»» ««

A lányok jobb búvárok?

A búvárkodásról

Egy friss angol kutatás szerint a víz alatt a "gyengébb nem" bizonyult rátermettebbnek.

Régóta élcelődnek a női sofőrök képességein a férfiak, ám úgy fest, merülés közben fordul a kocka: a hölgyek tudatosabban, jobban odafigyelve merülnek. Legalábbis ezt állítja egy kutató, aki két éven át foglalkozott a kérdéssel.

Mandy Shackleton, a Hull University tudósa szerint a nők jobban tájékozódnak a víz alatt, és sokkal inkább tisztában vannak azzal, mi zajlik körülöttük. ők a nyugodtabb, kevésbé rámenős és a biztonságra jobban odafigyelő búvárok, szemben az állandóan szélsőségeket hajszoló férfiakkal.

A férfiak sokkal gyakrabban vállalnak kockázatot, és a hormonok beindulása olyan láncreakciót okoz, aminek a végén könnyebben vesztik el lebegőképességüket. Először a stressz hormonja, a kortizol hat, majd a tesztoszteron, és végül az adrenalin. "A három együttes hatása kiszámíthatatlan, veszélyes merülési stílushoz vezet", állítja Mandy Shackleton.

Mindennek környezetvédelmi szempontból is van jelentősége, mert a férfiak gyakran a korallokhoz túl közel úsznak, és károkat okoznak uszonyozás közben, vagy az általuk felkavart üledék temeti be a korallokat. A kutató szerint, aki maga is merülésvezetői képzettséggel rendelkezik, a férfiaknak le kellene higgadniuk búvárkodás közben. Megállapításait 500 búvár megfigyelésére alapozza.

Nigel Forman, a Middlesex University pszichológiaprofesszora szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a férfiaknak jobb a térbeli tájékozódási képessége, ennek köszönhetően vannak előnyben a szárazföldi tájékozódás során. Ám hozzátette: "A nők inkább bizonyos részletek megfigyelésével tájékozódnak, ami talán hatékonyabb módszer a víz alatt, ahol soha nem lehet olyan messzire ellátni, mint a felszínen."

A búvárkodás egyre népszerűbb szerte a világon, jelenleg két és fél milliárd dollár értékű üzletágnak becsülik. Tavaly csak az Egyesült Királyságban 57,000 kártyát állítottak ki. Carol Giles a PADI részéről elmondta, hogy a búvárkodás hagyományosan férfias sportágnak számított, ám ez változóban van: "Most már 40 százalék körül van a nők aránya az összes búvárt figyelembe véve. Ráadásul tapasztalatom szerint sokkal elővigyázatosabbak, mint a férfiak."

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 34. elche 2007 nov 05. 08:55  
Sejtettem én, hogy nem a mi vonzerőnk venne rá az utazásra.:)
 33. Kékbálna 2007 nov 04. 23:54  
Nana. Én a hölgyre gondoltam. Az nektek ráadás, hogy ott lehettek. :)))))))
 32. PDIC 2007 nov 04. 22:11  
O.K. Mehetsz helyettem... :-)
 31. elche 2007 nov 04. 21:57  
Vagy nagyon is jól.:)))))
 30. PDIC 2007 nov 04. 21:38  
Szerintem félreértetted... :-))))))))))))))))9
A további 29 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés