárasztott barlangjának, a Pozzo del Merronak a kutatására és védelmére jött létre. Jó tudni, hogy vannak barlangok, melyeket az értékükön kezelnek a világban, milyen jó lenne ezt látni a Molnár János-barlang esetében is.
Ábel László megszívlelendő jótanácsokkal lát el bennünket a kiegészítő biztonsági felszereléseket taglalva, hisz ha nem vagyunk felkészültek, ezek nélkül néha komoly bajba kerülhetünk, melyre példát is hoz a szerző.
A természet hihetetlen regenerálódó képessége eddig sem volt elöttünk titok, tudjuk, hogy például a cápák elvesztett fogaik helyett újat növesztenek, de ki gondolná, hogy egyes vízi állatok egész testrészeiket képesek pótolni sejtszaporítással. Molnár Attila számol be a csodás megújulásról.
A roncsmerülés nem a parton, hanem a könyvtárban, levéltárban kezdődik. Ez a mottója roncsbúvár szakértőnknek, Czakó Lászlónak, aki az ötödikként megtalált Monarchia korabeli cirkáló, a Ferenc József történetébe és a kivételes merülés részleteibe avat be minket a vele készített interjúban.
Miért is vonzza a vér a cápákat? A kérdés nem is olyan egyszerű. Dr. Elter Tamás többek között ennek a talánynak a legújabb kutatási eredményeit ismerteti szokásos cápás összeállításában.
A tengeri vidrák cseppet sem unalmas életébe enged bepillantást Németh Szabolcs, aki találóan kőkorszaki kalánoknak nevezte el ezeket a prémes jószágokat. A cikkből kiderül, hogy miért is.
Extrém felfedező merülések nem tartoznak a hobbibúvárkodás tárgykörébe, de sokat tanulhatunk a csapatmunka és a felkészülés fontosságáról. Erről beszélgettünk a mélymerülés nagyágyújával, Pascal Barnabéval.
Félelmetes és természetfeletti. Így jellemezték a Macarbi expedició búvárai a Déli sarkon tett jeges merüléseiket. Schütz Gabriella írásából kiderül, hogy a kockázatos, jégtáblák közti merüléseknek meg lett az eredménye, hiszen lenyügöző faunára leltek a jeges világban.
Kalandvágyó búvártársaink közül ezúttal Börcsök Anita lepett meg minket beszámolójával, melyből megtudhatjuk, hogy a Zöldfoki-szigeteken ugyan nincsen sok turistalátványosság, de valódi szörfös és búvárparadicsom, mely még meghódításra vár.
Ágh Csaba nem kímélte az év során a szabadmerülés szerelmeseit. Még egy utolsó nekirugaszkodás, 3700 méter az edzéstáv! Aki becsülettel végigedzette az évet, azon nem foghat ki ez a táv sem.
Volner Miklós folytatja thaiföldi kalandozásait, adós maradt még merülési beszámolóival, de ezúttal ezt is pótolja. Koh Tao mélységei egyelőre elvarázsolják az ide látogató búvárt, kérdés, hogy mennyi ideig lesz ez még így.
Rendhagyó portfoliót készítettünk Násfay Bélával. A kiváló búvárfotós és szakíró ezzel a több mint négy évtizedre visszanyúló válogatással ajándékozta meg a magazin olvasóit .

Boldog ünnepeket és merülésekben gazdag új évet kívánok!

Herold István
főszerkesztő
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés