»» ««

Reformáljuk meg a kézjeleket

A búvárkodásról

Hányszor fordult már elő, hogy víz alatt képtelen voltál megértetni valamit társaddal, mert az "egyértelmű" pantomimodra csak "nem értem" volt a válasz?

A hallássérülést nehéz lenne áldásnak nevezni, akik ezzel együtt élnek, valószínűleg boldogan lemondanának róla, hiszen a mindennapi életben el sem tudjuk képzelni, mennyi előnyt jelent számunkra a hallás. Helen Kellernek, a XIX. században élt siket-vak írónőnek volt egy mondása, ami jól jellemzi a helyzetet: "A vakság a tárgyaktól, a siketség az embertársaktól szigetel el". Mi, búvárok ezt a helyzetet némileg át tudjuk élni - amikor a víz alatt próbálunk valamit elmagyarázni a társunknak, csak éppen nem nagyon megy.

A víz alatt akár előnyt is lehet kovácsolni a siketek által használt jelnyelvből, hiszen az ezt használó társaink kiválóan meg tudják értetni magukat egymással a víz alatt is. Ahogy egy kedves búvár barátom mondta, a kötélen dekózva ők már javában a merülésről "beszélgettek", miközben a többieket némán várták, hogy leteljen a kiszabott idő. Természetesen mi is használunk jeleket, ám ez a néhány (jó esetben is alig egy tucat) kézjel édes kevés a boldoguláshoz. Bizonyára veled is előfordult, hogy valamit nagyon el akartál magyarázni a társadnak, ám az képtelen volt megérteni az "egyértelmű" pantomim játékunkat. Régóta gondolkozunk már azon, hogy valahogy fel lehetne használni a siketek által használt jelnyelvet, annak alapjait, logikáját, esetleg kézjeleit arra, hogy a víz alatt kommunikációt tovább lehessen fejleszteni.

Persze nem Shakespeare drámákat szeretnénk elmutogatni, de az ok vagy a fel-le jeleken egy picit jó lenne tovább lépni. Történtek ezügyben már lépések, emlékezzünk csak a Seasign kezdeményezésére. Nos, valami ilyesmire gondoltunk mi is. Mi lenne, ha elkezdenénk a témát kicsit körbejárni, megrágni, aztán hátha kisül belőle valami okosság? A SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) elnöke, dr. Kósa Ádám szerencsére búvár, és a divecenter.hu aktív olvasója. Vele ültünk össze agyalni, végül arra jutottunk, hogy a jelnyelv önmagában egyértelműen túl bonyolult ahhoz, hogy igazán elterjedjen, hiszen több fokozatban tanítják a SINOSZ-ban is. Senki nem fog megtanulni több száz jelet, de ha le tudnánk redukálni a szavak számát egy kezelhető mennyiségre, arra jó jelrendszert összeraknánk, még hasznos is lehet.

Ezért arra gondoltunk, hogy a divecenter.hu olvasótáborát, technikai hátterét az ügy érdekében mozgósítva elindítanánk egy kezdeményezést. Első lépésként arra szeretnénk kérni az olvasókat, hogy gyűjtsük össze azokat az egyszerű, lényegretörő ámde hasznos szavakat, amelyekre a víz alatt egy búvárnak szüksége lehet. Ha ezt a listát jól össze tudnánk állítani, arra már el lehetne kezdeni építeni, amiben nyilván nagy segítség lesz Ádám tudása a jelnyelv terén.

Tehát törjétek a fejeteket, és a cikk fórumába jöhetnek az ötletek, milyen kifejezések, szavak lennének hasznosak, melyekről érezted úgy, hogy ezt nagyon jó lenne, ha értené a társad?

(A beágyazott videó megfejtése: Én itt vagyok a Tropicariumban, Budapesten, a cápás medencében, itt köröznek felettem. Oké. Szia. Én most átmegyek feletted szembe. - el tudnád magyarázni te is a víz alatt?)

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 171. urita 2008 nov 17. 15:35  
A linket elfelejtettem: http://www.the-inner-space.com/productive/skills/skill_backup_light.php
 170. urita 2008 nov 17. 15:35  
Egy kis adalék a témához, ill. a kivitelezéshez.
 169. Bunny 2008 nov 04. 12:09  
Én is ezt hittem, de nem, itt is vannak országfüggő dolgok. Majd Adamax részletezi :) Eyébként ez volt az eredeti elképzelés, összegyűjteni ami van, és ami kell, aztán a jelbeszédet segítségül hívva megoldani a hiányzókat. Csak bizonyos megnem nevezett egyének kissé csúszásban vannak, khmmkhmm
 168. seshat 2008 nov 04. 09:38  
vagy tanuljuk meg a jelbeszédet.

hasznos lenne, az worldwide, nem? marmint az összes siket vagy siketnema hasonlo kezjeleket használ, gondolom...
(bar a keresztapu pl szajrol olvas le mindent, es rendesen beszel, es nem hasznal kezjeleket :-))

en is gondolkodni fogok jelekben. hm.
 167. Bunny 2008 nov 04. 09:35  
Tényleg Adamax, mi lesz ezzel a kézjeles dologgal, lesz vagy nem lesz? Dupla, nekiállunk, te ügyges gyártottál annó kezeket hozzá. Csináljuk már meg, kár lenne a sok infót hagyni elkallódni.
A további 166 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Koh Doc Mai

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcsikóhal jelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés