»» ««

Turistaáradat tesz tönkre egy szigetet

Környezetvédelem

A Tajvanhoz tartozó Green Island körüli vizek szennyezését először a búvárok vették észre.

Kelet-Ázsia egyik legjobb merülőhelyének számít a 15 négyzetkilométeres, Tajvantól egy órányi hajóútra levő kis sziget, ami a szennyezés miatt lassan elveszti vonzerejét. Az azúrkék vízbe kerülő szemét és szennyvíz, no meg a korallokat gyűjtő turisták közös erővel rombolják a környezetet.

Green Island Ezt már kormányzati szinten is felismerték. A közelmúltban itt látogatást tevő alelnök, Annette Lu szerint a víz nem olyan tiszta, mint régen volt. Pedig a korallzátonyok és azok színes élővilága, a kellemes meleg víz a szigetet a legjobb búvárkodási úticélok közé tették Kelet-Ázsiában.

Az infrastruktúra fejlesztése viszont nem tartott lépést a turisták növekvő számával. A kicsi, családok által üzemeltetett szállodák minden hulladékot a tengerbe dobnak, mivel a szigeten nincs központi hulladék- és szennyvízkezelő rendszer kiépítve. A korallok látták ennek kárát, és a régen gyakran látható tengeri teknősök és pörölycápák is eltűntek. Egy tajvani búvároktató, Andrew Gray szerint össze sem lehet hasonlítani a 16 évvel ezelőtti és jelenlegi állapotokat. Szerinte, ha nem lép a kormányzat, annak végül minden érintett a vesztese lesz, nem csak az élővilág.

A korábban politikai foglyok számára fenntartott sziget 1991 óta lett népszerű úticél, ahova szívesen látogatnak el a Tajvan zsúfolt városait maguk mögött hagyó kikapcsolódni vágyók. Tavaly majdnem négyszázezer ember járt a szigeten, ami negyven százalékos növekedést jelent az öt évvel korábbi számhoz. Ám ugyanazok ők is, akik a korallok tördelésével óriási kárt okoznak, a parton sétálva pedig szemetes vizet látnak.

A kormányzat szennyvíztelepet tervez, ám az építés még évekbe telhet. A helyiek, akik a turizmusból élnek, egyáltalán nem látják riasztónak a helyzetet. Van olyan hoteltulajdonos, aki szerint még mindig sokkal jobbak az állapotok, mint Tajvan főszigetén, hiszen nincs ipar a szigeten. Kétségtelen, hogy nem engedélyezett nagy hotelkomplexumok építése, de egyelőre még nincs korlátozás a látogatók számára, és a kormányzat nem akarja haragítani a turistákat környezetterhelési díj bevezetésével. Pedig ez elég gyakori megoldás Ázsiában, van ilyen adó a Fülöp-szigetekhez tartozó Boracayon, vagy Palaun is.

A búvárok azt is szeretnék, ha a halászatot is korlátoznák a sziget körzetében, esetleg védett övezeteket jelölnének ki.
Abban bíznak, hogy mindenki megérti, nagyobb érték a víz alatt látni egy halat, mint a tányéron.

[ TaipeiTimes ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Tajvan-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés